Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / А нима това беше животът ни някога?

А нима това беше животът ни някога?

Привържениците на онова време често повтарят, че тогава храните били качествени, всички ходели на море, а парното и тока били евтини. Опонентите им веднага ще възкликнат, да ама държавата тогава беше като затвор за българите. По границата й дори имаше телени мрежи, а на Запад пътуваха малцина. Такива спорове в Интернет колкото щеш. Дали обаче може да се измери в цифри било ли е по-добре при социализма?

Неотдавна размествах на балкона едно шкафче и като го обърнах, видях етикета на гърба му. Останах като гръмнат – цена 88 лв. Цялата икономика на социализма изведнъж изникна пред очите ми. Шкафче, изработено от популярния за соца материал талашит. Широко една педя и половина, с едно чекмедженце (от фазер – пресован картон) и една дървена вратичка. За непосветените ще кажа, че тогава заплатата на млад специалист беше 165 лв.
Курсът на долара беше 1 лв. официално, 3-3,50 на черно. В магазините се продаваха маратонки „Ромика” за 36 лв. После пуснаха и „Адидас”. Всичко – българско производство. Разбира се, за тях ставаха опашки. Като се чуе, че ще пускат „Адидас” в спортния магазин до хотел „Рила” в центъра на София, отпред се струпа опашка. Случайни минувачи виждат, зарязват работата си и се нареждат. Почват скандали и се правят списъци. Екипировка за ски беше цяло състояние. И тичане, търсене, връзки, да си купиш примерно вносни ски-обувки. Но това със ските бяха глезотии.

„Не съм предполагал, че парите няма да ми стигнат за храна” – това ми сподели мой приятел актьор, пратен по разпределение във Видинския театър. Всъщност не е тайна – Иван Балсамаджиев, тогава млад талант. Живееше в квартира, за която не плаща наем – това му беше уредила местната власт (без да е длъжна). Иначе заплатата му от 165 лв. на млад специалист нямаше да стигне. Но се оказва, че не му стигаше и за храна. Това – към 1980-та. Същите бяха заплатите и за млад инженер, млад архитект 155-165 лв…. След това положението се влоши и храните ставаха все по-скъпи. Ако влезеш в магазина, 5 лв. не ти стигат за нищо, казваха недоволните тогава. А 5 лв., поне до края на 70-те години, се смятаха за прилична сума.

Алкохолът беше евтин (традиция, която у нас се поддържа и досега). Гроздова 3,70 лв., отвратителна българска водка „Средец”, правена от кой знае какви производствени отпадъци. Водка „Столичная” в началото на 70-те беше 1,78 лв. бутилката, учениците си я купуваха с джобни. Към края на 70-те стана 4 лв., после поскъпна още, към края на 80-те беше 10 лв. Бутилка уиски струваше 12 лв. – направо лукс. Имаше само два вида – едното японско (!) -„Сънтори голд”, а другото някаква куча марка -„Жокей клуб”, с конска глава на етикета, май произвеждано тук. Имаше и известни марки, но …в „Кореком” (за това – виж по-долу).

Баба ми през 70-те получаваше 10 лв. земеделска пенсия. Плащаха й я веднъж на 3 месеца – 30 лв. накуп. До последно си гледаше зеленчук, кокошки – как иначе? И крава имаха с дядо ми, в малкото троянско село. Неговата пенсия беше 45 лв., после му я вдигнаха на 65 лв. – бил участник във Войнишкото въстание. Така ще ги запомня двамата – цял живот блъскали, без течаща вода вкъщи – носеха си с дамаджана от чешмата наблизо. Цялото село беше така и към края на 70-те започнаха да дупчат, да прокарват тръби за вода в дворовете. Но някои старци се отказаха от тази „инвестиция” и така си умряха без течаща вода в схлупените къщи, строени през 20-те години. Баба ми почина с 30 лв. пенсия – дотам я хвана увеличението. Да, имаше много села, където строяха къщи по на два ката. Обикновено неизмазани. Вътре беше соц-мизерия. Храната и бурканите не са всичко в живота…
Още не мога да си обясня защо в село при комунизма хората си изхвърляха боклука в едно дере и в реката, а трябваше да дойде демокрацията, да сложат контейнери и да започне сметосъбиране.

 

Не ми се спомня пък как се пътуваше тогава. Бензиностанциите бяха нарядко, с по-една тоалетна отзад, осрана още от вратата. Край всеки паркинг горичките отстрани бяха осрани.
Да, имаше пенсии и по 250 лв. Средните българи, или, да ги наречем средната класа на соца, взимаха заплати по 350-400 лв. през 80-те. Преди време имаше стачки за учителските заплати – традицията да унижават учителите започва именно от соца. Те, заедно с университетските преподаватели, бяха от най-бедните прослойки. Военни и милиционери взимаха повече от тях.

Много ценени бяха професии като бензиджия, барман (тогава имаше лаф – за да станеш барман, трябват връзки с политбюро), които изкарваха пари с разни финтове. Водопроводчици, автомонтьори – това бяха галениците на социализма. Поради особеностите на тодорживковия режим тук, за разлика от други соцстрани, не се разрешаваше и най-малката частна инициатива. Нямаше частни сервизи. Всички бяха на държавна работа, а отделно взимаха в брой на ръка. Склададжиите (за някои видове дефицитни стоки) бяха също много престижна длъжност. Плащаш си хладилника в магазина, а отиваш с кола да го вземеш от склад край София. Ако се уредиш с връзки.

