Спомени от Народната република
Начало / 1980-1990 / Вноска от 1500 лв за ЛАДА 1500

Вноска от 1500 лв за ЛАДА 1500

 

11 Коментари

 1. След внасянето на тези 1500 лева, които хич не бяха малко при средна заплата 160 лева, следва 15-20 години чакане.
  Хич не ми хвалете социализма.

 2. Хах, а сега понеже е по добре? Не се е чакало повече от 5-6 години, а сега изплащаме 5-6 години боклуците втора злоупотреба които копуваме от италия…. МЕЧТА!

 3. Сега даваме луди пари за старите кенефи на европа и на всичкото отгоре ремонтите им са на космически цени .

 4. Това беше една от огромните тъпотии при социализма – да има огромно търсене на дадена стока и въпреки това да не се разгърне и реализира съответното производство. Обаче сега не е по-добре. Повечето хора не могат да си купят нов автомобил не за 5, не за 10 години, а посмъртно. И какво излиза чисто математически? Че в момента положението е по-зле и от преди, това излиза. За качеството на таралясниците, които се продават тук, няма какво да коментираме.

  • Базовият модел на нова Дачия или Шкода Фабия днес е около 12 000 лв. Толкова струваше Москвич Алеко с двигател 1500 м3 разработка петдесетте години, през 1988г. Само че тогава заплатите бяха средно 200лв. сега са средно 1200 . Всеки сам може да направи сметката колко заплати са били необходими тогава и сега. Отделно Москвич беше ловешка сглобка, ръждясваше неимоверно бързо и доста често посещаваше сервизите. А се и чакаше бая след направата на вноската от 1500 лв( шест- седем тогавашни заплати).Таралясници от Запад, както казвате, тогава нямаше възможност да се вкарат, иначе щяхме да се нагледаме на такива кервани от ръждиви трошки, каквито се заформиха още през 1990г. веднага след оглушителния разпад на тогавашната концлагеристка система и хората почнаха да се промушват през телта.

 5. Бате Гойко

  Нашата Лада 2105 излезе в началото на 80-те след 7 години чакане, тъкмо време за да спестим усилено пари дето ги нямахме преди; взехме и нещо на заем. Това дето се пише, че се чакало 10-15-20 години си е чиста измишльотина и залъгалка на хора, които само са чули нещо оттук-оттам, а дори не са и живеели по онова време. За Шкода, Вартбург, Трабант се чакаше по-малко, а Москвич, ЗАЗ, Полски Фиат, Дачия можеха да се купят до една година. И е вярно че тогава се продаваха много повече нови коли от сега, па макар и с чакане, а днес само пресметнете колко от вашите приятели и роднини са си купили нова кола от магазина.

  • Е не разбрах каква е разликата между седем и двадесет години чакане. През това време по света се сменяха два – три модела, а ние чакахме родната манифактура да изплюе морално остарелия си продукт, та гордо да го подкараме. Бързо можеше да се купи само ЗАЗ/имам пред вид с по-малко чакане/, но той беше такъв боклук, че хората предпочитаха да ходят пеша , но не го искаха/ това просто си бяха пари хвърлени на боклука/ Дачия нямяше как да се купи до една година, защото се появи чак в края на осемдесетте и то за кратко.

   • Абе на всички е ясно, че си прост. Няма как да разбереш елементарни неща, или не искаш. Не се пъни, достатъчно лайна си изсрал, нямаме нужда от още.

 6. Баща ми е чакал към 10 години за жигула. Направили са му вноска като е влязъл в казармата а колата излязла чак като бил на 30 години. После я имахме 15 години, но малко след промените я блъснаха. Иначе доста хора си караха старите жигули и шкоди и над 20 години. А по думите на един мой познат, който се занимава с коли, когато започнали да внасят стари западни коли качеството е било несравнимо по-добро (изработка, разход, катализатор, въздущна възглавница, каквито напр. ладите още нямали). Да не говорим, че първите жигули са по лиценз на фиат и са копие на фиат 124 , който е модел от около 1965-67 година! а се продаваха до края на 80-те, когато фиат отдавна са имали доста по -нови модели. А старите коли преди промените са били даже по -скъпи от новите, защото никой не искал да си продаде колата, на никого не му се чака после по 5-10 години за друга….

 7. Сега се сещам и, че когато бях малък бяха счупили предното стъкло на жигулата. Помня, че колата стоя дълго време покрита с брезент и в гараж, докато намерят стъкло. Със сигурност поне 3-4 месеца ако не и половин година, явно стъклата са били дефицитна стока. четох, че проблема с резервните части е бил много голям, в някои случаи е било необходимо да обиколиш доста градове и сервизи, докато намериш нещо.
  Това с недостига на коли, за който писаха по -горе може би може да се обясни с плановата икономика. Държавата планира определен брой стоки, като не винаги броя им отговаря на потреблението/търсенето. Освен това държавата е влагала повече средства в промишлеността (строеж на фабрики и заводи и.т.н.) и не са оставали толкова пари за потребителски стоки, вкл. и леки коли (това се отнася принципно за всички държави от източния блок, вкл. и ссср, откъдето са идвали повечето ни автомобили). Освен това май известна част са били субсидирани, и колкото повече коли се продадат, толкова по -голяма тежест за държавата. Иначе интересното е, че в самия ссср е имало недостиг на леки коли, но по договор те са били длъжни да изнасят и за другите държави от СИВ.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //