Спомени от Народната република
Начало / 1980-1990 / Най-добрите заведения в “Албена” в 20 снимки от средата на 80-те

Най-добрите заведения в “Албена” в 20 снимки от средата на 80-те

Добре дошли в Албена!

Йордан-Йовковата героиня Албена дава името си на комплекса, който след 1968 г. бързо се разраства със застрояване на крайбрежната ивица, а по-късно – с урбанизирането на височината зад нея. Екипът от архитекти осъществява изящно стъпаловидно разполагане на хотелите в диагонал, което позволява всички етажи и стаи да имат изглед към морето. През лятото на 1969 г. курортът посреща първите си гости със 7 хотела с капацитет 1710 легла, през следващите две години – с още 16 хотела и общо 5260 легла. В края на сезона 1974 г. броят на хотелите е 40, на леглата – 12 850, къмпингите са три със 7500 легла, ресторантите – 22 с 13 300 места. Строителството е завършено с представителния целогодишен хотел “Добруджа”, категория “лукс”, с 600 легла и необходимата структура за висококачествено обслужване. Албена превъзхожда другите курорти с туристическите и търговските услуги, с атракционните програми в оригиналните заведения, с центровете-базари, с отличните си условия и материална база за всички видове водни спортове и най-вече – с грижи към децата. Организирани са детски градини с възпитателки, които владеят чужди езици, площадки за игри край морето, детски басейн с минерална вода, първият ролбан, доставен от Швеция, и специални менюта в ресторантите. По тази причина, както и поради удължаването на сезона до 140 дни с балнеолечение през ранната пролет и през есента, заетостта на Албена остава винаги много висока.

В ресторант „Добруджа“
В ресторант „Славянски кът“
Бар „Тервел“
„Старобългарски стан“
В ресторант „Старобългарски цар“
В пикник „Орехите“
Ресторант „Горски цар“
Бар-фрегата „Арабела“
Чайна „Наташа“

27 Коментари

 1. Че то само алкохол има по масите 😀

 2. Ейййййй ние сме ебати простия народ.Живеем със спомени от преди 30 години.Плачем като малки деца.Как било по хубаво,как храната била по качествена,курортите били не знам какви си,киселото мляко и то било истинско бля бля бля.Иначе по първия коментар над мен:Ами то сега какво има по масите?Същата работа,алкохол,чалга,и мързелив народ,който иска да му се върне едното време.Когато даваха някакви заплати ,ама без да работиш.Всеки реве че няма пари,ама почти всеки дава по 150/200лв за цигари,алкохола е отделно.

  • ако,знаеш колко си тъп/тъпа ,просто ще се гръмнеш !

  • Абсолютно правилно. Тези снимки са интересни, просто да се види как е било преди. Но като се почне с някакво сополевене за тогава и някаква инфантилни спомени, става досадно. Вместо да гледаме напред и как са се развиваме и да сме по- добре утре, хората говорят за преди и гледат назад.

  • Толкова си тъп/а , че дори не можеш да го осъзнаеш !

  • Аве тъпак, ти да не си някой 200 годишен със спомени от турското робство ? Или си някъв мега празняра с единствен спомен какво си ял за закуска ? Или пък, не не, не … ти май просто си някаква маймуна, която е направила толкова малък скок в еволюцията, че си с функциите на 2 годишен – комуникираш с останалите, ама само ти си го знаеш ?

  • Престани да се друсаш като пишеш.

 3. Беше страхотен курорт… сега е много по-скромно, но поне е цял още

 4. Интересува ме, какво е станало със сградата на ресторант „Горски кът“? Страхотна е…

 5. Ех, спомени… Няма да забравя как през лятото на 85 или 86 г. трябва да е било, отседнахме с моите родители в хотел „Добруджа“, който бе почти нов тогава. Имаше прекрасен снек-бар на 18-ия етаж, където правеха страхотни мелби и се откриваше прекрасна панорама към целия курорт. Прекрасни години!

 6. Бар/Дискотека Фрегата Арабела – на края на плажа – доста път беше от Кранево но си заслужаваше. Абе младоста е друго нещо, хубаво нещо….

 7. всяко време си има и хубавите и не толкова хубави страни, на хората им липсва по-скоро сигурноста която имаше, не бяха такива материалисти и сякаш бяха духовно по богати, по-морални някак си, сега всичко се прави за пари и е свързано с тях, дори заради парите искат да прецакат плодородната добруджанска земя, търсят шистов или въглищен газ, вкарват химикали, а ние спим ли спим…

  • Не е така, всичко лошо, което сега е сред народа, го научихме точно през светлия комунизъм – да не работим, да крадем, да пием, да мразим комшията, да доносничим срещу него и т.н. Нямаше нищо тогава, тези хотели бяха само за избрани хора, винаги картите бяха с уреждане под масата, нямаше сносна храна по морето, спомням си, че сервираха само непроскубано пилешко и не налагаше да си купуваме само сандвичи принцеси. И тогава се мазнеха само на чужденците, влезеш в заведение, гледат те накриво, а като влезе някой от Изт. Германия или руснак – лижат му г..а. Мизерно си беше, не заблуждавайте хората.

   • Какви глупости си писал бе! Хотелите били само за избрани… Почивали сме там със скромната заплата на нашите и нищо не ни е липсвало. Кое точно е било мизерно? Храната по морето беше в пъти по качествен от сегашната, всичко беше чисто и красиво, а хората имаха пари да ходят по 15 дни на море.
    А това за доносниченето и омразата към комшията, и досега е стил на живот в любимата ти америка, дето все ни е я давате за пример!

 8. Хубаво ви беше, защото държавата ви даваше на готово- работа, социални придобивки, жилища. Сега само ревете, че нямате пари, а заведенията са в пъти повече от времето на соца и са пълни с народ и то точно тия дето най-много реват, те пълнят кръчмите, сменят смартфоните всяка година и пукат в несвяст.

 9. Не търся онова време, нямаше нищо по магазините, каква сигурност, какви пет лева. Нашите съседи имаха всичко – западен телевизор, нова кола, видео и т.н., щото бяха деца на партизанин, а другите нямаха нищо. Безумни опашки за хляб, за бонбони, за мебели, едно детско колело не можеше да се купи, имаше ги само в ЦУМ, месото ти го подаваха под масата, банани само за Нова година, пак под масата. За книги се редяхме на опашка и задължително ти ги пробутват с томовете на Тодор Живков.

 10. Баща ми е музикант и като малък…. 78 година си спомням свиреше в Горски цар … та с майка ми брат ми и баща ми цяло лято бяхме в Албена. Спомням си като ден днешен .. как се изгубих в Албена и нашите вдигнали милицията на крак да ме търсят….

 11. Като теглим чертата тогава си беше по хубаво а и като си помисля сега как така един курорт построен с данъците на нашите родители сега е частен е не е добре нали?

 12. Половината коментари са от психо които ни се присмиват /и завиждат/ че сме остарели и помним.Никои не споменава, че Албена бе и много известен с….Рали златни пясъци.Там бе старта и финала. Международно бе.Всяка година с цялото семейство почивах на Слънчев бряг а аз с Трабантчето ходех да наблюдавам ралито.Не съм комунист но ходехме често на море по 2 пъти на лято/ралито се провеждаше през есента/.Не залъгвайте по-младите ,че се е ходело с бележки от ОФ и други глупости.Работехме,строяхме,произвеждахме и живеехме в пъти по-добре.Не е вярно че тогава сме мързелували и живяли на вересия и сме изяли парите за сега.Това го пишат отрепки които и тогава не са се трудили и сега техните нещастни отрочета израстват по тяхно подобие.Някой пишат,че на масите имало само алкохол…е да, сега има в изобилие алкохолни оргии,проституция, престъпност и много други благинки прехванати от прехваления запад.Спирам до тук/не може с един коментар да образовам някой които имат нужда от това/.Бъдете здрави и чак когато остареете ще прогледнете и ще можете да сравнявате/.

 13. Точно преди тридесет години отидохме там, без да имаме резервация. Синът ни беше на четири години. Цял ден чакахме да ни настанят, смилиха се над нас и останахме осем дни. В Хотел “ Орлов“- беше незабравимо. Всяка вечер ходихме в различни заведения, които си набелязвахме от картата на комплекса. Тогава силно впечатление ми правиха касовите бележки, които получавахме с всяка поръчка. На плажа си спомням една група с умствено изоставане, англичани. Избиваха се да си купуват “ Ейн кола“ и “ Ейн бир“. Цялата почивка ни струваше около четиристотин лева. С жена ми тогава взимахме по двеста. Курортът беше чудесен!

 14. Dear Friends, it’s great to see this page.
  I spent my summer holidays in albena as a child eith my parents in 1974,75,76,77,81,82, so it was an excellent idea to take my family there every summer since 2010.
  I have collected my family pictures to share with my friends to make them know this great place.
  So, see you in July 🙂

 15. ИВЕЛИН АНГЕЛОВ

  А БЯХМЕ МЛАДИ ! ЗА ЖАЛОСТ И АЛБЕНА ОСТАРЯ С НАС , А ТОВА НЕ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СЛУЧВА???!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //