Спомени от Народната република
Начало / 1980-1990 / Фотоспомени от Балчик: От Дионисий до народната власт

Фотоспомени от Балчик: От Дионисий до народната власт

Ето ни на Балчишкия бряг в недалечната 1985 г.

Богато е социалистическото съвремие на града и селищната система, така както е богата и неговата история. В икономиката и културата на Балчик е въплътена политиката на Българската комунистическа партия, водеща страната ни към изграждането на развитото социалистическо общество. Днес Балчишкият край е ярко доказателство за силата и преобразователните възможности на социалистическото учение, за могъществото на свободния човешки труд.

В периода 1941 – 1944 г. комунистите и всички прогресивни хора от Балчик и неговия район активно участвуват в решителната битка срещу монархофашистката диктатура. В тази битка те дадоха свидни жертви. На 8.IХ.1944 г. с решаващата помощ на Черве­ната армия в Балчик е установена отечественофрон­товска народна власт.

Народната победа разкрива нови, светли перспекти­ви на социалистическото обновяване и строителство на Балчик. На фона на древната и богата история чи­тателят, се запознава и с възходящото социалистиче­ско настояще, с ликвидирането на социалната неспра­ведливост, мизерията и изостаналостта, с радостта и оптимизма на хората.

Днес Балчик е обновен, модерен социалистически град, който грижливо пази богатото си културно-историческо наследство и се слави с високо развито земе­делие, животновъдство, промишленост, курортно де­ло и туризъм, с интензивен и богат културен живот. Близо до него е един от най-красивите курортни ком­плекси по нашето Черноморие – „Албена“. Тук вся­ка година идват хиляди почиващи от нашата страна и чужбина, запознават се с миналото и настоящето на града, с хората му, сприятеляват се. Заедно със слън­цето и простора на морето, с красотата на Добру­джанската равнина и неповторимия декор на белите си скали, Балчик им дава и нещо от древната си мъд­рост. Дава им посланието на нашия народ, на социали­стическа България, за мир, културно сътрудничество, разбирателство и дружба между народите.

(Увод към албума „Балчик“ от другаря Пенчо Кубадински, Член на ПБ на ЦК на БКП и председател на НС на Отечествения фронт, 1988 г.)

retro.bg

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.