Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Детство мое / Спомен за „Школьник“-а

Спомен за „Школьник“-а

Всички знаят, че сгъваемото „Балканче“ на заводите в Ловеч беше велосипедът мечта за децата от годините на социализма. Цената му обаче беше точно 85 лева, а това бяха много пари при заплати от около 200 лв. Така че много родители не можеха да си позволят такъв лукс, още повече че строяха къщи или изплащаха заеми за апартаменти.
По селата малчуганите му намираха колая, като се учеха да карат големите „Балкани“ на дядовците си, мушнати под рамката. В града обаче това упражнение, което изисква по-голямо пространство, беше трудно. Затова децата на бедните родители се радваха много, когато майките и бащите им отделяха по 35 лева и им купуваха руския велосипед „Школник“. Той беше с тънка и ниска рамка, със слаби кафяви гуми и винтили с гумички, но макар и компромис, беше голяма радост за жадните за лудории палавници. Още повече че имаше и момичешки вариант.

Пламен Христов, Карлово

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

Коментари

  1. Школник беше по-голяма пръчка и от балканчето. Единственото му предимство беше, че е по-лек. Балканчетата бяха тежки кютуци по 20-на кила, абсолютно мъчение за качване по стълби от деца-соц работа.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.