Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Колко струваше токът по времето на соца?

Колко струваше токът по времето на соца?

Десети ноември 1989 г. заварва България с уникално ниски цени на електроенергията. Токът за населението струва 4,5 ст./киловатчас по дневната тарифа и точно 2 ст. по нощната.  Тези стойности важат за цялата страна. При соца цените на тока са се променяли най-много веднъж на петилетка. Например през януари 1970 г. дневната тарифа е била 2,2 ст./квтч, а нощната – 1 ст./квтч. Следващата промяна е от януари 1980 г. Тогава дневният ток поскъпва с 45% до 3,2 ст., но цената на нощния не мърда. Следващото увеличение през октомври 1985 г. обаче е жестоко. Дневната тарифа се вдига с 41% до 4,5 ст., а нощната скача двойно до 2 ст./квтч.
Трябва да се отбележи обаче, че цената на тока тогава се дотира от държавата (за част от населените места по пограничните райони ел.енергията е безплатна), няма допълнителни ставки като такса пренос, зелена енергия, ДДС и др., а поради изключително енергоемката ни икономика и износа на ток, края на 80-те са белязани и от режим на тока.
Сметките за парно към края на 80-те са около 20 лева на месец за тристаен апартамент,при стайна температура около +23°C +26°C, без топломер и енергоспестяващ регулатор. Температурата в жилищататогава се регулира чрез отваряне на прозорците в жилището.


Снимка: Месечни  сметки за ток за 2-стаен апартамент без ТЕЦ в София, 1972 год
.

21 Коментари

 1. е как никой не казва „… мръсни комунисти “ …

 2. Ами то сега в ЕРП-тата отиват към 7-8ст./квтч. Цената не е мръднала много, много. Всичко останало отива във фалиралата НЕК и хранене на няколко джоба.

 3. Вярно тока беше евтин. Ама България беше като дискотека „два часа има два не“.

  • Това е лъжа!

  • Да, да, не било вярно, грънци! Даже имаше виц по онова време: „Разхождат се покрай граничната бразда двама граничари – един българин и един грък. През цялото време гръка се подиграва на българина „- Вие си нямате, ток! Вие си нямате ток…“. А българина в отговор „-Ама вие пък си нямате комунизъм“. „-Ще си го построим“. „-Е, тогава и вие няма да имате ток“ :))

   • През 78-ма година служих на гръцката граница и знам, че отсреща в гръцките села още нямаше прокарано електричество. По време на националните празници уличното осветление в нашите родопски села и махали не се спираше по цяла нощ и гърците идваха до браздата да гледат как цялата планина свети! Може да е било пропаганден акт, но е факт.

  • Не е имало режим постоянно. Само една зима беше проблемна.

  • Пишете пълни глупусти…токът спираше когато дойде демокрацията

 4. Не забравяйте, че инвестициите за всичко са направени по онова време. Сиреч 25 години по-късно ползваме нещо създадено и плащано тогава. Така, че по-малко рев, повече благодарност 🙂

  • Така е… например виж на запад където са нямали социализъм и до ден днешен нямат ток,нямат пътища, нямат магистрали, а всичко живо от там иска да идва и да живее в добре устроените бивши социалистически държави…

 5. Ако можеш да си го платиш, разбира се……

 6. Осем лева ток – 1972 г. Я да видим колко е „скъп“ или „евтин“ тока съпоставен с минималната работна заплата 1972 г, която е …. 65 лева! Седми разряд автомонтьор в ДП през тази година е бил на заплата от между 70-80 лв на месец. Това за сравнение, да не се каже пак „ама пък то колко са били на тази малка заплата?!“! СЕДМИ РАЗРЯД е най-високият разряд, квалификация, за автомонтьор! Та сметката от 8 лв е 12 % от минималната работна заплата тогава. При днешната минимална от 340 лв, това се равнява на сметка от 41 лев ток на месец. А средната работна заплата пък за 1972 г е…130,92 лв. При средната днес от около 800 лв-това се равнява на 48 лв. А колко повече уреди изразходващи електричество потребяваме у дома днес в сравнение с тогава, нали? Удобствата се заплащат, тъй че сравненията просто „ангро“ едно към едно не стават, ако това не се отчете като факт. Днес ползваме повече електроуреди у дома от едно време, дори да не се отопляваме на ток, потреблението ни е по-голямо.

