Спомени от Народната република
Начало / 1970-1979 / Девети септември в 9 града на НРБ през 70-те и 80-те

Девети септември в 9 града на НРБ през 70-те и 80-те

Варна, 70-те
Видин, 80-те
Димитровград, 80-те
Кюстендил, 80-те
Михайловград, 80-те
Плевен 70-те
Пловдив, 80-те
София, 70-те
Толбухин,  80-те

 

26 Коментари

 1. По- младите казват че сме били подвеждани,зомбирани.Ами да си зададем въпроса защо сега не ни зомбират така,че да заобичаме Америка,наркотиците,проституцията.Как милиони манифестиращи са усмихнати добре облечени.Ние знаехме че настоящето ни е добре и бъдещето осигурено а сега очакваме колапса когато отиващия си капитализъм увлича и нас към дъното..Ако не беше най -големия предател на века- Михаил Горбачов запада щеше да ни догонва.,На днешния ден плачем за хилядите убити след народния съд, а кой ще оплаква нас без да сме осъдени , отиващи си от геноцида 25 години.

  • (ръкопляскане)(поклон)

  • Абсолютно вярно! Ако някой нарича тогавашните хора зомбирани или такива, с промити мозъци, просто не си дава сметка в какви послушни и равнодушни мекотели са се превърнали повечето днешни младежи, а и не само те. Народният съд е убил хиляди, а за последните 25 години сме се стопили с над два милиона души, само че по демократичен начин…

  • Ба*ти и цирка. Хора добре ли сте? Цитирам този най-отгоре:
   „… запада щеше да ни догонва „. В кое ще ни догонва? Та запада още тогава беше в пъти по-добре от нас. Не съм чул тогава западняците да са мечтаели да карат Лада или Жигули. Ама за сметка на това много от нас си мечтаеха да карат Мерцедес или Алфа Ромео. Не съм чувал западняците да бягат от техните държави и да искат да живеят в Соц. блок. Не западняците, а ние в глупавия соц. блок бяхме ограничавани да ходим дори и в държави от същия този блок. Западняците са нямали този проблем.
   Помня как като циганчета сме гледали през прозорците на корекомите и тоблероните вътре. Когато ние имахме само една национална телевизия, която излъчваше само сутрин и след 17.00 ч., по това време западняците вече са имали кабелни телевизии. Да продължавам ли да припомням факти, които могат много лесно да се потвърдят?

  • Мисля, че пишещите тук са малко запознати със зверствата, които са ставали по време на комунизма. Няма как да просъществува режим, който избива, ограничава и насилствено ограничава мнението на собствения си народ. Комунизмът е зло, което не трябва да бъде никога отново допускано. А относно догонването, не ставайте жалки, били сме на светлинни години от западните държави.

  • Няма такива дебили като комунягите… Запада щял да ни догонва

 2. супер яко! и честит празник на всички нормални трезво мислещи хора. за останалите…без коментар

 3. А за 25-те години геноцид нещо да кажеш, и кво като живееш в западно ориентирана демократична страна, на прага на колапс, без държавен интерес и без пукната пара.
  Единственото което можеш да си позволиш е ако не живееш с вашите да живееш на квартира, и да теглиш заеми за да си купиш нова-стара кола. Ти е$€§а и демокрацията.
  Обикаляш като номад европа и света да си продаваш гъза за пари, за тях си циганин нежелан и никой, тук и по зле..
  Кого залъгваш ?

  • Чувствам се добре и свободен. Трудно е , но много по-истинско. Няма манифестации, политинформации, рационализации, гранични бразди, Корекоми, ред за коли, открити листове, събори на сръбската граница, Москвичи сглобени в Ловеч, пионерски връзки,акции за вторични суровини, Уляновски почин, другарски съдилища, изходни визи, валутни левове, петилетни планове, табло на отличника, социалистическо съревнование, музей на революционната бдителност, тъкачки многомашиннички, мавзолей на Георги Димитров и всякакви идиотски уродщини на системата. Дишам леко, като не ми харесва тук, пробвам другаде, като не успея, връщам се отчаян и мисля какво да направя по-добре и другояче. Няма уродлива партия, която иска да контролира всичко и да ми обяснява, че ме е изучила и нахранила и ми е „дала“ жилище и кола. Изучили са ме родителите ми,те са ме и възпитали, а хемороидите на соцсистемата само пълнеха главата ми с фалшиви герои и лъжливи светини. Да има глад, да има наркомания и престъпност, да има безработица и несправедливост, да парите не стигат, но нито за миг не ми е домъчняло за шибаната ви система. Не ви искам да ме оправяте, не ви искам социалните мерки, не искам да ми бършете сълзите, не ви искам кухите паметници. Присъствието на останките от социализма-хора и символи приемам като досадна отживелица извън времето и пространството. Сбогом останете си във времето за което милеете зад бодливата си тел, зад кльона стиснали в ръце Калашниците си, опиянени от омразата си към Запада и от гордостта си , че СССР има ядрена бомба и много танкове и войници. Сбогом…

  • Браво отлично написано. Разбира се че сега се живее несравнимо по-добре от времето на социализма. Никога, никога повече социализъм.

 4. Вече 25 г. се краде и се изнася и има какво още да се открадне. Кой го създаде? И преди се крадеше, но оставаше в България.

 5. приятел, искрено се надявам да пишеш от лудницата. ако ли пък не – съветвам те час по скоро да си намериш доживотно място там. такива разсъждения и такова мислене не се лекуват…болен мозък…

  • Надяваш се, но вътрешно си убеден, че не пиша оттам. Знаеш, колко дълбоко изостанала е системата, която хвалиш. Аз не те наричам луд и не си помислям да те обидя. Нямам нищо лично към теб, защото вярвам, че просто мислим различно. Аз не искам да променям твоя живот, а само своя. Не бих построил стена или кльон по границата, за да не можеш да излезеш от страната, но хората, които славословиш го правеха. Въобще не искам да те подслушвам или следя, но ДС го правеше. И за миг не бих губил време да правя децата ти пионери или комсомолци и да ги мъкна по Ковачевци или Правец. Това е твоя задача-да ги възпиташ както намериш за добре. Просто обменяме мисли-аз казвам своите,ти твоите. И това е. Проблема на комунизма е, че иска ВСИЧКИ да правят, както той иска. Искате колхози-направете си ги, но не ни вкарвайте насила. Искате ограда с бодлива тел-заградете се, искате да заглушавате интернет-моля-но само във Вашия резерват…. И после ще се преброим.

 6. става въпрос за оня екземпляр, дето бил свободен, ако някой не е разбрал…

 7. Сега при „демокрацията“ над 30% са безработни, а 90% от работещите работят за супер ниско заплащане. По време на „комунизма“ нямаше нито един безработен, дори и най-неграмотния циганин работеше. Най-ниската заплата тогава се равнява сигурно на 1000 лв. сегашни. Но „комунистите“ решиха, че властта не им е достатъчна, а искат и парите и решиха да направят капитализъм. Разделиха се на червени, сини, жълти и други- все комунисти и ни управляват така вече 25 години. В едно са единодушни, искат капитализъм и не предлагат алтернатива. Да сте чули някои да се определят като лява партия, с изключение на БСП(лицемери), които са всъщност най-дясната(капиталистическа) партия. За кого да гласуваме сега. За когото и да гласуваме то ще е само да дадем легитимност на някоя партия да упражни властта си за запазване на капитализма, т.е системата в която най- висша човешка ценност е алчността.

 8. Социализма беше отвратителен. Каква безумна пародия, изкарваха хората насила да маршируват и радват на 9.9. Живота тогава ни беше една голяма ЛЪЖА.

  • Така е. А сега животът е една голяма ИСТИНА. Всичко е истинско. Цената на тока – истинска. Но пак ще я повишим. На какво отгоре? Отговор няма. Ама е истинска. Цената на парното – истинска. Отчитането му – истинско. Как става? Никой не ти казава, но е истинско. Няма как да се откажеш от парното, някак си не е истинско. Храната – истинска. Демокрацията – и тя истинска. Бизнесът и той. Полицията и тя. Банките и те истински. Преди имаше една партия, уродлива, както е написано по-горе. Сега има поне 81 уродливи, алчни и крадливи партии. И всички те искат истински, ама много истински да ни управляват. Истината е, че страната се разпадна, а ние се „радваме“ като туземци на западни авто-трошки и тоблерони. Велик напредък, няма що!

  • Аха добре. Ако досега някой не е разбрал – човака го каза…КОЙ СИ ТИ БЕ?

 9. Минка Костова

  Чета и се чудя. Всичките категорични и всичките анонимни. Като сте толкова ербап да бяхте си написали имената! Иначе името на днешната демокрация е „страх „! За това ли се борите?

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //