Спомени от Народната република
Начало / 1980-1990 / 10 изгледа от новия град Правец, 1981 г.

10 изгледа от новия град Правец, 1981 г.

Родно място на първия партиен и държавен ръководител на НРБ Тодор Живков, управлявал страната ни цели 33 години.Преди 1989 г. Правец с основание може да се нарече градът на победилия социализъм.Отстоящ на 11 км от Ботевград, към 1956 г населението на Правец брои едва 941 души.През 70-те години селото коренно променя своя облик-– благоустроява се, изграждат се много обществени сгради. Там е построен и Комбинатът по Микропроцесорна Техника Правец (КМТ – Правец) и Прибостроителният завод произвеждащи компютрите „Правец“. Построен е и Завод за производство на комбинирани фуражи. В Правец се намира и едно от образцовите АПК в страната.През 1986 г.е открит филиал на ВМЕИ „В.И.Ленин“(УКТЦ по МТТ), като заедно със Технологично училище „Електронни системи“, София, са единствените средни училища в България тясно специализирани в изучаване на компютърни дисциплини. Правец е обявен за град по случай 1300-годишнината на Българската държава с указ на Държавния съвет на НРБ от 16 октомври 1981 г. При управлението на Т. Живков градът е бил посещаван от много световни лидери сред които Индира Ганди и Муамар Кадафи.

4 Коментари

  1. Спомням си Правец през 80-те години. Беше друга България. През лятото на 89-та с нашите бяхме отседнали в новооткрития тогава мотел. Наистина за времето си беше много добро място. Беше цял модерен комплекс. Имаше голямо изкуствено езеро, карахме водно колело. Малко, провинциално градче, което нямаше нищо общо с другите като него. Поне за своите си хора Т. Живков се грижеше добре:-)

  2. И за да покаже колко е напредничава, Тодор Живков точно там построи Комбинат по микропроцесорна техника, където правеха компютри „Правец“.

    Компютрите „Правец“ от 1980-те год. са наречени на Правец, като в града е построен завод, където да става тяхното производство. Основно компютрите „Правец“ са се произвеждали в Комбината по микропроцесорна техника в града. Серийно производство на „Правец-82“ се извършва в Прибостроителния завод, като заводи за производство на периферия има в Стара Загора (ДЗУ), Пазарджик (ЗМД), Пловдив (ЗЗУ), Михайловград (завод „Аналитик“). По този начин, при този този бум в производството, през 1980-те год. България се нарежда на 3-то място в света по производство и използване на електронни устройства на глава от населението, а Правец заема централно място в българската индустрия за производство на персонални компютри.

  3. Долен Близнак

    Mдaa, сичкото звезди оттам минаваха – Ерик Хонекер, кубийнската фуражка, Карлос Илич Чакала…

  4. Да допълня „просветения“.Тук винаги е идвал министър-председателя на Гърция,независимо от коя партия,Индира Ганди,Фидел Кастро,за съжаление Чакала не е идвал.Естествено ще дойдат в Правец,няма да отидат у вашето село,където по това време сигурно още освен цървулите,не сте знаели,че има и други атрибути за крака.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //