Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Ретро шоу / Класация на най-култовите тв предавания от миналото

Класация на най-култовите тв предавания от миналото

Да се върнем назад и да си припомним онези сладки моменти, когато телевизията беше единственото забавление с мама и татко. Едно страхотно четиво за сутрешното кафе.

Тук далеч няма да изчерпим списъка с популярните предавания от едно време, но идеята е да ви припомня някои от тях и да ви върна за кратко във вашите хубави спомени от миналото и нещата, които са били част от ежедневието ви тогава. Тези, които никога няма да се върнат отново, а дори и да се преродят в някакви подобни предавания просто няма да са същите. Това са просто хубави спомени, които свързваме по един или друг начин със себе си и нещата, които сме правили тогава. Те стоплят душата ни.

1. Студентска програма „Ку-ку“

kukuСтудентската програма „Ку-ку“ е предаването, с което БНТ започна да пише най-новата си история. То започна излъчване през януари 1990 г., буквално месеци след смяната на режима у нас, и остана на екран до септември 1994 г. Близо 5 години, в които зрителите успяха да издигнат в ранг на истински звезди Август Попов, Владислав Карамфилов (Влади Въргала), Стефан Рядков, Васил Василев-Зуека, Слави Трифонов, Камен Воденичаров, Мартина Вачкова и др. „Ку-ку“ е хумористично, иронично и дори саркастично предаване. Там говори плюшено човече, водено от кукловоди, което обаче успява да каже много истини. На 22 декември 1991 г. обаче легендарното студентско тв предаване „Ку-ку“ вкара в масова истерия цяла България, като симулира, че АЕЦ „Козлодуй“ е гръмнала. Скандалът беше толкова голям, че дори се стигна до дело срещу авторите на идеята – Петър Курумбашев и Нидал Алгафари.

2. Студио Х

Една от най-интересните програми, която всички чакаха с голямо нетърпение, защото „Студио Х“ предлагаше всяка събота вечер интересен филм! Програмата започваше в полунощ, малките деца отдавна спяха, но въпреки това всички знаехме за съществуването на „Студио Х“.А част от ето тази мелодия на Стелвио Чиприани беше интрото към програмата. На мен музиката ми се губи, но се постарах да я открия, за да върна във времето тези от вас, които си я спомнят. Тя е част от саундтрака към известната на времето поредица „La polizia sta a guardare“.

3. Вариант 3

Предаването стартира през септември 1988 година, в ефира на единствената по онова време телевизия у нас – БНТ (тогава БТ). Излъчва се всяка събота, а водещ е журналистката Живка Гичева. “Шъ съ оправим ли?“ е крилатата фраза, която се превръща в емблема на предаването и неговата водеща. Като сценаристи и ко-водещи в предаването се изявява и творческият тандем Христо Бойчев и Иван Кулеков. „Вариант 3“ е едно от най-гледаните и популярни програми на БНТ и печели награди в три поредни години, а Гичева е обявявана за най-добър телевизионен журналист.
През лятото на 2009 г. Живка Гичева загина при тежка автомобилна катастрофа край Търговище.

4. Хит минус 1

„Хит минус едно“ е месечно забавно-развлекателно предаване за млади поп изпълнители със състезателен характер, чийто продуцент е известният български музикант Кирил Ампов. С чиста съвест днес можем да обявим „Хит“-а за първообраз и един вид прародител на музикалните риалити програми у нас. Според регламента всеки месец професионално жури определя победителя за съответния месец. hit-minus-1В началото на всяка календарна година – през месец януари, пък се реализира и излъчва Годишната класация на „Хит минус едно“. В нея участват всички месечни победители, а публиката чрез своя глас избира „Изпълнител на годината“. Водещи на предаването са били имена като Ива Дойчинова („Денят е прекрасен“, bTV), Евелина Павлова („Аз обичам България“, Нова ТВ) и Галя Димитрова („Автограф“, Планета ТВ). От „Хит минус едно“ започва музикалната кариера на някой от най-известните съвременни звезди. Сред тях са Белослава, Вики от „Мастило“, Лейди Би, Цветан Недялков от „Ку-ку бенд“, Графа, Таня Боева, Ани Лозанова, Мери Бойс Бенд, Тони Димитрова, Аксиния, Веси Бонева, Нора, Сантра и др.

 

5. Мелодия на годината

Мелодия на годината
В предаването се излъчваха само хитове, във време, когато естрадата беше все още на пиедестал, а чалгата не съществуваше. Ако си спомняте дълги години това беше най-големият и най-чаканият национален конкурс предаван по телевизията. Конкурс за български естрадни песни. Печелеше песента, която е получила най-много точки, които се даваха от специално подбрано жури от експерти все в областта на музиката. Нямаше случайно попаднали „специалисти“, които уж разбират от музика, нямаше и смартфони и гласуване с обаждане или  смс-си. Първото предаване на „Мелодия на годината“ е поставено на 6 октомври 1968 година. В продължение на година, всеки месец се излъчваше свързано предаване, наречено „Мелодия на месеца“, в което се избираше песента за текущия месец, която пък участваше в края на периода, в „Мелодия на годината“. „Мелодия на годината“ се излъчваше от Велико Търново, от театъра „Константин Кисимов“. Водещата на предаването беше Инна Симеонова. Лили Иванова е първият участник-победител в конкурса, а Веселин Маринов е последният.Понякога в програмата излъчват песни от това предаване, което ще ви върне в годините назад.