С цветните телевизори настъпи истинска комедия – за руски „Електрон” и „Рубин”, тежки по 60 кг, отначало бяха записвания, опашки. Докато не се развихри ”Кореком” и не започна да внася масово електроника. Тогава настъпи невероятна търговия на валута на черно. Арабските студенти у нас забогатяха – долар за 3 лева. Японски магнетофон, телевизор, стереоуредба (а не полски „Грундиг”или руски „Електрон”)… В магазините – дънки „Рила”, в „Кореком” – „Райфъл”. Всичко хубаво, качествено и престижно беше от „Кореком”. Само там можеше да се намери кафе например, когато на пазара то изчезваше напълно за месеци и продаваха заместители. На фона на пленуми, конгреси и концепциите на Живков…

Оттогава е един друг лаф, реплика на пропагандата срещу капитализма – „Капитализмът е като мушмула – колкото повече загнива, толкова по-хубав става”.
Това събори социализма – всички видяха безпомощността на системата.


За коли е ставало дума неведнъж при безкрайните сравнения тогава и сега. Тогава се записваш на ред, плащаш 1500 лв. в ДСК и чакаш ред – за „Лада” – от 13-14 до 17 години. За „Москвич” и „Трабант” – от 2 до 5-6 години (разликите в годините се дължаха на разпределение по окръзи и др.). Като се роди дете или като влезе в техникума, дядото, родителите му правят вноска за кола. До сватбата може да му излезе редът. Вносът на коли на практика беше забранен от живковия режим още от 70-те години – с 200% мито върху цената на колата като нова – независимо на колко е години.

В средата на 80-те бензинът поскъпна страшно още преди Горбачов да врътне кранчето – 80 ст. литъра за обикновения, а за супер 96 – 98 ст. Дизелът беше евтин, но нямаше дизелови коли. Само тираджии, работещи в Либия и дипломати, ако си бяха купили чрез „Кореком” „Пежо”-дизел или „Мерцедес”, се радваха на комунистическите цени.
Но социализмът беше един енергиен разгул. България произвеждаше нафтови отоплителни печки. Истинско разхищение – нафта за отопление. Те имаха регулатор с въртящо се копче от 1 до 6. Оттогава е лафът „Всичко на 6”.

Енергията не се плащаше по реални цени. Токът на месец беше по 3-5 лв., ако не се топлиш с радиатор. Парното също беше евтино – към 20 лв. месечна сметка за апартамент, а там, където го нямаше, много на мода бяха акумулиращите електрически печки – по 5-6 киловата. Никой не санираше, не търсеше енергийна ефективност. Първа атомна в Козлодуй бумти до пръсване, печките – на 6, а от некачествената дограма подухва.

И дойде моментът всичко да се плаща… Сега, който е свикнал да плаща по няколко лева за отопление, реве. Иска пак държавата да поеме дълговете на топлофикация, да държи ниски цени… Но Русия не дава газа за стотинки, а „Лукойл” не продава петрола по-евтино. Дори бензинът му е по-скъп от европейския.
Който хвали социализма за ниски цени на ток и парно, е наивник. Те бяха за сметка на друго. Оказа се, че АЕЦ „Козлодуй” въобще не е имал фонд, в който да се отделят средства за закриването му. Токът от него бил евтин… А точно при социализма започна режим на тока. Във всичките години след това токът не е спирал толкова, колкото по време на соца. А т. нар. енергийна мафия постоянно плаши с тоя ток.
Сега плащаме сметката от тогава – започнаха реални отчисления за АЕЦ. И уж била безопасна, а в нея бяха налети 500 млн. долара за повишаване на безопасността й.
Може би най-унизителното при социализма беше, че младите не можеха да се откъснат от възрастното поколение. В една къща или апартамент често живееха и по 4 поколения – дядо или баба, майка, баща, син, снаха и внуче. Двама спят в хола, кухнята изнесена на остъкления балкон на панелката… За апартамент се чакаше като за кола. Някои по 20 години, други по-бързо – с молби от общини, комисии, с връзки – кой както се нареди.
Наемите, в сравнение със сега, не бяха по-ниски. На тогавашните заплати студент плащаше за стая 80-100 лв. в София. И си я деляха по двама. Въобще нямаше практика семейства да живеят „на свободен наем”, както му казваха. Само в общински жилища, ако се вредиш. И партията на разни конгреси правеше програми колко жилища щяла да построи. И винаги не достигаха.

 

Сега се видя, че ако отпуснеш частната инициатива, тя строи по-бързо от партията – предлагането превишава търсенето в София, където при соца дефицитът беше тотален. Да, сега един апартамент струва 200 средни заплати, тогава беше 50-60 заплати. Но спекулата свърши и сега цените падат. Няма да станат много евтини, но има жилища, има и кредити. Заплатите не се определят с постановления, растат. Хората не са крепостни селяни и могат да се местят тук и там, да търсят по-високоплатена работа, да развиват собствен бизнес, ако щат. Или – да емигрират.
Преди не можеха да си покажат носа навън от България. Живееха като в резерват.
Но политическият режим е цяла отделна тема, която вече 20 години се дискутира…
В спомените за социализма има романтика, така, както човек изпитва носталгия по младостта, първата любов, времето, когато човек е бил по-лекомислен, по-смел, с по-малко отговорности…
Тепърва ще се изчислява икономическата ефективност на …свободата. България не отива на по-зле, както хленчат дежурните оплаквачки у нас.
Автор: Иван Бакалов, журналист
Източник: e-vestnik.bg
Със съкращения.

