Спомени от Народната република
Начало / Преглед на печата / Пет незабравими дни с Брежнев в Банкя

Пет незабравими дни с Брежнев в Банкя

Последното посещение на Леонид Брежнев в България е през януари 1979 г. и става по необичаен начин. На 13 януари дълга влакова композиция докарва на Централната софийска гара вече тежко болния ръководител на СССР и генерален секретар на КПСС. Предварително е договорено посещението да бъде обявено като работно и на гарата няма познатата навалица от възторжени посрещачи със знаменца и букети в ръце. На перона са само членовете на Политбюро на БКП, първите ръководители на София и цялото съветско посолство. Времето е студено и мъгливо, ръми неприятен дъжд.

За първи път такъв „висок гост“ е настанен в личната резиденция на Живков в Банкя. Предварително е решено официалната вечеря в негова чест да бъде пак там, вместо на обичайното място в резиденция „Бояна“. Препоръката за това е на лекарите, придружаващи Брежнев. Малцина са информирани, че съветският лидер ще премине оздравителен курс при народния лечител Петър Димков.

 

сп. Отечество 1979 г.

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

2 коментара

  1. Неизвестно откъде в ръцете им се появили и затрептели съветски байрачета…
    Е, чак пък неизвестно… Имаше едни другари и другарки, дето ги раздаваха, тоест ти ги навираха в ръцете, ако попаднеш на такова място. Впрочем авторите на тези възторжени писания са били там по служба, а и заради произход, не че много им се е ходило по гарите. Жалка картинка. То бива, бива натягане, ама човек все трябва да може да се погледне в огледалото.

  2. Такъв мазен патос. Иде ти да се гръмнеш. Дошъл Брежнев, човекът при който в СССР дефицитът достига невиждани висоти, опашките- рекордни дължини, сивата икономика-абсолютен връх. И който, за капак на всичко, нахлу в Афганистан. Препоръчвам руския игрален филм“Брежнев“, който разказва за последните месеци от живота на Льоня- късната есен на 1982г.- със Сергей Шакуров в главната роля. Руснаците го излъчиха отново преди седмица по случай 110 години от рождението на Брежнев/ 01.01.1907г./ Вярвайте, заслужава си да се види!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.