6. Милион и едно желания

milion-i-edno-zhelania

Едно любимо предаване на децата. Даваха всичко каквото си пожелаеш! С какво нетърпение очаквахме да повторят някое любимо филмче. Навремето това предаване дълги години символизираше свободата, свободата да избираш какво да гледаш, да си пожелаеш нещо и телевизията да ти го пусне отново.

Емблематичното детско предаване на БНТ стартира през далечната 1986 г. Първата водеща, която поздравява малките зрители на националната телевизия е Лили Вучкова, станала известна като кака Лили. После щафетата поема Владимир Люцканов – бате Влади, а през 1990 г. след кастинг за титулярно лица на предаването е избрана Лазара Златарева, която пък приема артистичния псевдоним кака Лара (с него тя е известна и до днес).

Предаването се излъчва във всички празнични дни и е с продължителност между 5 и 6 часа, като е разделено в две части, с прекъсване по обяд. Според създателите на „Милион и едно желания“, то е едно от първите предавания в БНТ, създадено с цел да търси обратна връзка със зрителите. Всъщност именно зрителите са тези, които определят чрез писмата си цялото съдържание на детския блок – филми, песни и любими анимации.“Милион и едно желания“ се излъчваше на празници и беше с продължителност 6 часа, в две части.

7. Телевизионен неделник

images_brigita-cholakovaПредаването „Телевизионен неделник“ се появява на екран на 11 януари 1987 г. Това е типично магазинно предаване. Водещ е Бригита Чолакова. Телевизионният журнал бързо се превръща в любимо предаване на родните зрители и дори се сдобива със собствен химн в изпълнение на някои от най-популярните по това време родни музиканти – Тодор Върбанов, Чочо Владовски, Георги Христов, Кристина Димитрова, Румяна Коцева и Маргарита Горанова.
За лицето на предаването Бригита Чолакова в броя на в-к „Култура“ от 15 октомври 1999 г. Борислав Борисов пише: „За следващите поколения зрители Бригита се превърна в голямото телевизионно изключение: първото лице на екрана, което се еманципира от схематизма на медията и се превърна в личност. Пред очите на зрителите, на живо и безапелационно говорителката стана журналист – със свой стил, със собствено мнение, с несекваща енергия, но и с много женствена деликатност. Бригита Чолакова не просто превърна професионалния ангажимент в граждански, но успя да наложи поне върху своята територия от медията диктатурата на високия вкус и на естетското отношение към всекидневието.“
Бригита Чолакова почина през 1999 г. на 66-годишна възраст.

8. Телевизионен справочник

Телевизионен справочник
Предаването „Телевизионен справочник“, е първото в което се появяват рекламите в българската телевизия. Беше полезно, защото казваха, от къде да си купиш дадена книга, друга полезна вещ, а дори и разписанието на влаковете.

9. Като лъвовете

niki-aprilov„Като лъвовете“ е детско предаване, което стартира през 1991 г. и се излъчва веднъж месечно в ефира на БНТ. То е национален телевизионен конкурс за музикални деца от 6 до 10 години. Победителите се излъчват с гласуване само на публиката, като в едно предаване участват до 5 деца. Победителите от всяко предаване се състезават отново в гала-спектакъл в края на месец юни. Песента, с която започва и завършва всеки брой на „Като лъвовете“, носи неговото заглавие и се превърна в истински химн за амбициозните деца и родители в България. Тя е написана от композитора Тончо Русев, текстът е на Владимир Априлов, изпълнява я Деян Неделчев. Водещ на детското шоу от старта му до неговото последно издание е Ники Априлов.

10. Супер шоу Невада

Супер шоу Невада
Това е първото шоу в истинския смисъл за българския зрител. След него станаха много, но „Супер шоу Невада“ бе първото и най-култовото, само защото беше шоу-пионер за времето си. Още си спомняме черешките и колелото на късмета. Водещ беше Къци Вапцаров, а познатата ни Гала бе една от неговите асистентки. След Къци, водеща бе Ася Статева Навремето шоуто беше много забавно.

11. Събота късен следобед

Събота късен следобед
Стартира месец май 1991 година с водещи Алис Крайчева и Емил Розов. Предаването се превръща в едно от 10-те най-гледани за времето си. Алис Крайчева почина през 2013 година.

12.Всяка неделя

Всяка неделя
Всеки свързва „Всяка неделя“ с Кеворк Кеворкян, няма как иначе. Това предаване си остана във времето и когато решиха да го възстановят просто не стана. Първото предаване на времето е излъчено на 7 януари 1979 и така до 1991, след което Нова телевизия го възстановяват през 2012, но предаването успява да се задържи само 2014.

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.