Спомени от Народната република
Начало / 1970-1979 / Когато Варна имаше лятно кино на Червения площад

Когато Варна имаше лятно кино на Червения площад

През 1940 г. след сключената със СССР културна спогодба на площада е изградено лятно кино и започват да се прожектират съветски филми. От тук идва името му Червеният площад.
Преди близо 75 години между Царство България и СССР е сключена културна спогодба. Съгласно нея във Варна е решено да се изгради Лятно кино, където да се прожектират съветски филми. Избрано е и мястото. Срещу к-с „Орбита“ , на площад „Съединение”.
В миналото на това място е имало квартално футболно игрище на СК „Атлант”, а  от края на 1933 г. тук са се провеждали петъчният пазар, чийто наследник днес е пазар „Чаталджа”. На същото място от 1938 г. се провежда Великденският панаир.
След като в близката градинка е изградено киното на открито, варненци започват да наричат мястото Червеният площад.

2 Коментари

  1. Сашка Йорданова

    Помня го, колко летни вечери сме гледали филми, като деца!!!Влизахме през една плоча на задната стена зад пейките и пълзяхме до предните редове и след някоя тъмна сцена „пониквахме“ на пейките за ужасна дядо Христосос -един грък който живееше в едни помещения зад сцената и се грижеше за киното, а също и билети продаваше.Ами концертите с народни песни и танци от цяла Варна и окръга(тогава)?
    Дори нашата къща се вижда!!!!

  2. човек от народа

    Това е версия за пред печата. Хал хаберия са си имали варненци от съвецко кино. Няма нищо верно. Само дето във фашистките държави – като България по онова време, можеше да се сключват спогодби с демократични държави като сталинската сесесере. Пълн

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //