Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Политически калейдоскоп / Колко точно е била затворена социалистическата икономика

Колко точно е била затворена социалистическата икономика

Винаги съм оставал с впечатление, че Народна република България е стояла затворена в икономическата система на СИВ. Изглежда, че просто трябваше да заровя поглед в документите и почти веднага да намеря този доклад показващ, че на търговията с ФРГ се е гледало доста сериозно и то на високо ниво.
Image_4598213_128

1975 г. Тодор Живков разговаря с федералния канцлер Хелмут Шмидт при посещението си във ФРГ.

Д0
ПОЛИТБЮРО на Ц.К. на Б.К.П. 

ДОКЛАД
от ЖИВКО ЖИВКОВ
Относно: Откриване в Западна Германия на търговско представителство на български вносни и износни предприятия.
ДРУГАРИ,
Стокообмена ни със Западна Германия се развива на базата на Споразумението от 1947 година, относно търговските плащания между България и западните окупационни зони на Германия и подпи­сания в Бон на 5.VII1.1952 година от една смесена комисия на българските вносно-износни предприятия, втори допълнителен протокол, уреждащ стокообмена между двете страни за времето от 5.VII1.1952 година до 31 декември 1953 година.
От Западна Германия нашата страна внася дефицитни за народното стопанство стоки, като метали, резервни части, специални машини, химикали, суровини и други.
Търговията ни със Западна Германия се извършва при особени условия. Така например голяма част от нашите стоки /грозде, домати, яйца и др./ се изнасят без да са договорени предварително продажните цени. Последните се определят в зави­симост от състоянието на пазаря и цените в момента на пристига­нето на нашите стоки в Западна Германия. Продажбата на всякакви български стоки беше до сега затруднена поради липса на наши постоянни представители, които на място да подработват със западногерманските купувачи условията на сделките.
При закупуване на западногермански стоки нашите пред­приятия ще могат да осигуряват найизгодни условия за доставка и поспециалнонамаление на цените.
За подпомагане стокообмена ни със Западна Германия» до сега сме командировали временно в тая страна служители от търгов­ското ни представителствоБерлин.
На същите са правени спънки от страна на западногерман­ските власти при даване на визи. Давани им са визи след дълго чакане и то еднократни, краткосрочни визисъс срок до 40 дни. Всичко това пречеше за навременното изпращане на наши служители било да сключват определени сделки или да подготвят и проведат навреме предстоящите компании по продажбата на доматите и гроздето.
Практиката показва, че за да използваме максимално запад­ногерманския пазар, за доставки на необходими за нас стоки, трябва да имаме дееспособно постоянно представителство в Западна Германия на нашите вносни и износни предприятия.
По наши сведения Полша, Чехословакия и Унгария имат свои търговски представителства в Западна Германия във формата на представител­ство на техните износновносни държавнотърговски предприятия.“
Aвтор- Стоян Гълъбов
Източник archives.bg

Коментари

  1. Бхахахахаха, да де ама в тия представителства се попадаше само с връзки бе и там се крадеше на поразия, Руснаците заповядваха какво да се прави, в посолството им имаше дублиращ състав на нашето правителство в случай, че и ние като чехите решим да искаме социализъм с човешко лице, нещо не съм видял някой тогавад а бягаше в СССР, всички бягаха и бягат на запад понеже там е много зле!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //