Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Ретро шоу / Какъв ученик е бил новият стар премиер Бойко Борисов

Какъв ученик е бил новият стар премиер Бойко Борисов

78-а гимназия отгледа премиер отличник

Някой е силен по аритметика, друг го влекат хуманитарните дисциплини. И това, разбира се, личи по дипломата.

Изключение прави премиерът Бойко Борисов.

В документа му за средно образование от 78-а гимназия „Христо Смирненски“ в Банкя няма дори една петица, ей така, за цвят. От горе до долу са наредени шестиците в личното му дело – и по френски, и по история, и по химия, и по биология, и по машинознание, и по основи на комунизма. Поведението му е примерно.

„Бойко, помня го като сега, винаги имаше хъс да се бори за първото място. Когато губеше, го преживяваше тежко, ядосваше се“, спомня си вече пенсионираната учителка по руски език Маргарита Иванова. Преподавала е на Бойко Борисов от 5-и клас до завършването му през 1977 г. Учителката водила съседния „б“ клас. Между „а“ и „б“ обаче имало сериозна конкуренция – както в ученето и спорта, така и в надпреварата за хубави момичета. Всъщност състезанието било основно между няколко момчета. „От „а“ клас бяха Бойко Борисов – номер 16, Ивайло Лозанов, Кирил Щерев. От моята паралелка бяха Петър Грънчаров, Димитър Стойнов, Росен Райнов и Георги Вълчанов“, припомня си Маргарита Иванова. Тя е горда, че всички от випуска са се реализирали достойно в живота. Спомня си най-ярко първия и последния випуск от 2007 г. Според нея по-младите не били нито по-малко умни, нито по-малко талантливи, но все пак били различни. Вероятно от пренасищане с информация били по-инертни, по-нелюбознателни, по-малко четящи.

Маргарита Иванова си спомня последната си среща с Бойко Борисов преди няколко години. Засекли се в спортна зала. Не ми каза: а, ето я другарката Иванова, а учителката по руски език, доволна е педагожката. Почувствала признателност от страна на своя ученик. Защото през целия си 39-годишен учителски стаж се старала да научи учениците, че „руският не е съветски език, а езикът на един велик народ, на руската култура, езикът на Чехов, Пушкин, Лермонтов, Толстой“. Смята, че нейните ученици схванали това.

Бойко Борисов (в средата с епруветките) в час по химия.

Да е здрав, защото тежка е царската корона, пожела му чрез “24 часа” учителката по руски, която следи в новините всичко, свързано с Бойко Борисов, който се готви да стане министър-председател за трети път. Той говори достъпно, народен човек е, ние си го обичаме, казва и друга негова преподавателка – математичката Павлина Антонова, която била колежка с майка му Венета Райчева. Тя е била начална учителка и е преподавала на сина й от 1-и до 4-и клас.

„Венета беше много добра и възпитана жена, много грижовна майка. Бойко много я обичаше. Много тежко понесе смъртта й“, разказва учителката по математика. За премиера пък казва, че бил безупречен ученик. Никога не й е създавал проблеми. Спомня си, че след часовете хуквал да рита топка или да свири на акордеон. По време на уроците по математика време за майтапи нямало. „Тогава не се ползваха таблици, всичко трябваше да знаят учениците и се работеше много.“ И Павлина Антонова срещнала наскоро бившия си ученик. Играел тенис на кортовете в Банкя, а тя седяла на пейка наблизо, за да наблюдава игрите на малкия си внук. Как се казваш моето момче, попитал Бойко Борисов, знаеш ли, че баба ти ме е учила на математика и трябва да я слушаш, припомня си разговора учителката.

Майката на Бойко Борисов Венета Райчева в час.

78-а гимназия „Христо Смирненски“, отгледала цял премиер, се гордее с всичките си възпитаници. Сред тях е голямата актриса Доротея Тончева. Тя е учила там до 8-и клас, докато семейството й било в Банкя. Спомня си малките корейчета, с които се обучавали заедно. От 1952 до 1958 г. училището посрещало корейски деца, останали без родители във войната. Инициативата била на комунистическата партия.

Говорехме си глупости, като всички млади хора, а с корейчетата общувахме на полубългарски, смее се днес Доротея Тончева. Оттогава знае една думи на корейски – омони, което значи майка.

Личното дело на премиера е отгоре до долу пълно с шестици

Училището е създадено през 1887 г. като приемник на школата в съседните села Вердикал, Иваняне и Клисура.

Днес 78-о СОУ „Христо Смирненски“ е най-голямото на Балканския полуостров. Площта му е 15 хиляди квадратни метра, обяснява директорката Весела Неделчева. Разполага с 64 просторни класни стаи, 3 компютърни зали със свободен достъп до интернет, 2 физкултурни салона и басейн.

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

Коментари

  1. Кухата лейка си е куха лейка. Ако ще и дипломата му да е отгоре до долу със осмици. Оценките не те правят човек или по-умен. Съсипа държавата и се кани да продължава. Ще дойде време и периода на неговото управление ще се изучава в учебниците по история като най-мрачния и престъпен период в историята ни. Това и самата тиква го знае…

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.