Спомени от Народната република
Начало / 1980-1990 / Корекомът – витрината на Запада

Корекомът – витрината на Запада

 

30 Коментари

 1. Спомени !Банката ни даваше накакви валутни бонове а не нормална валута да пазаруваме от Кореком и до днес не разбрах съкращението на кои думи е?

 2. КОРЕкция на КОМунизма

 3. Съкращението беше БОН 🙂

 4. И като гледам снимката от мания към какви боклуци сме изпадали…

 5. Тогава като отидеш и си купиш Хитачи , например , си сигурен , че е произведено в Япония , а не на някой кораб в Индийския океан …

  • Това няма нищо общо с комунизма и с кореком като цяло техниката в света се премести да се прави в китай така, че коментара ти не е уместен.

 6. Нали пак са същите на власт комунистически боклуци.

 7. I cigarite i pitietata bya originalni – ne garajno proizvodstvo ili car Kiro!

 8. В последните години и в Кореком имаше Хитачи-та сглобени в Сингапур.

 9. Де****ба тая комунистическа измет дето беше измислила тази простотия Кореком. За едни имаше за други нямаше, това може да се роди само в празната глава на някой виден комуняга, някъде по върховете. Да казваш, че запада е лошо нещо и в същото време да зареждаш магазини в собствената си държава със западни стоки, които са по хубави от собственото производство, и за капак на всичко да не даваш на всички да купуват от тези стоки. Просто по по-тъп начин няма как да го измислиш. Но какво може да се очаква от мръсната комунистическа измет която ни управляваше тогава, и сега. Добрия комунист е мъртвия комунист.

 10. До Цветан Симеонов – голямата драма на България е, че такива тъпанари като тебе взимат отношение по теми, от които си немат и грам представа за какво става на въпрос. А може би си много малък-това би обяснило нещата. Кореком е организация, създадена да прибира паричките на чужденците, които по един или друг начин пребивават/преминават през България. За всички, които искат да разберат какво всъщност представлява кореком – моля: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=276267. А Цветан Симеонов и да е..е или да не е..е все тая – се ше си остане тъпанар !!!

 11. Бухахаха! По-голяма глупост не бях чувала отдавна. А защо не можеха българите да пазаруват от там? А защо чужденците не купуваха великата продукция на великия соц-строй. Защото беше пълен боклук, затова. Ни кафе, ни шоколад като хората, за алкохол да не говорим. Пък техникааа…

 12. Лелеее, за какви тъпотии се карате…….това е минало бе хора ,продължавайте на пред!!

 13. До Бухахаха.Не си чувала защото явно си малка.Българите които работеха в Ирак,Либия ,Мозамбик,Куба – въобе навсякъде извън България получаваха заплати в долари.Тези които работеха в СССР – в преводни рубли.Всички тези валути трябваше да има къде да се реализират на територията на НРБ.Между другото в НРБ земеделски производители които произвеждаха немасова продукция – например копринени буби,мед с високо качество, работеха в планински и полупланински райони и в Странджа и Сакар получаваха бонове с които се пазареше в Кореком.
  Бухахаха – направи ли ти впечатление че става въпрос само за българи които са РАБОТИЛИ. Не за българи които са имитирали работа срещу заплата.За трудови хора – не за завиждащи лентяи.
  Чужденците купуваха тогава , купуват и сега.Защото реално работещите хора и качествено работещите българи и тогава и сега произвеждат неща които се търсят и се продават добре.Да – кафе нямаше – но на истински работещите хора не им оставаше време за кафе – за тях кафето беше ритуал с приятели а не основна дейност през деня.Шоколад се правеше от истински продукти а не от ГМО заместители.И беше в пъти по-вкусен от сегашните .След идване на „демокрацията “ едни от първите продадени заводи бяха тези за шоколадови изделия.Сигурно защото от шоколад не се печели,защото българите не могат да правят шоколад и защото не са вкусвали шоколад.Алкохола на България се е доказал не по форуми а по световни изложения – по добре не плюй по нещо от което не разбираш.Техникаааа – та за която говориш по всяка вероятност е правена от баща ти и от майка ти.Като ти гледам акъла се сещам и защо нещо друго правено от тях не се е купувало от чужденци.Ти май съжаляваш за себе си като за продукция от вуликия строй.Съжаляваш че в този си вид си много зле пласирана стока.

  • Много точно казано. За съжаление новите поколения в България са продукт на американската пропаганда и промиването на мозъци и говорят без да имат реални наблюдения.

  • На трудовият човек не му оставало време за кафе ??? Е по-голяма тъпотия не можа ли да измислиш или си един от внуците на онези от горните етажи ?

  • „Anonymous May 19, 2014 at 10:17 AM“, човекът обясни, че пиенето на кафе не е било основното занимание на хората по онова време, а не че въобще не е оставало време за кафе. Интересно е обаче, ти и кифлата „Бухахаха“ на кого сте внуци, на някой от приземните етажи, мазето или канализацията?

 14. :).Трябва да Ви кажа и една много практична причина за да съществуват Корекомите;като всяка гнила система и социализмът се нуждае от свежите долари ,които зароботват гражданите и зад граница.След като се връщат в България Те са принудени да ги похарчат всички къде ?В корекома :).

 15. Стоките в КОРЕКОМ бяха качествени и с изяснен произход. А не като сегашните не се знае къде е сглобявано и как е направено. Това бяха безмитни магазини за пазаруване с конвентируема валута. Такива магазини имаше в целия бивш соц. лагер. В бившия СССР за т. нар. магазини БЕРЁЗКА, в ГДР INTERSHOP и т.н.

 16. Стоките в КОРЕКОМ бяха качествени и с изяснен произход. А не като сегашните не се знае къде е сглобявано и как е направено. Това бяха безмитни магазини за пазаруване с конвентируема валута. Такива магазини имаше в целия бивш соц. лагер. В бившия СССР за т. нар. магазини БЕРЁЗКА, в ГДР INTERSHOP и т.н.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //