Спомени от Народната република
Начало / 1980-1990 / Магазин за хранителни стоки в Несебър, 80-те

Магазин за хранителни стоки в Несебър, 80-те

 

7 Коментари

 1. Типично: ако се вгледаш внимателно: консерви „Русенско варено“ и „Скумрия в собствен сос“, 1 – лютеница, 2 вида конфитюр, оцет, цигари „Стюардеса“, „БТ“ и „Средец“, бебешка каша „Слънчо“, обикновени бисквити, обикновени вафли, ром „Златна котва“, яйца. Беден асортимент и липса на избор. Вярно – ставаха за ядене. Но ни бяха втръснали заради еднообразието си. А то бе още по-оскъдно извън „активния туристически сезон’.

  • Значи е по-важно да можеш да избираш между лайно и говно, отколкото да имаш едно истински хубаво нещо, но без право на избор. Страшна логика брат, най-добре направо земи си отрежи главата, за да не ти се налага да я претоварваш с мисли.

 2. Голям глад беше по времето на соца. Зимата на 1989 един приятел ми намери 30-40 консерви пастет. Цяла зима ги ядох. Пастет вече не ям. Иначе имаше кашкавал но с купони. Опашките за кофичка кисело мляко бяха километрични. Хората се редеха още през ноща .

 3. А толкова е лесно да си направиш кисело мляко у дома… и хляб. И сирене. Автономност хора, автономност, колкото пове4е зависите от себе си, толкова по-малко сте зависими от проклетата държава. Смърт на долния и мръсен фашизъм, смърт и на комунизма и на капитализма… има и други пътеки скъпи мои, има и други друми…

 4. Светнете ме за някоя суха паста, която да става за ядене, сега. Имаше по-голямо разнообразие от сега. Отидете сега на село, и си купете кафе – освен три в едно и Нова Бразилия вакуум. Къде по хубавата боза, сухи пасти, свежи пасти, нектари, газирани напитки, ликьори. Смятам че тогавашният лев е бил по-скъп от сегашният 4,5 пъти. Значи масовата заплата сега трябва да е над 600. Тоест тогава ако си почвал със 120 лева чисто без удръжки, това се равнява на това сега да почнеш работа веднага с 500 лева чисто. Ето линк посочващ че още не сме стигнали НРБ – http://www.economywatch.com/economic-statistics/Bulgaria/GDP_Constant_Prices_National_Currency/

 5. До оня/онази горе дето още подсмърча, че 89′ зимата изял един вагон пастет:

  Глей ся ко ш’ти кажа…Объркал си рейса, пич!Верно имаше купони и купонна система, ама това не беше 89′, а 90′ зимата…След изборите от 10 юни 1990г. стана тая работа с купоните…Към средата на лятото същата година по необясним начин изчезна първо бензина от бензиностанциите-още помня какви километрични опашки от изнервени шофьори и коли имаше…После взеха да изчезват и стоките от магазините, нямаше дори елементарни неща-сапун, прах за пране, прясно и кисело мляко, колбаси и какво ли още не…Е, тогава въведоха купонната система.Баба ми(която сега е на 92год.) казваше, че и през Втората световна война, когато са били бедни военни години такова чудо не е имало!
  Само да напомня, че тогава изборите бяха „спечелени“(разбирай фалшифицирани) от другарите от БКП, които април същата 1990год. се бяха преименували, т.е. пребоядисали вече като БСП и „демократи“.На власт беше второто правителство на другаря А. Луканков(първото му правителство беше от февруари-март 1990г. до юни 1990г.).
  Тогава бях студент 3-ти курс във ВМГИ и ако не бяха студентските столове, където се намираше нещо за ядене, а също и родителите ми, които да ми пращат някой буркан зимнина и домашни колбаси, щях да си умра от глад щото по магазините имаше само…празни рафтове!
  Ноември същата година другаря А. Луканков си спретна сам общонационална стачка(с помощта на бившия агент на ДС другаря Тренчев), включително и студентска такава и подаде оставка.
  След това за министър-председател другарите комуняги си назначиха марионетката с оперетно поведение Димитър Попов и купонната система продължи до 1-ви февруари 1991г., когато надуха цените на всичко поне 50-100 пъти, развихри се супер-инфлация и магазините като по команда се напълниха със стоки до небето…Просто килограм сирене от 4-5лв. стана 1000лв.!А заплатите си останаха почти по старому!
  Е, така другарите комуняги по които сега всички вие редите сълзи и сополи направиха големият удар-първо изпокриха всички стоки, а после като ги надуха цените до небето, върнаха всички тези стоки по магазините, но вече на космически цени!И си прибраха парсата!
  На всички вие дето плачете и роните сълзи по комунизма, трябва да ви кажа, че това дередже на което е днес нашата многострадална България беше заложено и програмирано от другаря А. Луканков още 1989-1990год.
  За тези които не знаят, не помнят или са забравили ще кажа, че Луканов е най-голямата гнида и гадина, която се е раждала по нашите земи за последните 2000 години!

 6. Всички сте луди

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //