Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Политически калейдоскоп / Дисертацията на Меглена Щилиянова Кунева-Пръмова, 1986 г.

Дисертацията на Меглена Щилиянова Кунева-Пръмова, 1986 г.

 

10 Коментари

 1. Вие какво си мислите, че Тодор Живков е бил тъп??? Гледайте филма „Човек от народа“ и ще се разубедите бързо! Тъп човек не може да управлява държава и да я развива, но това не се харесва на критиците му, които се оказаха обикновени крадци на всичко построено под негово ръководство!

  • Съгласен съм. И не само това – Живков е най-големият строител на Нова България в новата ни история. Никога преди и след него не е имало такъв подем на целокупната държава във всички области на живота: култура, образование, социална политика, индустрия, стопанство, боеспособна армия. Нямаше мутри и престъпността беше смазана, а децата си играеха отвън на отключени врати.

  • Нееее ти си „тъп“, сега идеята пак да се оплюва всичко. През комунизма се оплюваше капитализма и западното, сега е ред на другите. И като човек не може да мисли или не иска блее квото стадото стадото блее.

 2. Ама – разбира се !!!
  Никога преди него не е имало такъв подем в държавата – нека си припомним 1939 година – с една заплата човек е можел да се облече „от – до“(от чорапите и обувките , през костюм и палто и се свърши с шапката) , жена му да не работи , а да си гледа дома и децата (2-3-4-5) и цял месец спокойно да си изхрани семейството….
  С превеждани пари от СССР в ОГРОМНИ количества и най-големия тъпак няма как да не се справи със строителството !!!
  Относно образованието – изтреби се ЦЯЛАТА ИСТИНСКА интелигенция на страната (къде в лагерите , къде с куршум в тила , къде на бесилото или „безследно изчезнали“ ) от НАРОДНИЯ СЪД – това лекари , икономисти , хора на изкуството , инженери , ИСТИНСКИ военни….Много бързо се създадоха НАУЧНИ „кадри“ – кой доцент , кой професор – всичките по партийна линия – е , че не са имали завършен и 8-ми клас – голяма работа…
  Относно културата – ама наистина имаше голям подем !!!
  Все културни хора , които имаха в речника си по 50-100 думи , бяха доведени в градовете (пак по партийна линия) и бяха направени директори на заводи , болници , милиция , армия – само защото са участвали в разни партизански отряди … „Културно“ научиха нацията да се секне и да храчи по улиците , да не се носят шапки , а каскети и забрадки , беше престъпно да се отиде на черква , научиха народа на „учи , мама – да не работиш“ и други такива културни работи….
  Индустрията беше с машини от СССР („сделани“) или от 1900 година… За народа имаше само ВАЗ , Москвич , ЗАЗ , Шкода , Трабант , Вартбург и 2 полски ФИАТ-а и се строяха безсмислени заводи където им скимне….
  Да , нямаше мутри , но имаше ДС (законни мутри) и за престъпност се смяташе всяко действие или мисъл , различна от партийната…….
  А децата си играеха отвън , на улицата , просто защото не се даваше икономическа възможност на населението да се замогне достатъчно и да си купи кола….
  Еееххх – страхотно време беше…..

  • Абе ти с тия професорски разсъждения що не вземеш да се гръмнеш и да отървеш света от жалкото си съществуване.

 3. Няма начин да се хвали държава, от която не можеш свободно да излезеш. Живков безспорно е имал природен усет към оцеляване и прегризване на гърлата на потенциалните конкуренти, но да се твърди, че е голям ерудит е пресилено. Не разбирам каква е идеята на горната снимка. Ако целта е да се покаже, че сме цитирали Живков в дипломни работи и дисертации, никой не го отрича. Без цитати от класиците на комунизма или актуалния генсек няма заверка на дисертацията.
  Между другото бих искал да кажа , че сайтът ми харесва заради спомените от миналото, което вярвам, че никога няма да се върне, но намирам статиите за манипулативни и създаващи изкривено впечатление за ония години. Според мен бяха времена на дефицит, мракобесие, ограничаване на личността и удобно съществуване на някакъв екзистенцминимум- рай за непретенциозните. Ако не си доволен или търсиш друг път на развитие, даже не можеш да се махнеш. Едва ли ако е било толкова добре, щеще да има кльонове и стрелби по границата спиращи потенциалните емигранти.

  • Пич кой набор си бе. Като ти чета простотиите едва ли си живял по онова време за да даваш оценки. Трай си и не се излагай повече с подобни писания.

   • А ти fet звчиш точно, като номенклатурна рожба, и то с дълбоки корени в МВР! Охранен и озлобен към „населението“ особенно към тези от тях, които пишат голата истина. Запомни fet: kомунистите са или глупаци или престъпници, без изключение! Ти от кой тип си?

    • Приятелю аз съм от типа който ти никога не може и няма да бъдеш. А ти специално си толкова далеч от голата истина, че и представа си нямаш. Ближи си спокойно американски и мангалски задници. Само не пиши глупости…

 4. Георги Божилов, не че нещо но това което говориш е малко невярно. Първо, преди 1939г. подобни хора са около 20% от българите. Демек, тези в големите градове. За да сме абсолютно коректни до 1939г. България в огромната си част е СЕЛСКА и аграрна, дълбоко не до там развита и индустриална. Вярно е че сме тръгнали и сме се развивали в тази посока, но фактите са че до 1939г. сме били ДАЛЕЧ от индустриалните страни в Европа, както и мащабите на ,,средната класа“ на Стария континент. Друг е въпроса, че идиотщината на ,,Народния съд“ за мен е най-големият позор на България. Българи да избиват българи, а още повече цвета на нацията

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //