Спомени от Народната република
Начало / Видео / Час по руски в столично училище, 1974 г. (ВИДЕО)

Час по руски в столично училище, 1974 г. (ВИДЕО)

Датата на празнуването на Международния ден на руския език не е избрана случайно – именно на 6 юни 1799 година в Москва е роден великият руски поет Александър Пушкин. Той е признат за основател на съвременния руски литературен език. Празникът се провежда под егидата на ООН – руският език е в десетката на най-разпространените на планетата и е един от 6-те работни езици на ООН. Руският език е роден за 164 милиона души в целия свят. Още 114 милиона го владеят като чуждестранен. Днес руски език учат в 100 държави. В 97 страни има университетски програми, а в 54 – руски език изучават в училищата.
По времето на Студената война руския език се изучава задължително във всички страни от социалистическия блок.
 
 
Преди 1990 г. в нашата страна малчуганите започват да учат усилено руски език още от трети клас. Във всички общообразователни училища (СПУ, ЕСПУ) руски език (четене, писане, граматика) се учи от 3-ти до 9-ти клас. В 10-ти и 11-ти клас се е изучавало руска литература (на руски). В специализираните средни училища (техникумите) изучаването му е също задължително, макар и не толкова широко застъпено. Широкото изучаване на руски преди 1989 г. дава възможност на българските деца да усвояват езика от „извора“, което е осигурявало работа и на високообразованите руснаци. Руските училища по това време имат отлична репутация. Освен задължителното изучаване на руски в училищата, чете се руска литература и преса, слуша се руска музика. До към началото на 80-те всеки петък директно по БТ се излъчват предаванията на руската тв, а в кината повече от половината излъчвани филми са руски. В големите окръжни градове има специализирани книжарници за съветска литература („Руски книжарници“), почти цялата информация и културен обмен идват от СССР, а всеки уважаващ себе си български мъж е имал поне един незабравим спомен с рускиня.
След настъпилите демократични промени, преподаването на руски език става по желание на учениците и се ограничава главно в специализираните руски училища и детски градини, както и в езикови школи. Въпреки това руският остава предпочитан за втори чужд език в по-голямата част от българските училища.
Около 200 хил. души в страната изучават руски в момента, като интересът към този език в България през последните години устойчиво нараства.

11 Коментари

 1. Вместо да учим английски, който трябва много ние учихме руски който така и не стана световен език.

  • Даниела

   Половината истина не е истина. Учехме задължително както руски език с начало 3-ти клас, така и един западен език по избор (английски, немски или френски) с начало 5-ти клас.

 2. Ами учи английски,кой те е спрял,езици много и всеки учи езика който му е нужен.

 3. Руския не е световен език? А това, че близо 300 милиона души по света говорят Руски какво ти говори? Английски, Испански и Руски са трите най-разпространени езика в света!

 4. edno vreme mi kazvaha , 4e ruskiat i kitaiskiat ezik 6te sa ni mnogo neobhodimi! i sega v BG tarsqt mnogo aglo govorq6ti sas 2 ruski …..ne e svetoven ezik ma e neobhodim i to mnogo!!!!!!!!!

 5. Руския език е много важен

 6. Gluposti! Ako opita6 da se opravia6 iz Evropata na ruski 6te se 4udiat ot koia bananova republika si izpusnat!! Tova sa sozial.mitove …bez English-a sme nanikade.Zalagahme na ruskia i sega iadem riapa kato izlezem izvan ramkite na komunisti4eskia blok:))))

  • Точно навсякъде в Европа ще се оправиш на руски. Дори Ангела Меркел говори руски. Цяла Азия също говори руски. Това, че американците и някои западни нации са достатъчно глупави, за да не могат да го научат е в техен ущърб, защото Русия е вратата към Азия, която е за предпочитане в пъти повече пред турчанките.

 7. Навсякъде в Западна Европа предизвикваш уважение, ако владееш руски. Но ако не говориш руски, няма как да го разбереш. Към почти неграмотните анонимни коментатори, пишещи на латиница и отричащи ползата от руския език, мога да изразя само голямо съжаление. Явно те са се научили да използват на английски трийсетината думи, с които си служат на български и се чувстват много значими, навсякъде разбрани и могат без превод да разберат какво гъгне Шварценегер в поредния екшън. Друг е въпросът, че самите те звучат като Христо Стоичков. Важно е самочувствие да имат. Аман от потънали в собствените си лайна микроорганизми, отричащи всичко ПОЗИТИВНО, което се е случвало преди 1990 година. Защото спор няма, че негативните явления бяха прекалено много.

 8. българин

  Имахме една учителка, която си беше рускиня и почти не знаеше български език. Учеше ни, че СССР е най-великата страна на света и всичко хубаво е само там, а ние сме мижитурки и за нищо не ставаме. Газеше ни и онези, които се затрудняваха с езика ги подиграваше и унижаваше пред целия клас, защото в това време учителят беше пълновластен господар, не като днешния – без права и респект.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //