Спомени от Народната република
Начало / Народно стопанство / Транспорт / Камионът, който построи социализма

Камионът, който построи социализма

Сбогом на камионите ЗиЛ

В края на 2016 г. от завода на ЗиЛ в Москва излезе последния камион в историята на марката. Това е ЗиЛ 4327Т. Екземплярът е произведен още през септември тази година, когато ЗиЛ празнува своята 100-годишнина от основаването си, но чак сега напусна завода.

Камионът е направен в пресово-заваръчния цех на компанията, който е един от малкото, продължаващи работа до ден-днешен. Интересното е, че последният камион ЗиЛ няма да бъде оставен в музея.

Продаден е като стандартна бройка, а купувач е трамвайното депо „Казани“. Никаква табелка, оказваща, че това е последната бройка, не е поставена на камиона.

ЗиЛ е най-старото автомобилостроително предприятие в Русия.

Той е основан още преди революцията – през 1916 година. Сега, на бившите площадки на завода ще бъде построен луксозен жилищен комплекс. Единствено подразделението, произвеждащо леки автомобили и познато като цех №6 АМО ЗиЛ, продължава работа.

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

4 коментара

  1. Трамвайното депо, което е закупило последния ЗиЛ, не се казва „Казани“, а се намира в град Казан. Името на депото е „И. К. Кабушкин“

  2. Разход на БЕНЗИН над 40л/100км….. Какво повече да приказваме. Пълен ташак е като товарен автомобил. Карал съм доста време такъв в казармата.

    • Товароподемност 4-5,5 тона. Ресурс до първи основен ремонт 135 000 км. Справка – руската Уикипедия. С такова возило далече няма да стигнеш. То ние затова и бяхме, където бяхме тогава.

  3. Това нещо е пародия на автомобилостроенето.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.