Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Духът на времето / Здравеопазването по времето на социализма

Здравеопазването по времето на социализма

След  Девети септември Партията осъзнава, че ще управлява страна затворена зад Желязна завеса. Няма нито достъп, нито пари за модерна техника и оригинални лекарства.
Да, агенти на тайните служби крадат планове за медицинска техника и български предприятия ги преработват като измислени в България. Някои, като „български” кувьоз заработват, други, като „български” рентгенов апарат не стават.  Някои от откраднати от капиталистически страни  лекарства са сполучливо изработени и се произвеждат като „български”лекарства. Стават по-груби, но вършат работа.
Партията управлява с ясното съзнание, че добри лекари и мед. сестри ще намалят негативите от липсваща връзка със Световните достижения на медицинската индустрия. Затова българските лекари са с много добра, дори отлична подготовка. Това е така защото те нямат техника на която да се доверят и трябва да познават симптомите за да се грижат за нацията.
Българските лекари и мед. сестри са герои !
Тежките условия в България налагат лекарите да се подкрепят и Държавата да не търси отговорност при грешки защото вината е солидарна. Колкото е виновен лекарят, който е убил пациент, толкова е виновна и Държавата, която не е осигурила нормални условия за лечение на населението.
Днес е трудно да си спомним тоталната липса на модерна техника във всички български болници.
Да, в Правителствена, в ИСУЛ, ВМИ, в Клиниката на Четвърти километър имаше и техника, и специалисти. Някои имаха достъп до болници на СССР, а други отиваха тайно в Европа или Израел.
Българите ползваха магьосници и врачки за да им „гледат” кой лекар може да спаси детето им.
Нуждата от добри лекари е от десетилетия защото хиляди български лекари и сестри работеха в чужбина. Партията изпращаше медици за да подпомагат братски народи. Печалбата, ОТКРАДНАТОТО от заплатите им осигурява лечението на партийният елит. Всеки български медик, работещ в чужбина, получаваше част от заплатата си в български лева, с ОГРОМНИ удръжки за Държавната фирма която ги е изпратила на работа.
Не, не както е сега ! Не става въпрос за еднократна такса, а за месечни удръжки на голяма част от заплатата ! Всеки български лекар или мед. сестра, който се е уредил да работи в чужбина разделяше заплатата си с Партията – Държава.
Днес купуваме медицинска техника с подарени от европейските данъкоплатци пари.
Хората в Европа плащат данъци и ЕК изпраща част от парите им за да подобри медицината в България и никой не знае колко и къде са доларите, които НРБ крадеше от лекари и сестри. Крадеше е коректен израз.
Днес Законът забранява на фирмата, която е осигурила работа на българи да получава част от заплатата им. Днес Законът приема, че това е престъпление.
По време на социализма на лекари в смесените райони се плаща със злато. При сюнет, раждане или спасен човешки живот се дарява лекарят. Хората са благодарни защото знаят, че само знанията и опита на лекарят е спасил близките им хора. Не, НЕ Държавата или Партията, а Докторът е спасител в провинцията на България.  Пациентите при социализма даряваха лекарите с радост защото знаеха, че е необходима мотивация за да учат цял живот.
Лекарите при Социализма спасяваха хора въпреки лошите условия, въпреки мръсотията, въпреки липсата на техника и лекарства.При социализма проблемът не беше в лекарите и сестрите, а в липсата на хигиена. Българските пациенти измираха заради инфекции, а не заради болестта, с която се борят.
НРБ не произвеждаше химикали за почистване на болници и поликлиники. Липсата на химикали за дезинфекция и почистване уби хиляди и хиляди българи. Да, „барабаните ” стерилизираха инструменти и съдове, но пода, стени, тавани, легла, тоалетни, коридори, кухни, складове и … оставаха без дезинфекция.
Проблемите на Бърза помощ съживиха спомени.
Спомних си, че лекари от Първа градска болница спасяваха живота ни като деца. После нещата се променяха и когато през 1985-1986-та година махнах третата си сливица участвах в „операцията”. Да, да, платих на уважаван лекар и ми изряза третата сливица. Проблемът беше, че не можех да отсъствам от работа и той прие да ме оперира сутринта, да се прибера за няколко часа и да отида на работа още същия ден. Сестрата отказа да участва и аз бях асистент на доктора.
– Хвани конеца, дръж здраво, опъвай, аз ще ги срежа. Смело ! Нали няма проблем ?
– Не, докторе, няма проблем…
Всичко мина добре. Благодарих му и се обадих на следващия ден, че съм добре. Това не може да се случи в мирно време никъде из Европа. Искам да кажа, че корупцията не е от вчера по тези земи.
През 1983-та година лекар от ХІХ поликлиника сгреши и уби майка ми. Въпросът не се раздуха защото ние с брат ми преценихме, че докторката не е виновна. Тя не познаваше майка ни и й направи голяма услуга. Рак щеше да я убие след няколко месеца. За да покрият колежката си лекари намериха екип на Бърза помощ, който изпълни желанието на майка ми да не умира пред очите ни. Няколко дни разговаряхме и разбрахме, че е непоколебима.
Тогава лекар от ХІХ поликлиника извика Екип на Бърза помощ, който беше предупреден какво иска майка ни. Обясниха ни, че в Пирогов няма да приемат българка, която няма шанс за оздравяване и да облекчат с опиати болката в последните часове от живота й. Посъветваха ни да направим като циганите и след съгласие на майка ми станахме престъпници.
Линейката спря пред входа на Пирогов, свалихме носилката и преместихме майка ми на носилка от Пирогов. Тръгнахме си с линейката, а майка ни остана пред главния вход на Пирогов, пред смаяните погледи на следовател и санитари. Приеха я с процедурата за приемане на цигани. Майка ми беше приета в Пирогов с номер, без паспорт, без документи, без епикриза. Така приемат и днес циганите във всяка българска болница. На следващият ден с брат ми отидохме при майка ни и дойде следовател, който заплашва, заплашва, но всички знаехме, че няма да има никакви последствия защото ние направихме това, което правят български цигани, а на тях не им правят нищо.
Майка ни почина след няколко дни. Отидох за кафе и когато се върнах вече я нямаше. Благодаря на всички, които облекчиха болките й !
Разказвам случай от 1983-та година !!!
Българското здравеопазване не може да се промени ако не се покаже на данъкоплатците – избиратели Двойното дъно и не се включи Цялата мощ на Държавата в избиване на прозорци и пускане на слънчева светлина в катакомбите на гетата .
Всеки, който говори за здравеопазване, но не свързва здравеопазването с принуждаване цигани да стават Първо поколение данъкоплатци лъже ! Когато Държавата стартира План „Първо плащане на данък и осигуровки” ще може да се говори за болници и здравеопазване. Дълговете на болниците не са откраднати пари !
Е малка част може да е отклонена като „възнаграждение за страха”, но основната част от дълговете на болниците е похарчена за здравеопазването на хората от Двойното дъно. Невидимите хора получават безплатни грижи и това убива плащащите данъци и осигуровки. Ясно е, че проблем, който е измислен и създаден преди 50-60 години не може да бъде решен бързо. Когато започне изчистването ще са необходими няколко поколения. 
 
Статията ни бе любезно предоставена от нейния автор Владимир Йосифов и BriagNews.
Със съкращения.

20 Коментари

 1. Когато здравето на хората се забърка с алчност и пари за личен джоб е отвратително. Когато обаче това стане държавна политика … е геноцид. Да не ви дава господ да попаднете днес в т.нар. „Бърза помощ“… Трудно ми е да го произнеса, но циганите са прави.

 2. Тази статия е безумна. Няма никаква идея, разказва небивалици без логика и смисъл. По-добре я свалете, защото иначе тя ви сваля нивото.

 3. Статията е много точна, а на тези които им харесва социализма защо не емигрират в Северна Корея ?

  • С най-голямо удоволствие.

   А ти заминавай за САЩ да видим кой от двамата ще е по-добре…

   Кавал…

  • Аз и са стоитега не съм в България , а на Вас не Ви харесва и продължавате да стоите и да критикувате държавата , но никога себеси ,сякаш държавата неса хората които живеят в нея.

   • Само да попитам. Ей така, за информация, пишете неграмотно, защото сте в чужбина или просто сте си неграмотен/неграмотна?

   • Аз съм човек, който е прекарал много време по болници по онова време. Къде заради мен самата, къде заради роднини. Сигурно безкрайно ще изненадам автора на тая безумна статия, че нас са ни лекували в чисти болници и с чисти инструменти. Участъковата лекарка посещаваше майка, която имаше здравословни проблеми, всяка седмица. Задължително! И не само нея! Редовно ни каниха на профилактични прегледи, така случайно откриха захарния диабет на майка, при поредния преглед на флуорограф. Нямам обяснение за толкова много лъжа в тая статия освен две вероятни – или този човек направо слабее от злоба и ненавист или в тия тежки времена хората все повече започват да изпитват носталгия по ония спокойни дни. А това явно плаши някого и така се появяват подобни платени писачи, които дори и да лъжат не се свенят

  • Не ми харесва социализмът, а истината! Написаното е пълна небивалица.

   • Заблудена,сляпа или само защото се споменават думите комунизъм и социализъм плюеш отровата на сегашна мафиотска и уродлива България?

 4. Ех хора. Как не разбирате ,че България при социализма гонеше девет милиона, а сега е наполовина.Здравеопазването-безплатно,.Редовно се правеха безплатни снимки на всички за откриване на белодробни проблеми.Факта,че репродуктивните функции на нас по-възрастните са по-добри от тези на съвременните млади хора/справка научните изследвания и пълните кабинети на андролозите и за инвитро оплождане/.Днес медицината няма сметка да те излекува ,-ще закъса фармацията. Всичко е пари. при „демокрацията“, а човека ,същество от което да се изсмучат.

  • Няма как да разберат, ако са рожби на този хаос, наречен „демокрация“. Повтарят механично неща, които някои неудачници с комплекси повтарят като латерни.

 5. провинциалистка

  Авторът на тази безсмислица излизал ли е от София? Модерна техника е имало в големите столични болници, има и сега. Но в малкия град промяната е само в алчните и безскрупулни доктори – апаратура нула!

 6. Даниела

  Изненадана съм. Нищо от това, което се пише, не съм срещала или чувала. Преднамерено негативна, силно преувеличена в констатации и факти, които абколютно поставям под съмнение. Как пък едно положително нещо не е имало. Този човек се е объркал, или просто има за цел да изкара бялота черно. Но това е невъзможно.

 7. Аз доста лекари имах късмета да видя докато бях малък и това за мръсотията и лошата апаратура е истина. За зъболекарите даже не ми се говори, повръща ми се. Да имаше връскари и партийни чеда дето не стъпваха в поликлиниката с простолюдието и съм сигурен че на тях не са правили операций със скапана упойка която не хваща. Мина доста време а още помня болката. Първа Градска Болница беше една от най-скапаните в София. Винаги ще има кадърни и некадърни доктори, въпроса е в носеното на отговорност за грешките и да има последствия, а по соца гледаха просто да замажат та да изглежда добре на хартия. Само дето от толкова замазване и престъпления държавата фалира и завлече доста хора. Сега тия стари навици още ги има 🙁 старо куче не се учи лесно на нови трикове.

 8. Не искам да споря кога е било по -добре в здравеопазването, но искам да подчерая, че и тогава не е било съвсем безплатно. Безплатни са били прегледите в лекарския кабинет и лечението в БОЛНИЦА. При лечение извън болница се е плащало. Това означава, че напр. хронично болните са си плащали лекарствата и консумативите. (Напр. високо кръвно, диабет, настинка и мн. други). Също така са се плащали зъботехническите материали (златни зъби, коронки и др.). Това е много важно да се знае, когато се спори на тези теми.

 9. Киселец,така беше както си го написал,но за лечение в болница те приемаха безотказно.Никой не те питаше осигурен ли си здравно,защото всички бяха здравно осигурени.Система на д-р Семашко.Споменатите от теб материали струваха дребни стотинки.Сега,ако немаш здравна осигуровка те карат да плащаш всичко,ако немаш пари те отпращат да си ходиш,независимо на какъв хал си.

 10. Ето няколко цитата за размисъл (от 1984 г.): „ … Сградите, в които е настанена акушеро-гинекологичната клиника към Висшия медицински институт в град Плевен, са стари, неудобни, износени и не подлежат вече на никакъв ремонт или реконструкция. Още в края на седмата петилетка (ок. 1980 г.) беше направена първата копка на нова сграда, но и досега строителството не е започнато. Обектът остана записан за осмата петилетка (1981-85г.) но с годишните уточнявания на плана за капиталните вложения на Министерството на народното здраве той беше прехвърлян от година в година, а сега не фигурира и в плана за 1985 година. …“
  „… Избирателите от Провадийската селищна система поставят остро въпроса за изграждането на поликлиниката в гр. Провадия. Сега амбулаторно-поликлиничната дейност се извършва в малки и неподходящи сгради, които нямат нищо общо с изискванията за здравно заведение. Липсват елементарни условия за нормално медицинско обслужване. …“
  Това са двете изказвания на депутатките най-накрая: https://kiselec1.blogspot.com/2019/01/12-27.html
  А доколко е безплатно – не е съвсем безплатно, вижте коментарите горе. А на соцбг има една статия, май се казваше, „Как живеем и как харчим“, там една пенсионерка се оплаква, че парите не и стигат за лекарствата (тя е препечатка от списание от 1986г.) – хронично болните са си плащали, и не е било чак толкова евтино. (средната пенсия по това време е малко под 100 лв.)

 11. Грешка, „Колко печелехме и колко харчехме …“ се казва статията: https://socbg.com/2015/06/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B5%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-80-%D1%82.html
  Там пише, че интервюираните пенсионери плащат 25 лева на месец за лекарства само за мъжа.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //