Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Детство мое / ДеЦките, с които израснахме

ДеЦките, с които израснахме

Помните ли времето, когато наричахте учителките си „другарко“ и ключът ви висеше на връвчица на врата? По цял ден играехте на криеница или на стражари и апаши пред блока и крещяхте на майка си да ви намаже една филия с лютеница, че от безспирните игри винаги бяхте озверели от глад. А стане ли 17,30 часа, се чуваше вик „Детското почва“ и градинката пред блока опустяваше. 
Тогава се пренасяхте на испанския бряг в Андалусия, пътувахте във времето с едно момиче с вълшебен пръстен, летяхте над незнайни градове с Чесмир, слизахте в подземията с костенурките Нинджа или пътувахте из морета и океани с Васко да Гама от село Рупча. 
Това бяха любимите детски филмчета, познати ни от Първа програма на БНТ. Тези от вас, които са живели в онова време с една телевизия, имат нещо много общо ¬ общо детство ¬ едни игри, едни филмчета, едни герои. И днес малко пораснали (но не чак дотам), когато се връщаме там назад в детството ни, се появява една носталгия, която изпитваме всички.
Времената бяха други, а деЦките бяха само по първа програма. Чакахме Сънчо с нетърпение с малките зайчета, които се скриват от дъжда… и приказките на Педя човек, лакът брада…
Повечето от нас си спомнят как след дългата игра навън заставаха с притаен дъх пред  телевизора и с нетърпение очакваха началото на   „Патето Яки и Чопър“, „Джейми и вълшебното фенерче“. „Ум, белият делфин“, „Барбароните”, „Пинко, розовата пантера“, „Зайчето с карираните ушички“, „Смехораните“ и много други. 
А игралните „Синьо лято“, чешкото филмче „Арабела“, „Бенджи, Закс и звездният принц“, „Летящият Чесмир“, „Чоки“…..?
А помните ли кака Лили, бате Влади и накрая кака Лара с тяхното „Милион и едно желание“. Емблематичното детско предаване на БНТ стартира през далечната 1986 г. Децата се обаждаха  по телефона или пращаха писма и казваха какво искат да гледат, защото нямаше къде другаде. Предаването се излъчваше по Първи юни и Нова година и бе с продължителност между 5 и 6 часа, като бе разделено в две части, с прекъсване по обяд. Днес милион и едно желание го има само с хващането на дистанционното.
Едва ли сте забравили и най-ранния сутрешен блок „Добро утро“ по Канал 1 и как един водещ с очила, който за жалост вече не е между нас, с папка в ръцете заявяваше: „И сега малко време за децата“. След секунди се появяваха малки симпатични сини човечета с бели шапки и чорапогащи. Да, това са познатите смърфове. Между другото малките човечета вече са на 52 години. Нарисувани са в комикс за първи път през 1958 г. Започват да се мърдат по екрана през 1982 г.
Това бяха деЦките по първа, с които повечето от нас израснахме и имахме едно по-простичко, но и по-истинско детство!. 

38 Коментари

 1. Кимба, бялото лъвче.

 2. а Линда каратистката…….

 3. smokini i chernici,gnilost i zaraza :)))
  Maeva,Hlorophil …i Antracit

 4. улица-сезам

 5. Ферди мравката и Пчеличката Мая

 6. Ну погади и всички руски анимации… български филми – Таралежите се раждат без бодли, Неочаквана ваканция…Джеими и вълшебното фенерче, Инч Хай….

 7. Чувството да се върнеш в детските спомени е супер. Сещам се за всички тези филмчета, които съм гледал. Нямах търпение да почнат.

 8. Мечето Ръкспин, Синдбад мореплавателя… 🙂

 9. И приказките на бате Климент, рисуващ директно пред вас историята, която разказва…

 10. Призраци под виенското колело! Супер филм!

 11. Разкази под шипковия храст

 12. Призраци в блока … Бамзе… студио Х и много други

 13. Кимба-Бялото лъвче 🙂

 14. прокуден от родинатa

  Най любим беше Синьо лято и Седморката на Блейк, дори се транспортирахме с провиквания: Джена транспортирам те, и Джена като луда тичаше от съседната улица , а робота го играеше най малкия в бандата… бяха супер години, весели, безопасни и щастливи..

 15. Румяна Мотева

  Прочетох статията и плаках като малко дете! Къде е това време? За малко се се върнах там!

 16. Дано г-жа Шишманова вземе отношение по въпроса и тези филми отново тръгнат по БНТ, за да се радват малки и големи, да си спомнят най-добрите анимации и серийни филми. Да отбележа, че Синьо лято се пуска по БНТ 1 и БНТ 2 всяка година, а също и Васко да Гама от село Рупча, впрочем има го в YOU TUBE и VBOX 7! Може да се гледа навсякъде и по всяко време!

 17. …Нямахме фейсбук, но имахме много истински приятели. И книги. Нямахме също наднормено тегло и мобилни телефони. Така никой не ни държеше сметка къде се скитаме и какво правим, когато не сме вкъщи. Чувствахме се щастливи и свободни, когато сме навън заедно, сред големите тайфи деца пред блока. Улицата беше втория ни дом и нашата социална мрежа.
  Прибирахме се по късните часове, освен кратките
  отскачания за филия с лютеница и сирене, от време
  на време…. откъс от „Роден в социализма“

 18. Призраци под виенското колело

 19. Никой ли не помни анимацията с трите изгубени мечата в гората – Куба, Бартек и Мецанка?

 20. А помните ли Бамзе – най-силното мече на света?

 21. Аз се сетих за „Гостенка от бъдещето“ за една девойка Алиса Селезньова и как пътуваха в различни градове- отваряш едни врати и като минеш през тях си в другия град

 22. ами часът на Дисни?
  Събота от 7 до 8 анимации.
  Неделя по същото време игрални.

 23. Туиг и Елби и ОЧЗ/Организацията на чудовищата и злодеите.

 24. А Вълшебната корона някой помни ли я??

 25. Повечето посочени филмчета са подли капиталистически продукции!

 26. Аз бих желал да ми помогнете малко, понеже имам мноооого смътен спомен, който е следният: „в събота, когато давах игралните детски, имаше филмче, от което имам само смънип спомен за робор (андроид), които в епизода се разкри , че е такъв, като си отвори коремната стена (плочките) и се видя, че вътре са машинки“
  Моля, помогнете да разбера, как се казва филмчето 🙂

 27. ЛОВЕЦ НА АНДРОИДИ(ФРГ) ПРИЗРАЦИ В БЛОКА(ГДР) ПРИЗРАЦИ ПОД ВИЕНСКОТО КОЛЕЛО(ГДР) Г-Н ТАУ(ПОЛША) ОЩЕ ПОМНЯ КАК СЕ ОПИТВАХ МЕ И НИЕ ДА МИНАВАМЕ ПРЕЗ СТЕНИТЕ(ПРИЗРАЦИ В БЛОКА) ИЛИ КАК И НИЕ СИ ИМАХМЕ 7 КА(НА БЛЕЙК) ИЛИ КУЛТОВИТЕ ГЕРОЙ-БЛЕКУТА МЕКУТА ФЕКУТА ЦЕКУТА(АРАБЕЛА) АЛГУСТ И ЕЙЕТЕ ДАЙБЕЛШМИТ(ПРИЗРАЦИ В БЛОКА)И ЩОМ ПОВЕЧЕ ОТ 30 ГОДИНИ ГИ ПОМНИМ ЗНАЧИ………! А ЩЯХ ДА ЗАБРАВЯ НАЛИ ПОМНИТЕ ОНАЗИ СЦЕНА КОГАТО ПРИЗРАЦИТЕ ОТ ВИЕНСКОТО КОЛЕЛО ОЖИВЯХА И ЛЕТЯХА С ПРАХУСМОКАЧКАТА,А ЩЕПСЕЛА БЕШЕ В НОСА НА ДЖУДЖЕТО!!

 28. Атанас Сотиров

  „Пътник спира тук изплашен
  в мрака горски, страховит,
  где живеят в кръчма прашна
  Аугуст и Йете Дайбелшмид.
  Злините скъпо ще платите
  във дим и огън да горите –
  дорде не минат двеста зими,
  покой за вас не ще да има.
  За да смирите духовете,
  вий седем добрини сторете!“

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //