Спомени от Народната република
Начало / Народна просвета / Какви бяха УЧЕНИЦИТЕ ПРЕЗ 80-ТЕ години на миналия век

Какви бяха УЧЕНИЦИТЕ ПРЕЗ 80-ТЕ години на миналия век

Съвременните ученици нищо не знаят, едно време какви деца бяхме. Сега само знаят да зяпат в телефоните и пушат цигари пред училище. И т.н. и т.н. Често излизаме извън нерви и хокаме днешните деца, давайки им примери какви сме били на времето и колко подготвени за живота сме излизали от гимназията, на път за университета или избрано професионално развитие.

На фона на заливащите ни класации, в които днешните българчета са назад по знания, но много напред по  наднормено тегло и тютюнопушене, вероятно сме прави. Нека си припомним как изглеждаха едни от последните ученици от времената на социализма- випуските от 80-те години на миналия век. Чавдарчета и пионерчета задължително пременени в бели ризи и със съответната синя или червена връзка.

Гимназистите и учениците в техникумите – момичетата с престилки, с бели якички и привързани коси, момчетата в тъмносини костюми, бели или сини ризи, понякога с вратовръзка.

И неизменната манифестация по случай 24-ти май.

Тя води началото си още от времето на Цар Борис III, но най- организирани бяха честванията на светите братя Кирил и Методий по времето на соца. Най-мащабни – в София, пред мавзолея на Георги Димитров , където партийният елит,начело с Тодор Живков присъстваше „учащата се младеж”.

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

Коментари

  1. Доста глупаво е хора, които не са били родени или са били бебета по това време да пишат за него. Да, аз бях ученик през 80-те и нещата съвсем не бяха толкова розови, колкото ги изкарват неокомунистите. И тогава имаше пушене и пиене, имаше и сбивания. Бяхме насилствено обличани в грозни и неудобни униформи. Губеха ни времето с всякакви кретении, като комсомолски събрания, манифестации и паради. Работехме принудително по бригади.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.