Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Въоръжението на БНА на фона на ВС на Турция и Гърция

Въоръжението на БНА на фона на ВС на Турция и Гърция

В годините след Втората световна война страната ни е член на военния съюз на социалистическите страни „Варшавски договор” – подписан на 14 май 1955 г. Той е опонент на пакта НАТО – образуван още през 1949 г. Това са годините на т.нар. „Студена война” и надпреварата във въоръжаването нараства непрекъснато. Европа е разделена на две. В страните от социалистическия блок са разположени съветски ракетни части и войски. Държавите от Западна Европа не правят изключение. В тях също са изградени и се установяват много американски бази (те още съществуват и се разширяват) със значително количество войски на САЩ и НАТО.

Трябва да се отбележи, че България е единствената страна от „Варшавския договор” на чиято територия няма, и не са дислоцират военни части и бази на СССР и други съюзници. Това е един доста показателен факт! Стратегическото и географско положение на нашата страна определя военно-политическия фактор, а и самата политика (тогава) съвпада с българските интереси – икономически и военни…
Впрочем, ето какво се отбелязва в един, от разсекретените през 2008 г. разузнавателени анализи на ЦРУ на САЩ за боеспосбността на армиите от Варшавския договор – и по-специално за българската армия:  „Като цяло, българската армия е вероятно най-надеждната, най-добре обучена и ефективна от всички сателитни армии… Обучението на запасните чинове в Българската армия е грижливо и с широк обхват”.*

От т.нар. „демократични промени” вече измина четвърт век. Времето е друго, и както е казано: „Всичко тече и всичко се променя”. Да, това е вярно! Но дали за добро или не, то обликът не само на армията, а и на обществото ни се промени почти до неузнаваемост!? Много от установените традиции на нашия народ се отхвърлиха с „лека ръка”. България възприе нова военна доктрина, а българина – „нова ценностна система”. Все пак (от април 2004 г.)сме в НАТО и армиите на пакта станаха новите ни „братя по оръжие”. Това, според някои, трябва да е предпоставка за сигурност!? Ала защо: бавно, но сигурно у нас започнаха да се настаняват военни бази; сраната ни се забърка в конфликти, които не ни засягат и наши войници участват в т.нар. „умиротворителни мисии” и дават жертви? Кому е нужно това? На „Световния мир”?… На българските интереси?.. Или…!?
Прочее, според „План 2004” българската армия трябваше да брои 45 000 войници, сержанти и офицери. На практика обаче числеността беше около 32-34 000 човека, а от 2010-а година вече е и по-малко от 18 000. За първи път в ХIV вековната ни история войската вече е наемна. Извинете – професионална. Що се отнася до сегашното въоръжение, то меко казано е доста „измършавяло”. За сравнение: до 1989-а година българските въоръжени сили разполагат със сравнително мощни и респектиращи военно-технически средства и наличности:
          КСВ (Командване Сухопътни Войски) с 2 864 танка:** Т-34 (учебно-бойни), Т-52, 55, 62 и Т-72;

          1 236 САУ (осн. 120, 122 и 152 мм.); реактивна артилерия от Р-1, 2… „Ванюши” и БМ-21 „Град”, както и голямо количество минохвъргачки, оръдия и гаубици.
          ВВС с 243 бойни самолета*** и 76 вертолета:
          изтребители МиГ-21 (с най-голяма численост – 105 бр.), МиГ-23, МиГ-25 (скоростен и височинен разузнавач и прехващач – 3+1 бр.) и МиГ-29 (1 ескадрила от 1989 г.); изтребители-бомбардировачи МиГ-23БН, Су-22 и щурмовите Су-25; транспортно-десантни хеликоптери Ми-8, 17 и ударните Ми-24 + Ка (противолодъчни)****.
           

          ПВО със скорострелни зенитни оръдия (в това число и 100 мм.); преносими ЗУР от типа „Стрела”, самоходни и буксируеми зенитноракетни комплекса (ЗРК) „Оса”; С-75 „Волхов”, С-125 „Нева” и ПРК С-200, 300 с малък, среден и голям обсег във взаимодействие с териториална система от РЛС за далечно откриване, опознаване и съпровождане на целите.
           
          ВМФ с 1 фрегата, 1 ракетна корвета, 2 стражеви и 3 противолодъчни кораба, 4+1 дизел-електрически подводници и множество десантни кораби, торпедно-ракетни катери, миночистачи и минни заградители.

По това време БНА разполага и с мощните оперативно-тактически ракети СС-23. Що се отнася до личния състав, той достига (без запаса – резерва) от 118 до 140 000 войници, сержанти и офицери. Нека не забравяме, че тогава военната служба е задължителна, с продължителност 2 години + 3 месеца (за ВМФ – 3 години) и е: „Въпрос на чест за всеки гражданин на НРБ”!*****

Нека разгредаме тогавашната численост и въоръжението на армиите на двете наши южни съседки – Гърция и Турция – участнички в НАТО и потърсим логика в това т.нар. „военно първенство”:

Въоръжените сили на Гърция

Според броя на населението от 9,1 млн. души (в началото на 80-те г. на ХХ в.) – Гърция заема челно място по процентна численост на своите въоръжени сили. Личният състав наброява общо 159 000 войници, сержанти и офицери, от които: сухопътни войски – 118 хил., ВВС – 23 хил. и ВМС – 18 хил. Военно-техническото оборудване е изразазено в следните наличности:

                 СВ с над 3 000 танка: американски М-47, 48 и френски АМХ-30;
          Реактивна артилерия от системите „Онест Джон” и 105-,155- и 175-мм. оръдия и гаубици. Освен това има и няколко 203,2-мм. гаубици за истрелване на атомни снаряди.
          ВВС с 251 бойни самолета: F-4 „Фантом II” (с най-големи възможности по това време – общо 36 бр.), F-5А, F-84, RF-84F, F-102A и F-104G
          ПВО със ЗУРС „Найк” и „Хоук”
          ВМФ с 12 ескадрени миноносеца (есминеца; по общ стандарт – бойни кораба), 6 дизел-електрически подводници и други по-малки военни и транспортно-десантни плавателни съда.
           
Въоръжените сили на Турция

По това време Турция поддържа армия от 509 000 души. Видовете численост на въоръжени сили се разпределя както следва: сухопътни войски – 400 хил., ВВС – 50 хил., ВМС – 38 хил. и 21 хил. към националната гвардия.
Военната техника е стандартна за страните от НАТО и е аналогична с тази на Гърция:

          СВ с около 6 000 танка: М-47, 48 и АМХ-30;
         Реактивна артилерия – НУРС „Онест Джон” и 105-,155-,175- и 203,2-мм. оръдия и гаубици.
          ВВС с над 300 бойни самолета: F-4 „Фантом II”, F-5А, F-86 „Сейбър”, F-100, 102 и F-104
          ПВО – ЗУРС „Найк” и „Хоук”
          ВМФ с 10 ескадрени миноносеца, 11 дизел-електрически подводници и т.н…******

Всеки знае и добре разбира, че армията винаги е калявала мъжете (сега вече се твърди, че това е било губене на време) и нашия народ отдавна е отразил, че: Мъж, който не е служил в казармата, не е мъж и … пр.!”. Времената се променят, но човешката гордост, корист, алчност и т.н. остават – затова винаги ще има нужда от охрана и защита.
Армията винаги е определящия фактор на държавата, касаещ нейната сигурност и стабилност! От древни времена се знае, че: „Ако искаш мир, се готви за война” и „Който не иска да храни собствена армия – храни чужда!”. Това не е войнолюбие. Това е историческа действителност!!!
Англичаните не случайно твърдят, че: „Ние нямаме постоянни приятели, а постоянни интереси” – и това трябва да ни даде повод за размисъл.
* NARA, RG 263,Entry 29, Box 9: NIE 12-56 „Probable Developments in the European Satellites Though 1960”, February 7, 1956.
** без БТР и БМП – Б.а.
*** без учебно-бойните L 29 (84 бр.), L 39 (17 бр.), L 410 (4 бр.) и военно-транспортната авиация.
**** хеликоптерите и някои от самолетите са в състава на армейската авиация и флота – Б.а.
***** из закона за задължителната и всеобща военна служба на НРБ – Б.а.
****** корабите на турските и на гръцките ВМС са доставки предимно от САЩ и Великобритания

Източник : http://hala.bg/

11 Коментари

 1. Носталгията не е това, което беше…

  Но за малкото, които не са влезли тук за да се прехласват пред едно от уродливите явления на тоталитарната държава, трябва да се посочи, че сравнението е некоректно. Въоръжението на БНА е посочено към датата на влизане в сила на ДОВСЕ, с други думи състоянието е от есента на 1989. Доколкото мога да преценя, за Турция повечето данни са за въоръжението им около 1982 (личният състав е уникална ситуация и там няма как да има точни данни), което иди-дойди, но за Гърция данните (с изключение на личния състав) са от 1974! Не искам да коментирам военноморските и сухопътните сили, защото не мога да гарантирам точност, но за ВВС на Гърция данните би трябвало да представляват нещо такова:

  Самолети ~ 360
  F-16C/D – 40 (както и нашите МиГ-29, към онзи момент машините са чисто нови и не са боеготови)
  Mirage-2000C/D – 40
  Mirage F1CG – 36
  F-4E/RF-4E ~ 50
  A7H ~ 60
  F-5E (и производни) – 100-110
  F-104 ~ 40

  Турция:
  Самолети: 450+
  F-16C ~ 35 (производството в Турция започва 1987, известно е че до края на 1989 са били произведени и доставени 41)
  F-4E/RF-4E ~ 140
  F-5 (различни варианти) – 106
  F-104 (различни варианти) – 200+ (общо доставени малко над 400)

  Количествен паритет с някоя от двете южни съседки България последно е имала някъде около края на 60-те, а качествен – това е предмет на субективна преценка, но като изключим сухопътните сили, общо взето никога.

  • Ами като си такъв разбирач и говориш за качествен паритет, кажи нещо за Дойран, там освен Турция и Гърция, са били още Англия, Франция и даже май Сърбия, при това на куп. Може да направиш сравнение и за Шипка и за превземането на Одрин, като говориш за качествен паритет и си толкова просветен.

 2. България имаше боеспособна армия. С изключение на лигавите дришльовци, които си останаха такива и след казармата, за останалите това беше изпълнение на дълга към Родината. Сега имаме палячовци с шарени дрешки, шкембести командири, рейнджърки и трагикомичен главнокомандващ. Бойна техника на практика нямаме.

 3. Радвай те се ,че сме в НАТО преди България беше планувано унищожена казано точно „Южен театър на военните действия „- или пълно унищожаване на територията на България!!

 4. Ама какви готини рейнджърки има,а?Как си мечтаехме за тях,когато обикаляхме полосата в студ и пек!Армия ли?Пълен ташак е това в момента!!!И на 3-ма войника по един генерал!

 5. Ох, мале, чак се просълзих от умиление…
  Пълни глупости са това.
  Казармата в оня си вид, в така бленувания от някои соц беше пълна пародия и абсолютна загуба на време…Казармата беше средство за прости фатмаци и малко по-умни офицери да си осигурят по-сносен живот, като краднат бензин и други неща от поделенията…
  Зашото не ставах за нищо на вън, е освен за милиционери..
  Който му е кеф да е фатмак и сега може да стане, няма проблеми…

  • Абе Кире, ми сега кой за какво става а? За дребни търгашлъци по сергии и пазарчета ли?

  • Много си прост Кире ! Ама много – да знаеш …!!! Това, че ти си видял (усетил) това – не е гаранция и ме важи за повечето бойни поделения особен но в 3-та армия, а и в останалите… !!! Вярно, имаше си и простаци и простотийка , но бойната готовност се подържаше на ниво – не по зле от това в съседите , а някъде и доста по високо…!

 6. Аз две години подслушвах НАТО. От това, което чувах разбрах , че нашата армия беше на високо ниво и нашият войник беше с едно образование напред. Гърците, да не говоря за турците бяха много по-зле от нас. Нито десциплината, нито знанията бяха на нашето ниво.

  • Та през тези две години слушах и записвах и 6-ти флот. Тяхното мнение за турците и за гърците не се разминаваше с горе казаното

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //