Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / Как преборвахме снега преди 1989 г.

Как преборвахме снега преди 1989 г.

Снегът дни наред вече не спира да вали. Според медиите, цяла България е попаднала в снежен капан и едва ли не сме изправени пред зимен апокалипсис.

Хайде обаче да бъдем честни, имало е и по-големи зими и снежни стихии от тази. Имаше години, когато снегът започваше да вали ноември и си отиваше чак през март. Всъщност това бяха зимите от нашето детство и младост.

Тогава също имаше много села, които оставаха под снега, но хората си имаха лични стопанства, животни, кокошки, зимнина, дърва за огрев и просто изчакваха да бъдат изринати от снегорините на местното ТКЗС. Кооперативните стопанства бяха задължени да оборудват по 4-5 големи трактора с гребла за снегопочистване. Освен, че ринеха дори най-затънтените улици по селата, те се грижеха денонощно за почистването на снега и между отделните селища.

На всеки 15-20 км. по пътищата имаше оборудвани кантони, които освен, че се използваха за даване на дежурства от механизаторите заети с почистването, там намираха подслон и закъсали пътници при големи снеговалежи.

Край шосетата имаше засадени снегозащитни пояси от дървета. Повечето „живи“ пояси са били направени по времето на Вълко Червенков. Това е било задача №1 за спасение от зимните виелици и ерозията. В резултат на изсичането на тези пояси след 1989 г., много селища в Добруджа и Северна България буквално остават зарити от виелиците.

 Освен това на местата с опасност от снегонавяване, в нивите в близост до пътя се поставяха устойчиви снегозадържащи ограждения, които се монтираха през зимата и напролет се прибираха. Една част бяха метални ограждения, а друга направени от дървени жп траверси забити в земята. От тези снегозащитни съоръжения имаше двоен ефект – задържаше се снега в нивите, като се поддържаше добра почвена влажност и нямаше навявания по пътя. Тогава с изкупуване на метали се занимаваше държавата и нямаше как да се краде, така че металните огради си стояха през цялата зима по местата.

Снегът се чистеше основно със зилове, грейдери или трактори „Беларус“ с прикачни устройства за снегорини, които щъкаха постоянно по заснежените шосета. Снегът се извозваше със самосвали и се изхвърляше в полетата.

Службите, които отговаряха за почистването бяха комуналните стопанства и пътните управления по места. Непочистени пътища почти нямаше, защото отговарящите за даден участък даваха очтет и пред партийния секретар, а при пропуски се тръгваше нагоре по системата.

Нека не забравяме, че тогава имаше и БНА, които също осигуряваха ресурс и техника. При тежки зими войничетата се включваха в снегопочистването и помагаха на затъналите в преспите хора.

И не на последно място трябва да споменем и хората, които чистеха усърдно пред домовете си, правеха пътеки до спирки и магазини, кой с каквото намери.

Е, днес е уж същото, но не съвсем…

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

14 коментара

 1. Много точно написано и е вярно до последната запетая. Нека го четат сегашните престъпници, които са във властта. Както и не по малките престъпници, които серат навсякъде как след 1989 г. сме цъфнали и вързали и вървим към по добро…СРАМ!!!

  • Само че тогава НЕ се крадяха парите за снегопочистване а се даваха премии на служителите участвали в чистенето и това ги стомулираше да работят качественно!!!!

 2. комунисти-терористи

  Много точно написано за болни червени мозъци.
  Имаше по 2 метра снег и едвам се движеше градски транспорт, около спирките беше като на Алеко, до кръста сняг, какво да говорим за другите пасквили в статията 🙂
  Пътища чистели с държавна техника.
  Чистели сте с АНГАРИЯ – събираш в ЗИЛ другарите от учрежденията и им даваш по една лопата.
  Това му се вика безплатна работа щото те е хванала партията.
  Демек – АНГАРИЯ.
  Така оправяхте нещата, другари – всички в мизерия и да ви работят ангария!

  • Е държавна беше техниката господин демокрад – ец. Тогава нямаше фермери президенти на фирми и какви ли не измислени частници. Говориш за ангария. Знаеш ли същноста на тази дума или казваш ей така. Да тогава отговорна бе партията и ако нещо не е на ред тъсиха къде е проблема. Сега какво е. Всички облечени във власт отговорни за съответния пост излиза по медии и прави едно слово излияние разтяга локуми наляво на дясно размива проблема и остава като абсолютно чист. И в крайна сметка виновен е пак чичо от село защото не си е изчистил спирката. Къде е мястото на държавата. Защо ми взема всяка година по 97лв.за винетка. Нали за това да можем да се движим безпроблемно по нашите пътища и магистрали. Както казваше покойния Петко Бочаров ДА ама НЕ.

   • безпартиен..

    Отрепкоо, и преди 1990 г., и след това най-много крадете вие, комунистическите осрани мърши! Тези пучи масали може да си ги разправяте помежду си, болшевишки малоумник! По времето на Т.Ж. не само че села оставаха блокирани от преспите, но и имаше режим на тока и през зимата мръзнехме часове наред! И всяка година вестник „Стършел“ /издание на ЦК на БКП/ публикуваше фейлетони и карикатури на тема „Зимата пак ни изненада“! А що се отнася до отговорността на партията, комунягите носеха отговорност така – като си го преместваха от единия крачол в другия! Но това ти е добре известно, защото и ти си от тези осрани червени каскети, нали, да ти еба путката майна курвенска :)))

 3. Ами ..само ще кажа, направете като мен …..чудите се какво ли ? ГРАБВАЙТЕ ГРЕБЛАТА И КАКВОТО ИМАТЕ ПОД РЪКА! СТИГА СТЕ МРЪНКАЛИ.

 4. НИкога повече комунизъм !

 5. Статията е смешна. Зимата ни е изненадвала откакто се помня, което е доста преди края на диктатурата на БКП.

 6. Просташките писания на горния болшевик само доказват отново очевадното-комунистът е прост, арогантен и необразован смръдльо. Още дядовците ви бяха такива-нехранимайковци и шумкари.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.