Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Духът на времето / Най-прекрасния период в историята на човечеството

Най-прекрасния период в историята на човечеството

…1945-1989

В последните дни си мисля, че най-прекрасния период в историята на човечеството е периодът между 1945 и 1989 г. Преди него е кошмарът на 2 световни войни. А след него е кошмарът на проблемите, отлагани десетилетия наред, именно за да е този период „приказка“.

В този период западният свят живя спокойно и експлоатираше без конкуренция ресурсите на Третия свят. Източният свят се съсредоточи в експеримент със социализъм, основан на собствени ресурси и пазари. И двата свята живееха добре. Западът стана уникално богат в историята си. Изтокът се състоеше основно от по-изостанали страни. Те направиха огромна еволюция, качеството на живот драстично се повиши. До 1989 г. не достигна запада, но не трябва да се забравя, че всичко това се правеше само с вътрешни ресурси, докато в запада се вливаха от колониите.

Парадоксално, но и колониите бяха добре. Всички те се отърваха от политическата си зависимост, и заживяха в еуфория за светло бъдеще и свобода. Корпорациите продължиха да ги доят, за да наливат в запада, но хората се чувстваха все по-добре.

В този период на идилия, абсолютно никой не направи нищо за дългосрочното планиране – демография, създаване на икономика в бедните страни, покачване на истинското образование. Всички гледаха настоящето си, бяха доволни и отложиха проблемите за бъдещето. В този период се създаде голямо изкуство, култура, науката се разви, дори пратихме хора на Луната.

Е, този период изтече, и следващото поколение се озова без идилия и без илюзии. Бедните страни с неграмотно население драстично се увеличиха демографски. Липсата на икономика, комбинирана с липса на образование, роди поредната утопична и фанатична идеология. Обстоятелството, че религията „ислям“ се превърна в основа за това е страничен ефект. И да не беше ислямът нещо друго щеше да се появи да посочи с пръст богатите, да обяви тях за виновни за бедността, и да обяви „свещена война“. А абсолютният хаос в икономиката и липсата на план какво да се прави, доведе до всеобщо изнасяне на цялата индустрия в Китай. Което пък превърна идиличното западно общество от доволни работници, в общество от грамотни лумпени.

След 1989 г. приказката свърши. Настоящото поколение ще плати скъпа сметка. Можем да се надяваме да е само настоящото поколение…

Добри Божилов
12.12.2016

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

4 коментара

  1. Е нали всичките 45 години ни обяснявахте, че на запад е било много зле. Сега в този пасквил твърдите, че те живеели по-добре защото експлоатирали колониите. А не мислите ли, че те ни изпревариха, защото при тях имаше свобода,иновации, свободно движение на хора, капитали, стоки и технологии, а ние мизерувахме заградени с бодлива тел и се мъчехме да откраднем някое и друго тяхно изобретение с помощта на тъй нареченото научно-техническо разузнаване, което докато внедрим, беше вече остаряло. Гордеете се , че сте откраднали формулата на Верото в тоалетна в Мюнхен или 8 битовия процесор. И това докъде ни доведе. Ако кражбата е стратегия за развитието на Вашата прекрасна система- тежко ни. Докато ние марширувахме по манифестации, докато ни пълнехте главите с марксистки бълвочи и ни обучавахте на политикономия, хората работеха и вървяха напред. Имам чувството, че горният текст е изваден от нафталина на политинформациите на 70 те години и леко донапудрен.

    • Лелеее още ли има толкова неграмотни същества??? Не, не, не вярвам! Ти си платен! Нали? Колко ти е тарифата???

  2. Хаха, след 1989г. приказката била свършила! Абе, хора, хубаво вземате тежки наркотици и психотропни вещества, ама поне недейте да се излагате публично.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.