85 Коментари

 1. Пълни глупости! А и освен това си забравил да пишеш, че лиспваха банани. Този толкова важен за оцеляването продукт!
  Заплатите били малки… Да но тогава здравеопазването и образованието бяха безплатни и не гълтаха половината семеен бюджет. Цените на ток, горива, лекарства бяха направо смешни. Никой не се чудеше кака да си плати тока в края на месеца.
  „…младите не можеха да се откъснат от възрастното поколение…В една къща или апартамент често живееха и по 4 поколения…“ – брей, това пък къде го видя? В циганските махали вероятно, ама те и сега си живеят така. Щото аз не съв виждал никой в такова положение тогава. А какво ще кажеш за бездомните по улиците в момента? Защо ги нямаше по времето на социализма?
  А да – и цената на АЕЦ, дето сега сме я плащали – естествено че „комунистите са виновни“, а не сегашните мили и честни бизнесмени, дето лапат милиарди покрай ЕРП-тата. Добре че дойдоха ЧЕЗ и ЕВН та да заживеем и ние добре.
  Но каквото и да ти обяснявам, хейтъри като теб ще продължават да си повтарят едно и също, опитвайки се да убедят най-вече себе си, че сега живеем по-добре от тогава…

  • този Иван Бакалов, журналист дали е живял през социализма или си прави свободни съчинения

  • Не мисля, че статията е хейтърска, по-скоро Вие хейтвате.

  • Да бе, не били платено здравеопазването!!! На майка ми трябваше да и се направи операция от специалист по онова време. Почти безплатно – две агнета и около 600 лв. Аре червените муцуни да не хейтват!!!

 2. Аз сега живея по-добре… в Белгия! 🙂

 3. Иван Бакалов ще кажа; Господи прости му той не знае какво е писал.Тенденциозно е написал хабейки мастилото глупости родени в зомбираната му глава.Живеехме в пъти по добре. Не мога да слеза на неговото ниво за да го опонирам.Да е жив и здрав да се „радва на днешната благодат“.

 4. Пълни съчинения. В средата на 80-те години родителите му получаваха месечно общо над 800 лв., които стигаха за напълно приличен живот. 20 дни на морето в станцията на журналистите излизаха точно 500 лв. за спане и храна за двама възрастни и едно дете. Самолетът до Варна струваше 22 лв, днес е точно 10 пъти по-скъп. Цените на основните стоки оттогава са се увеличили 10-15 пъти, а заплатите 3 пъти. Правете си сметка дали е бил скъп живота тогава.

  • Бутилка олио беше 1,60- днес е 1,80лв в Кауфланд, кило сирене 2,30 ако не греша , днес от 4 до 12 лв, кисело мляко 0,23лв; днес 0,6-0,90 лв, захарта беше около лев днес цената и се срина до 1,20лв.бензинът беше 1,20 суперът, днес 2,55лв не виждам 10-15пъти увеличение. Заплата на млад специалист 120лв. Днес има ниски заплати но има и много големи и нерядко. А и има широки възможности за работа в чужбина.

  • Не знам как родителите Ви са вземали общо над 800 лв., като точно по това време работех като редактор на един малък (общински) вестник и заплатата ми беше 210 лв. плюс 20-30 лв. хонорари! А доколкото разбирам и родителите Ви са били на подобна работа, щом сте почивали в „Журналист“…

 5. Изглежда с господин Бакалов сме живели в различни Българии.

 6. Абсолютно вярно е всичко написано. Който не е съгласен да заминава за Северна Корея.

  • kak pa reshi che severna korea ima neshto obshto s Bulgaria predi 40 godini? V Bulgaria se putuvashe v chuzbina. Ne e viarno che nemozeshe. Moze bi samo zaradi sredstvata no puk za tva putuvaniata v chuzbinapredi 40 godini sa bili lux na vsiakude po sveta. Ne samo v Bulgaria

 7. Много изкривена представа има г-н Бакалов за онова време… На село наистина може да е имало пенсия 10-30лв, нещо като социална помощ ако не са работили нещо друго освен сезонна работа… Баба ми получаваше над 100лв пенсия, като цял живот е била учителка… Стипендията ми бе някъде около 108лв (реално бе с 1лв над минималната заплата, и затова ми правиха удръжки, та реално вземах под минимума :))… Да се гладува – абсурд… Да имаш разнообразие – да, разнообразие нямаше… И да се докопаш до хубаво месо – пак си трябваха връзки… Но не и да гладуваш… С майка учителка и баща инженер ВСЯКО лято бяхме поне две седмици на морето… Сега – да, мога също да си го позволя, но голяма част от хората в момента се борят за оцеляване…

 8. Тоя живял ли е по времето на соца? През 82г. родителите ми купиха панелка от 62кв.м за 12 000 лева. Баща ми получаваше 300 лв.. майка ми 200 лв., което прави средно 48 заплати. При това, апартамента се изплащане през ДСК с 2% проста лихва върху цялата главница. Сега същия този апартамент струва 130 заплати без оскъпяването на кредита, който е минимум 7% сложна лихва за 25 години. И да не ми приказва, че заплатите се вдигали, защото в провинцията заплатите падат и работа няма. Плюс фактът, че по времето на соца пари за образования и здравеопазване не се даваха, а хората ходеха на почивка с ведомствени карти за някакви смешни пари, защото държавата се грижеше за това. За ходенето в чужбина- да, по-трудно, но в соц лагера и СССР всеки можеше да отиде, а това изобщо не е от първостепенна важност. Хайде, сега ходи като някоя банка ти пие 25 г. кръвчицата за ипотеката.
  А банани тогава и в Западна Европа имаше само по Коледа и Нова година. Просто плантациите тогава не бяха толкова много, колкото сега. Сега може да има дънки, маратонки, банани, усики, но хората умират от глад и хич не им дреме, че можело да се пътува в чужбина, след като не могат на един зъболекар да отидат.
  Аман от разбирачи.

  • 48 заплати държавни цени за панелка без избор на район, етаж и изложение. И без право на едно семейство да има повече от едно жилище и ограничение за софийско жителство.Ако търсенето не е било потискано, колко щеще да струва един апартамент при свободен пазар?

  • Хората, които в момента нямат жилища, ако им предложите същите условия, цени и начин на изплащане на едно такова жилище мислите ли, че ще имат претенции за район, етаж и изложение. Пред това да си на свободен нерегулиран наем, да се тъпчеш в едно жилище с мама и тати или някоя банка да ти съдира кожата с лихви, които може да си вдига както и когато пожелае, всяко семейство ще предпочете жилище на „държавни цени за панелка без избор на район, етаж и изложение“. Ама явно, който не е минавал през това не знае и като не го е изпитвал на собствен гръб лесно се говори за свободата на избора.
   И не е за пренебрегване фактът, че и тогава е имало свободен пазар- получаваш жилище без да чакаш, но за 45 000 лева- опашки е нямало. И а колите е било така. Така, че точно по този въпрос не хич не се жалвайте.

  • Не , нямаше свободен пазар. На едно семейство-един апартамент и една вила. 45 000 лева при 100 лв заплата са 450 заплати . Малко скъпо, не мислите ли? Отделно без жителство, нямаш право на имот в София. Това не е ли държавен тормоз. Хората почваха работа по Кремиковци за да им дадат жителство. И това Вие наричате грижа за човека?

  • Апартаментът ми е 106м2 на цена от 18600лв., строен 1984г. ,напълно монолитен / да не обяснявам/,с маза от 10 и таван 14м2. Заем от 12000лв. и плащах по 54лв. на месец.Живея на центъра на гр.Плевен. Жилища недостигаха ,защото всички искаха да работят по градовете,в заводите.Цените се увеличиха през 1979г. и олиото ,захарта станаха по 1лв. Млад инженер започваше със заплата 155лв. Колкото до недостига на ел.ток – ами помислете колко завода работеха в България. Затова се започна и АЕЦ Белене. За пенсиите. Няма пенсия 10лв. Баба ми не е работила никога и взимаше пенсия 20лв+ 5лв от Тодор Живков./така казваше/.Дядо ми взимаше 80лв. ,а не му признаваха 15г. трудов стаж ,като полицай в София. Млякото му го изкупуваха по 0.50лв ,а в магазина аз го купувах по 0.36. Това е дотацията. Не ми се пише и за пчеларите ,колко захар и пари им давах на кошер и на кг продаден мед и за изкупната му цена.
   За екскурзиите в чужбина също е лъжа. Моя приятелка преди 1980г. ходи и в Лондон ,и с корабче по Дунав до Виена.Съпругът ми 1987г. беше във ФРГ. Аз не съм ходила и в Югославия, защото мразех да пътувам.

  • Ами като един човек толкова много иска „жителство“ (което не е ясно защо му е, като си има такова другаде), ще работи в Кремиковци, щом за толкова е учил… Доброволно го прави, все пак никой не му извива ръцете.

  • Има и нещо друго, за въпросните кредити от ДСК. При раждане на 3то дете, остатъка от кредита се е опрощавал 😉

  • Господинът упорито изкривява фактите. Уважаеми анонимен, обяснявам Ви отново- заплата 300 лв, на свободния пазар, за който Вие отричате, по причина, че сте чакал на апартамент с държавна дотация е струвал 45 000 лева, което прави 150 заплати, кажи- речи без оскъпяване. А това за жителството, че стойте си там където сте си. Напълно доброволно сте оставили селото и сте заминали за София, знаейки че трябва да чакате за жителство- никой не Ви е карал на сила. Ами естествено, че тези хора дошли от някъде трябва да работят и някъде. Вие, къде искахте да Ви уредят на работа- в Министерски съвет ли? Знаете ли, че сега новозавършилите студенти една част от тях черакуват месеци наред без пари- т.н неплатени стажове, а после започват на МРЗ къде с ТД, къде без, само и само да имат шанса да започнат работа, а Вие с претенции сте били и тогава.

  • В средата на 80- те се опростяваха заемите за жилище, ако имате второ дете. Само, че не помня нацяло или наполовина ги опростяваха. Мои близки тогава по тази линия си родиха второто дете, бяха теглили заем за строеж на къща.

   Един апартамент на държавни цени и една вила построена с помощта на родителите в повечето случаи са напълно достатъчни за едно средно статистическо семейство и тогава и сега. Чакаш, чаках, ама тогава всеки се уреждаше с въпросната панелка, а сега младите бол по квартири, че и с тези лихви и заплати и ипотечните кредити не вървят.

 9. грундиг-а е немски не полски

  • „Грундинг“-ът, за който споменава автора, е точно полско производство. Нищо, че като марка си е немски. Произвеждаше се по лиценз в Полша. И аз имах такъв. Но вие, по-младите, се напъвате да коментирате неща, на които не сте връстници, и от които нямате преки впечатления…

 10. Стига си лъгал бе. Цялата секция „Чайка“ струваше 240 лв, на тебе талашитеното шкафчето ти 88 лв. Как да не.

  • Нашата секция “ Павлина 1″ струваше 1080 лв през 1981г. Телевизор София 280 лв през 1969г. при заплати 80-100лв. Бакалов е абсолютно прав.

  • 1080 лв секция- ти от къде я купува, от о.Камчатка ли?
   Баща ми към края на 80- те вземаше 350 лв. заплата, една секция по това време струваше горе- долу толкова. Сега средната заплата е около 600 лв, в провинцията и по-малко. Едно ПДЧ модулче пак идва колкото средната заплата. Както и да го върти и да го сучите тогава нямаше семейство, което да няма спестовен влог в ДСК, а сега повечето семейства нямат. Българинът е затънал в кредити до такава степен, че всякакви лихвари въртят напълно законно далавери на негов гръб. Що се отнася до жилищния проблем и сега го има. Масово хората живеят под наем, а всеки четвърти ипотечен кредит е проблемен. Пари имат тези, на които тати е бил агент на ДС, или баба е реститутка, или младежа върти бизнес в сивата/ черна икономика.

  • Не от магазин Явор в София. Мога да покажа и фактура.

  • Около 85г. секцията „Чайка“ със спалня и един гардероб допълнително е струвала около 800 лева.Майка ми работеше в „Гочо Иванов“където ги правеха,току що я попитах!Секцията“Розалия“ е струвала 1300 лева.Още ги има майка ми тези секции!

  • Една част от секция наистина струваше някъде около 250-270 лв., но цялата секция излизаше 800-900 лв. И то от най-евтините. А колкото до спестовния влог в ДСК, смея да твърдя, че не беше точно така. Опитвахме се да правим някакъв влог на децата си, но много често ни се налагаше да го теглим, за да посрещаме различни нужди. И всичко купувахме „на изплащане“! А заплатите на начинаещ висшист бяха 155 лв. Говоря за края на 70-те и началото на 80-те години.

  • През 2002г. започнах работа като „млад специалист“ в една компютърна фирма с заплата от 100 лв. Може да проверите на сайта на статистиката, че по това време това беше МРЗ. Със съпруга ми живеехме под наем- 100 лв/ месец. Той работеше в друга частна фирма като инженер и вземаше между 250-270 лв.
   Майка ми и баща ми, докато са чакали ред за жилище са живеели на ведомствена квартира с 2 лв наем, в която са влизали тока и водата. Баща ми по това време е вземал 220 лв, майка ми 140 лв. След това е излязла в майчинство, което напълно е покривало разходите и нормалното съществуване, а не като сега символично.

  • 100 лева официално, заради данъците. Колко взимахте наистина?

  • И цифром и словом вземах 100 лв. Две години по- късно ми плащаха 230 лв, но и наема ни стана толкова.

 11. Бакалов е прав за всичко. Аз съм 65 набор и много добре помня и цените, и заплатите през онези години. Само да допълня, че тогава хората имаха пари, защото нямаше за какво да ги харчат освен за храна и режийни – телевизор се купуваше 1 път в живота, кола и жилище също, ако имаш връзки и късмет. Нова кола струваше от 4600лв. за Трабант до 9200 за Волга при средна заплата 250лв. Ресторантите бяха пълни, но бяха 10-20 пъти по-малко от сега и на ресторант се ходеше 1-2 пъти годишно. Картите за море бяха евтини, спяхме в бунгала и си готвехме сами. На ресторант ходехме по веднъж на почивка и се ядосвахме, защото се чакаше по един час за поръчката – чужденците бяха с предимство.
  На неръждаемата ми мивка с две корита пише 135лв. Сега подобна струва пак толкова.
  Сега, на който не му харесва, може да смени работата или държавата – за добрите кадри има много възможности. Който е мързелив, некадърен и без връзки – губи, може да се пробва в Куба и Северна Корея 🙂

 12. товa е голямa глупост

  • Кое по-точно е глупост? Телевизор Електрон струваше 1050лв и се биехме да се запишем в списъци.Не достигаха строителни материали ( това е показано много добре в първата серия на „Баш майсторът“), резервните части за коли постоянно липсваха. Липсваха редовно акумулатори, гумите „Видинки“ бяха кът. Аз имах едни гуми „Георги Димитровки“. Освен, че грайферът им беше лош и бяха твърди като камък, не подлежеха на балансиране- разликата в една точка стигаше до половин килограм-е няма такива балансиращи тежести…

  • А когато за пръв път пуснаха западни телевизори „Crown“ (доколко бяха западни или сглобявани по корабите – това никой не знаеше или пък никой не казваше), настана такава какофония, че не е за разправяне! Три дена висяхме пред ЦУМ да ги чакаме! Имаше списъци, през 2 часа се проверяваха хората по списъците и ако някой отсъстваше, веднага го зачертваха от списъка. Налагаше се да се сменяме с роднини за проверките, защото никой не може да издържи 3 дни без сън. Нищо, че после тези телевизори излязоха такива буклуци, че ги сменяхме по няколко пъти заради дефекти! Пускаха те в една голяма зала, в която имаше включени (отремонтирани) 70-80 телевизора и ти даваха възможност да си избереш, който си харесаш – и това без да ти попълват сервизната книжка, без нищо – носиш стария телевизор и ти дават нов! Накрая едва се отървахме от тях, като ги продадохме на разни „аджамии“…

  • И карахме с гуми регенерат… Някои ги слагаха даже и за предни, въпреки, че беше забранено! Да не споменаваме, че да си купиш 2 бр. нови „видинки“ или някакви други, трябваше да предоставиш безвъзмездно една гума, годна за регенерат! По три пъти са ме връщали, защото не одобряват предложената гума… А беше много трудно да намериш годна – всеки се запасяваше с такива, за да има той какво да даде, когато му „дойде времето“…

 13. Който не може да оцелее сам в джунглата, винаги ще жалее по изгубеното си стадо…

 14. Аз съм родена през 1957г. и мога да каажа,че всичко написано в статията е точно както си беше. Да, режийните разходи бяха много по евтини, но в магазините имаше сол, олио, захар, сирене и кашкавал,но поне от истинско мляко.Почивките бяха евтини и всички работеха и то задължително, по разпределение. Нямаше безпризорни и просяци, но имаше Белене и интернираха хора за един политически виц. Частната инициатива беше престъпна дейност и се наказваше със затвор. Предимство за всички стоки и услуги имаха активните борци, членовете на БКП и техните дечица. Най много ни тежеше желязната завеса. Можехме да пътуваме само ц соц. страни. Аз имах шанса да пътувам в командировки до Виена. Е,какво да ви кажа…Разликата беше огромна, там беше светло,чисто,приветливо, магазините пълни, хората добре облечени, колите им хубави, заплатите им по 1500 до 3000 и дори 5000 долара, а тук… 200 до 300лв. Там, на запад и сега е така, а тук, с този криворазбран и опорочено изопачен преход,още 100 години няма да ги стигнем. Добре поне,че младите, амбициозни и образовани специалисти или смели авантюристи могат да работят където пожелаят по света. Лошото е,че се разделят семейства и възрастните хора остаряват и умират тук сами и в мизерия. България е красива страна, с прекрасна природа,но е управлявана от продажни и алчни политици и манипулирана от Големите сили. Уви!!!

  • Чудя се тези приветливи, добре облечени виенчани, да не би да са носили на реверите си табелки с размера на заплатите си в долари? Така, за информация на командированите българи…

  • В момента се намираме под икономическо робство и му се радваме. А младите, които отиват да учат в чужбина едно време са се наричали ЕНИЧАРИ.

 15. Бакалов, ето ви цените от соца Някои неща в написаното от вас са верни , други не Само да припомня , че самолета до морето беше 12 лв , а с 40-50 лв се отиваше с такси до морето Ето ви цените подробно
  http://www.aliceswonderland.eu/Alice-Price-communism.html

  • Може в даден момент да е бил 12 лв., но през 1989 г. аз върнах билет за Варна в бюрото на БГА „Балкан“ (помните ли, имахме и авиокомпания) и получих обратно 22 лв.

 16. Колкото ви беше соца, толкова сега ви е и демокрацията. И двете са еднакво опозорени. Тогава бяха задоволени най- елементарните нужди на хората- храна, подслон, работа, за сметка на свободната им воля. Сега е обратно- всеки може да си прави каквото иска, стига да има пари, а пари и работа, особени добре платена са проблем номер едно. Та, на едните им харесвало тогава, на другите сега, но и двата строя в България са нереални и опорочени.

 17. „Добре поне,че младите, амбициозни и образовани специалисти или смели авантюристи могат да работят където пожелаят по света.“

  За работа на българи като специалисти на запад, естествено и дума не може да става. Като специалисти са работели по време на комунизма само дизертьори. А сега няма дизертьори, има гастарбайтери и те берат малини, спаржа или чистят прах в атомните електроцентрали.

  Западът не иска ние да живеем като тях, а да работим за тях.

  • Само ще добавя: – Работейки при Българи работодатели, процентаджий нещастни, се прибираш насран, с дългове, които си направил за да заминеш! Абе да ви ебем и чужбините……….

 18. Мисля,че идеята на статията е да представи интересна фактология на младите,които нямат никаква идея за онова време,а не да предизвиква полемика между свидетели ,с истерични изблици в подкрепа на комунизма или капитализма!

 19. Там е работата, че фактологията не е вярна или авторът най-малко е забъркал доста широк диапазон от времето на соца. Посочил е заплати и пенсии от 60-70- те години, а цени от 80- те г., което прави картинката много изкривена. Затова е добре да се цитират правилно и цени, и заплати от близки години, а не в разлика от десетилетия. Има доста голяма разлика и в цените, и в заплатите през тези 45 години.

  • За целия соцпериод заплатите се промениха от 60-70 лева на месец през шейсетте до към 180-200 през осемдесетте. И бяха нормирани. Сега ако си ценен кадър таван на заплатата няма. Ако нямаш особени умения и образование за съжаление е трудно. Все пак предпочитам държавата да не се меси в пазарните отношения. Да бори престъпността, да охранява собствеността, да следи за законността. Друго не искам от нея.

  • Работя в една от най-големите фирми в България в момента и мога да ви кажа, че кадърните хора се тъпчат умишлено, а по високите етажи са само връзкари, шуро- баджанаци и партийни дейци. Можещите хора и сега опъват каиша, а калпавите все не могат и все не разбират, но мениджмънта обича посредствените, за да не лъсва той колко е слаб.

 20. На този като че ли му е било платено да дрънка тези глупости.Пич ти явно си живял в някакъв паралелен свят,или призмата на твоите виждания е много изкривена!

 21. По време на социализма всички живеехме в едно тотално изолирано измислено общество. Животът беше добър за мързеливите и несвободилюбивите.
  Сега сме част от света и живота е много ама много по-истински.
  Никога повече социализъм.

  • Сега е животът е толкова „истински“, че през 2050 година на практика млади българи почти няма да има в България, на тази територия ще живеят други – цигани, турци, араби, африканци. При лошия социализъм българския етнос достигна най-големия брой в историята си, а сега при демокрацията ще изчезне след няколко десетилетия.

 22. Абсолютно вярно, г-н Бакалов.

 23. Спомените са хубаво нещо, но обективно погледнато комунизма си беше една идеологически поддържана утопия в интерес на партийната върхушка, на мързеливите,скатавките и връзкарите. На този етап на развитие на човешката психология абсолютно равенство е неприложимо. Не искам да се връщам към тази ера, а едва ли някой друг копнее за това.

 24. Чувате ли се за какво ревете? Нямало било дънки, маратонки „Адидас“, нямало западна техника, ала- бала. Колко то вас сега носят маркови маратонки и дънки като ги има? А западната техника в къщите ви правили ви по-щастливи? Щото пералня „Перла 05“ още работи, а китайските боклуци на 5-6 година на боклука. Щастливи и спокойни бяха времената. Никой не си водеше децата на училище, защото нямаше престъпност. Вечер играехме до 22-23 часа пред блока. През деня от крайния квартал хващаме градския транспорт и отиваме да гледаме кино в центъра, после в сладкарницата ядем пасти и пием боза. Ключа виси на врата и родителите ни не се притесняваха, пък макар да нямаше мобилни телефони, то ние и домашен нямахме. Който беше работлив и тогава имаше. Баба ми и дядо ми с двете си пенсии построиха ПО ЕДНА вила на двете си деца на по два етажа+тавански. Гладни не сме стояли, но виж на почивка се ходеше за 20 дена, а не като сега за една седмица. Вкъщи всичко си имахме, пък макар да не беше западно. И като дойде промяната, баща ми изплати апартамента с една заплата. А сега ние, оставихме един апартамент в банката под формата на лихви.

 25. Статията е много точна и.след като предизвика толкова реакции от комунягите

  • Абсолюто съгласен. Едва ли на този сайт има статия с толкова много реакции под нея. Това, което е типично за комунистическите тролове е видно и тук: абсолютно лъгане до откат за някои факти. Някои упорито цитират тук заплати от по 300 лв, каквито тогава почти нямаше- хората масово взимаха дори през осемдесетте 150-180 лв. Отричат до последно, че режимът не разрешаваше пътуванията. Това, че някой някога е отишъл до Виена или Берлин е изключение потвърждаващо правилото-имаше изходни визи, а задграничния паспорт си длъжен да предадеш в МВР веднага след завръщането, както и валутата в банката, срещу което
   получаваш бонове. Как баби и дядовци с двете си земеделски пенсии са построили по вила на всяко дете също е финансова загадка, която трябва да се изследва. Непрекъснато се повтаря, че бананите не били най-важното, да пътуваш не било най-важното, западната техника не било най-важното, това, че имало жителство не било най- страшното. Не разбрахме тогава, каква е целта на комунизма- явно е да кърпиш някак с подръчни средства и да ти е евтин тока и парното.Това е опорната точка- всичко, което е липсвало и не може да се оспори- то не е толкова важно-важно беше , че имахте евтини макарони и фиде. Не можехте да пътувате? Е как не можехте, нали баба ти ходи до ГДР от единната организация през 1979г. ? За да дойдеш в София те набутахме в Кремиковци ? Ами като не си стоиш на село при овцете, а ти се е приискало в града-така е. Сега техниката има няма 5 години и се разваля, а я Москвичите какви беха здрави. Ами карайте си ги, щом са толкова здрави, ама нещо първи вие ги захвърлихте и още осемдесетте години си докарахте Мазди без ред в Мототехника. Пералните Перла, като са толкова хубави, защо не са превзели пазара и да се продават и до днес? И никой, ама никой не хвали бастиони на комунизма като Венецуела, Куба или Северна Корея. Че ето -тези държави ги има,съществуват, те за олицетворение на изгубения рай. Или задачата е единствено да се подгрява куха носталгия по миналото за да пускат определени избиратели червената бюлетина. Кажете ни уважаеми господа комунисти, ако ще се връща като както беше,като в Северна Корея ли ще стане или като в Крим? Та да сме готови.

  • Не бяха всички земеделци. Дядо ми беше миньор. Имаше миньорска пенсия- голяма. След пенсия работеше на частно пък макар да не е било официално разрешено. Търсеха го хората, плащаха му. Баба ми също е работила и след пенсия също. Отделно, гледаха животни, продаваха мляко, вълна. С две думи- работили са, печелили са, не са крали като сегашните бизнесмени. Като си говорим за тогавашната България, нека си кажем всичко.

 26. Много комунисти са забравили ,че обществените тоалетни бяха омазани целите с лайна ,защото нямаше тоалетна хартия,нямаше и носни кърпички!!!

  • А, не с лошо… Нали токът беше евтин. Тоалетната хартия ли е най- важното �� И сега като има ароматизирана тоалетна хартия на баклавички по- щастлив ли си?��

 27. Kak e vuzmozno chovek da sravniava zivota ot predi 40 godini i samo 30 godini sled vtorata svetovna voina s toia sega!? Predi 40 godini zivota v usa e bil mnogo po losh, realen, oskuden i opasen ot toia v Bulgaria. Zivota prez soc godinite ne be zle za vremeto si. Otnosno talashita…vlez v IKEA. Togava imashe sigurnost, biologichna hrana i doatatuchno i dobro obrazovanie. Vsichko e s vremeto si…poglednete edin ford ot onezi godini. Ne se razlichava ot ladata. Kajva e taia omraza kum obshtestvoto koeto vi e suzdalo? Mezdu drugoto, v nashe vreme Bulgaria e parodia na durzava. Oh, i oshte…az ziveia v London. Zaplatata tuk na taka narechenia mlad spezialist e kum £1700 a renta za dvustaen apartment £400 na sedmizata. Ostanaloto se narixh DULG

  • Сега пък войната била виновна. Абе довлякоха се руснаците, взеха на хората имота, разгониха стария елит по лагери и чужбини, назначиха някакви от село за елит, заградиха страната с тел, 45 години купони, списъци, ред за коли и всичко по-интересно, напълниха букварите със снимки на Ленин и Димитров, нацвъкаха някакви огромни комини със демодирани тежки и мръсни производства, грубо обезлюдиха селото, тотално информационно затъмнение и Вие ми хвалите ТОВА. Смятате, че сега страната е пародия. Да, има много издънки, но има и много повече публичност, затова и ги знаем. При социализма предварително знаехме какво ще пише във вестниците- за новите по-високи успехи, повишената производителност на труда, юбилей от не знам коя си битка, е и леки извращения по места, но отстраними. Вие от Лондон, елате си да помогнем на страната да тръгне по правилния път, след като сте добили опит от тамошните грешки. Не стойте там, а заповядайте тук да борим заедно недъзите на обществото.