 7. Тока по времето на соца го имаше не винаги.

 8. При заплати по 80лв дали 20лв е малко :О Ами това като заплата 800 и сметка 200…. ама зомбитата прости не ви се смята!!!

 9. А бе, умници, правите ли разлика от сметка за ток и сметка за ОТОПЛЕНИЕ на ток? Защото ние винаги сме имали ТЕЦ, а сметката ни за ток беше 5 лв. на месец. Говоря за 80-те години, когато заплатите бяха 250-300 лв. Т.е разпода за електричество е съставлявал под 1% от месечния бюджет. Парното за тристайното ни жилище беше 20-25 лв., т.е по-малко от 5% от нетните доходи на родителите ми тогава. Какви криви сметки правите?

 10. Всичките идиоти които лаят и плюят, имат един прекрасен лаф „комунистите взеха парите на хората“.Което дали е истина дали не е друг въпрос.
  Обаче не си задават другия въпрос, от къде тия всичките „хората“ имаха пари?.Да им отговоря – от там, че живота беше евтин.Тока беше евтин, парното беше евтино, храната беше евтина, заплатите бяха съвсем прилични – 80те години бяха от 200 лева нагоре изключая чистачките.За почивките и други работи разни- да не приказваме.Така едно семейство можеше да спести пари.Така и спестиха, и се получи да няма дефицит на стоки.Щото сега като има стоки ама 75% от заплатите отиват за режиини, можете да си ги псувате комунистите колкото си искате.

 11. Тодоров

  Токът съвсем не беше толкова евтин, но за сметка на това имаше режим. 2 часа има, 2 часа няма. Съответно, при спиране на тока спираха и помпите в абонатните станции, та и парно нямаше. Чудесни комунистически зими бяха, на тъмно и студено.

 12. Стига с тоя „евтин ток“. Няма и никога е нямнало такова нещо. Ще ви дам пример. И в Германия има евтини централи от миналото. За извеждането им от експлоатация 4-те компании са заделили 26 милиарда Евро от печалбата си. Реалните разходи ще надхвърлят 600 милиарда Евро по днешна оценка. Останалите 574 милиарда ще се платят от данъкоплатците… Една централа се изважда от експлоатация 35 години… И раковите клъстъри показват, че около централите, въпреки всичко има много повече ракови заболявания. Затова и две от най-развитите държави в ЕС вече се отказаха от ядрената енергетика. И затова ние няма никога да стигнем германците. Там никой нормален човек не въздиша по ГДР…

 13. Да токът е бил много евтин. И не спират да го повтарят. Но старателно избягват да дават цените на много други стоки, които не са били дотирани и са били високи спрямо заплатите. Елементарен пример: свинското месо е към 5 лв/кг след голямото увеличение от 1985 г. а средната заплата към 214 лв. ( а средната пенсия към 91 лв). И не ми казвайте, че месото е някакъв незначителен и рядко консумиран продукт! За сметка на това тогава имаше просто по-малко ел. уреди. Телевизор, радио, ел. лампи, хладилник. Особено на село почти не ползваха електрически печки или бойлери. Иначе си спомням големите режими на тока около 1985 г. На нас ни беше много забавно като деца на тъмно и на свещи, но представям си нашите родители как са се чувствУВали, когато не са могли да приготвят вечерята и пр. А режимите на тока особено вечерно време са били необходими, защото тогава е голямата консумация на ток от домакинствата. През деня и да спрат тока не се усеща толкова и ефекта за икономиката не е много голям.
  Обаче според източници е имало населени места, където електроснабдяването си е било проблем и редовно са спирали тока, не само 85 г. Било заради недостиг на ток, било заради проблеми с разпределителната мрежа или претоварване на централите:
  https://kiselec1.blogspot.com/2019/07/21-28.html
  „… Трябва обаче да отчетем, че мрежите ниско напрежение, както вече казахме, все още са недостатъчни. Съществува неравновесие в изграждането на преносните и на разпределителните мрежи. За това има съществено значение и увеличената в последните години консумация на електроенергия в бита, която претоварва някои райони на населените места и създава смущения в електроснабдяването. … Наистина е недопустимо да имаме достатъчно производствени мощности и същевременно случаи на лошо електроснабдяване.“
  А в един от другите постинги се обсъжда, „защо намига Марица Изток 3“ и лошото състояние на теца….

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //