Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Когато се наливаха основите / Как Тодор Живков строеше пътища без европари

Как Тодор Живков строеше пътища без европари

Към настоящия момент, около 75% от наличните магистрали, и много повече от наличните пътища, са наследство от социализма. И да припомним – те са построени, без еврофондове и без да се молим някому за милостиня.

Как Тодор Живков построи магистралите, без европари?


На първо място, при Живков, много по-малко се е крало. В момента магистралите са 4-5 пъти оскъпени, заради кражбите. ЕС не може да озапти дори лапането на еврофондовете, и си затваря очите. Националните средства пък ги контролира същото правителство, дето ги краде. Така с едни и същи пари, се постигат много по-малко магистрали и пътища.
На следващо място, Живков е имал на разположение Строителни и Транспортни войски. Т.е. много жива сила, която е работела за държавата, в замяна на получаване на занаят после. Няма нищо лошо тази практика да се възстанови. Добре е да припомним, че тя не е въведена от „комунистите“, а от Александър Стамболийски. Одобрена и прилагана е при всички „буржоазни“ и „царски“ правителства преди 9 септември. Отречена е едва при неолибералната атака над българското общество в последните години.

И не на последно място – американският модел е да се ползват затворници за работа по магистралите. Нашите затвори буквално са препълнени. Ако един затворник работи, той намалява присъдата си са 1/3. Очевидно по-възпитателно е да изкараш 2/3 от присъдата, работейки, отколкото да излежиш цялата, бездействайки по койките.

Източник: bultimes.com

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

10 коментара

 1. Към 1989г. магистрала „Тракия“ беше готова малко след разклона за с. Труд Пловдивско. Откъм Бургас нямаше нищо. „Хемус“ беше готова до преди Ябланица без тунела „Правешки ханове“ и двата моста след него не бяха довършени. Откъм Варна беше готова до Каспичан. За магистрала “ Черно море“ със шестте и километра при Варна даже няма да споменавам. ТОВА БЯХА ОКОЛО 250-280 км готови магистрали. Днес „Тракия“ е 380 км дълга и завършена/ от които 140 при социализма/, „Хемус “ сега е около 200 км готови / при около 120 при соца по груби сметки/ „Люлин“ я нямаше , „Струма“ ,която е доста напреднала също липсваше.Да не забравяме и „Марица“ Така че , по скоро 75 % от сегашните магистрали са нови , а през соца от тях нямаше и помен. Главните пътища в края на „Експеримента“ вече бяха доста зле и към средата на 90 те бяха окаяни поради липса на адекватна поддръжка някъде откъм края на седемдесетте. Туй то…

 2. Какво е било окаяно бе, Тракия и Хемус до преди няколко години не бяха ремонтирани от живково време. А сега с 10 пъти по-съвременни технологии и поне 10 пъти повече пари Цариградско на 5-тата година ще плаче пак за ремонт. Или може би при Живков зимите не са били толкова тежки?

 3. „На следващо място, Живков е имал на разположение Строителни и Транспортни войски. Т.е. много жива сила, която е работела за държавата, в замяна на получаване на занаят после. Няма нищо лошо тази практика да се възстанови.“

  Ами авторът на горния текст, да не се ослушва, а да прати децата си – своите, ако има такива, братовчедите им, да работят по пътищата ангария за две-три години. Ще ги хранят и обличат, точно като в строителни войски, а после, след като тази жива сила поработи, ще си кара колата по новите шосета.

 4. Две лъжи има в статията:
  1. „Към настоящия момент, около 75% от наличните магистрали“ – точно обратното, през соца бяха построени само „Тракия“ до Пловдив, „Хемус“ до Правец и малко откъм Варна. Около 75% от магистралите са построени след 1989 г.

  2. „На първо място, при Живков, много по-малко се е крало. В момента магистралите са 4-5 пъти оскъпени, заради кражбите.“ – при Живков се крадеше поголовно и плюс това яко се разхищаваше. На заседание на Политбюро на ЦК на БКП от 19 януари 1971 г. са планирани за „Тракия“ – 600-700 милиона и за „Хемус“ – 800-900 милиона или приблизително по 2 милиона на километър(това по цени от 1970 г. !!!).

 5. Това с Трудовите и Транспортни войски е въведено заради ограниченията наложени ни след Първата Световна Война, с цел да не се разпадне системата за обучението в армията и командната верига и да няма поколение което не е минало през казармата, пък макар и да не провеждало военно обучение в предишните мащаби.

 6. Лъжи ама друг път. Не се излагай! Дори и да ти плащат за подобни коментари…Всичко е точно така, както е описано в статията и дори и ти съм сигурен че го знаеш!

 7. На червените боклуци каквото и да говориш, те все си знаят бай тошо. Бай ви тошо ви окраде всички и не го разбрахте. По това си личи колко сте тъпи, малоумни и прости. Жалкото е, че продължавате да гласувате за БКП, упс БСП. С простаци и малоумници като вас (лош матрял) никога България няма да прокопса. Амин!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.