  • Днес все едно не знаем какво ще пише утре във вестника: бизнесмен прострелян пред дома си; дете премазано от колата на пиян полицай (прикриван от колегите си); тинейджър умрял от свръхдоза; учител набит от ученик; фалирала едикоя си банка; нови 15000 безработни за последния месец; и т.н. Страната сега не е пародия, страната е трагедия.

  • Без тия господине. Щом не сте доволен, както и аз имам забележки, ще се борим да подобрим нещата, но в условията на демокрация и без руска опека. Това, че сега има проблеми, далеч не значи, че социализмът не е бил абсолютна гнъс. Щом не обичате банани, не ги яжте, но не ни обяснявайте, че не било важно, че при социализма липсвали. Виждам нещо Ви пречат хомосексуалните. Да не би да имате забележки и към други раси и религии, които при социализма успешно бяха натикани в ъгъла.

  • Прочетох всички глупости.А никои не се сети че за да се промени нещо,ние трябва да го направим.Един глупак каза“аз сам прост и вие сте прости затова се разбираме“.Сега перефразирам:Един го наричат луд,е луд ама само той описа в книга с 150 страници кое и как трябва да се промени в БГ.А първия е прочел/не написал/, само една детско-юношеска книжка. Е сами се досещате кой трябва да управлява БГ.Мислете с мазъците си ако още ги имате -не промити и зомбирани,

 28. Александър

  Моля онези, които плачат по комунизма, първо да си оборудват дома с руска техника, да си паркират по един москвич пред блока и след това да говорят за комунизъм. Иначе и баба знае – колата ти немска или френска, обаче обясняваш, колко по-хубав строй е съветският. Ако си истински комунист, докажи го и бойкотирай продуктите на „загниващия“ капитализъм. 🙂

 29. Александър

  Или като се замисля – май истинските комунисти най-много пазаруваха от кореком едно време и най-много пътуваха на запад … Не е чудно, че им е харесвало тогава …

 30. Нямаше безработни, всички цигани работеха, нямаше престъпност, никой не умираше от глад, нямаше мафия, имаше един единствен клан „МОЙ ЧОВЕК“, на който всички бяхме членове, никой не живееше и харчеше само от заплатата, а винаги имаше „НЕЩО ОТГОРЕ“.

 31. Всеки българин имаше нотариален акт за недвижима собственост /може би това ни помага в сегашната криза/. Аз съм израснал на село и съм селянин, а не селяндур като пишещия настоящата статия. На село винаги сме имали пари и храна. Младите се изнесат в града да работят, а старите отглеждат продукция за износ и продават и винаги са помагали с пари. Ако това не е частен бизнес здраве му кажи. Било забранено частното. Кой малоумник го измисли това? На село още има касетки за селскостопанска продукция с надписи „ОВОЩIЬ И ФРУКТIЬ ИЗ СОЛНЕЧНОЙ БОЛГАРИИ“
  А сега си внасяме всичко. Даже от мързеливите гърци си внасяме плодове и зеленчуци. И палмово масло внасяме от мързеливите гърци и си правим сирене и кашкавал с много високо качество по еко и европейски стандарти.
  Бай Тошо правилно казваше, че това което е построено в соца не можем само да го боядисаме. Сега санираме /тази дума даже я няма в българския речник/ панелки построени тогава.
  Как може да има още идиоти, които да разправят, че сега народа живее по-добре от преди.
  И както се пее в една песен……
  „Идвайте пари от запад
  политиците да лапат
  а пък лихвите ще връща
  внучето на моята тъща“
  Ето затова са парите по европейски проекти.
  Кой политик от соца стана богат?
  НИКОЙ.
  А сега….

 32. СТАТИЯТА Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ. АБСООЛЮТНО НЕТОЧНО ЦИТИРАНЕ НА ВСИЧКИ ЦИФРИ, НЕКОРЕКТНО БОРАВЕНЕ С ТЯХ И ИЗКРИВЯВАНЕ НА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА.
  ПЕНСИЯ ЗА ХОРА БЕЗ ДЕН ТРУДОВ СТАЖ БЕШЕ ПО-ВИСОКА ОТ ЦИТИРАНИТЕ 10 ЛЕВА.

 33. Красимир Мальов

  Този Иван лъже та се носи ,токът бил на ниски нереални цени .Я да вземе да ми каже сега цените реални ли са на токът ,защото аз знам едно нещо сега плащаме разходите на мафиотите депутати който имат цели парцели с волтаични паркове и така си извоюваха хем да печелят огромни суми от нас ,ами не стига и това и мариците дадохме на американците и те да ни скубят .Та този соросойд е толкова нагъл в написаното тук че осен омраза от мен друго не може да получи с тези тенденциозни писаници .

 34. Една от малкото обективни статии в този иначе неокомунистически сайт, описваща доста добре мизерията в болшевишкия концлагер НРБ.

 35. За 200 лева тогава обзаведохме кухня с горни и долни шкафове, можеше още да се ползва, ако не ми беше скимнало да съм „модерна“ преди 3 години. Новата ни кухня струва колкото апартамента ни през 82-ра. Кухня за 10 000 лева след две години се е разкривила, покрай печката релефа на „дървените“ вратички се е стопил и изчезнал.Ръбовете на плота цъфтят като юфка.Мивката не събира толкова,колкото старата.Абсорбатора не поема колкото малкото вентилаторче от преди.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //