Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Ретро шоу / 90% живеят в собствени жилища, строени преди 1990 г.!

90% живеят в собствени жилища, строени преди 1990 г.!

Завидяха и на малкото останало което имаме все още и действат как да ни дооберат.  Срам нямат!

В собствено жилище живеят 89.5% от домакинствата, а 6.7% ползват жилище, без да плащат наем, сочат данните на НСИ. Поради тази причина статистиците правят заключението, че българинът е богат.

Любопитното е, че в жилища, построени преди 1990 г., живеят 91.4% от домакинствата, като две трети (71.1%) са изградени в периода 1961-1990 година. Преди 1961 г. са построени 20.3% от жилищата, а изградените след 2001 г. са 4.4%.Над две трети (68.4%) от домакинствата в страната живеят в дву- и тристайни жилища, като в градовете те са 73.5%. В селата 62.2% от жилищата са с три и четири стаи.

Хората имат жилища, защото успяха да си ги купят или построят по времето на социализма. При това българина винаги е следвал правилото – земя и къща(апартамент) не се продава, колкото и зле финансово да е човека. Сега има доста земи и жилища, които се продават, но това са най-вече наследствени имоти, с много собственици (много собственици = няма собственик), за които най-доброто решение е да се продадат. Това е и една от последиците на демографската катастрофа в България.

Тъжното е, че повече от 26 години след 10 ноември 1989-та, 80% от българите живеят десетки пъти по-зле, в сравнение с преди 1989-та.
За да живееш сега на същото ниво, както с тогавашната средна заплата от 200-300 лева, сега трябва заплатата ти да бъде някъде около 3000-4500 лева. Освен разликата в цените, сега има и куп други неща, за които си плащаш от заплатата си, а преди това не плащаше или плащаше малко. Примерно, осигуровките, на лекари и за лекарства, за образование, за сигурност, …

А ето и още данни от днешната статистика: коли притежават 51.9% от наблюдаваните домакинства, като 4.1% притежават два и повече автомобила. Не могат да си позволят да закупят и поддържат автомобил по финансови причини 17.9% от домакинствата, а 29.6% са заявили, че нямат необходимост от лека кола.

От предметите за дълготрайна употреба най-разпространен е телевизорът – притежават го 98.9% от домакинствата, а 29.4% имат по два и повече телевизора.

97.9% от домакинствата в страната (98.4% в градовете и 96.7% в селата) имат хладилник и/или фризер.

Автоматична перална машина притежават 91.9% от домакинствата, 5.3% не могат да си закупят този уред по финансови причини, а 2.8% смятат, че нямат необходимост.

Без телефон (стационарен или мобилен) са 2.4% от домакинствата. Само стационарен телефон имат 5.6%, а 59.4% – само мобилен (преобладават тези с два и повече мобилни телефона). Двата вида телефони (стационарен и мобилен) притежават 32.6% от наблюдаваните домакинства.

С компютри разполагат 56.3% от домакинствата (63.7% в градовете и 33.0% в селата), като една малка част ползват служебни. Все още е голям делът на тези, които преценяват, че нямат необходимост от компютър – 36.5%.

Интернет връзка в жилището имат 55.5% от домакинствата в страната. В градовете домашен интернет има в 63.1% от жилищата, а в селата – в 31.3%. Нямат необходимост от интернет връзка в дома си 37.4% от домакинствата.

Климатици притежават 33.3% от домакинствата, а 33.9% не могат да си закупят такава техника поради липса на финансови средства. 32.9% са заявили, че нямат нужда от климатик.

Екстра сме! На 28-мо място в ес! А ако приемат още държави – ще паднем още надолу.

Кола, компютър и цели 2 телефона.. Ей това е просперитет! Собствено жилище с няколко ипотеки или купено с кредит.. Колата и тя пълнолетна:)
Източник: Dnes.bg

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

4 коментара

 1. Три поколения в едностаен брои ли се за „собствено жилище“?

 2. Средната заплата от 200 лв сега се равнява на не повече от 650.

 3. Не знам, кой е писал тази статия, но той е малоумен.

  Да, сега имаме 2 телефона, но преди 1989 нямахме нито един.Телефон ползвахме у баба и дядо, защото те бяха в по-стари блокове с прокарана линия. И със 1000 000 милион лева заплата тогава телефон нямаше как да имаме.
  Апартамента, не сме го купували. Беше ни „раздаден“ от предпиятието където работеше баща ми. Бяха го излъгали и бяха му дали гарсониера (за 4 членно семейство) вместо 2 стаен панел.

  Вярно в сравнение със сега тогава сметката ни за мобилен телефон и интернет беше нищожна. С това соца може да се похвали! Персонални компютри нямаше както в загниващия западен строй.

  Климатици не съществуваха, но и това беше преди глобалното затопляне и нямахме нужда.

  Телевизор имахме. Чернобял. Дядо се беше редил на една опашка в Разград 2 дена през 1989 и имаше цветен. Е, не като в загнилия запад с дистанционно и 50-100 канала, но хващаше „Първа“, „Втора“ и „Руската. Когато нямаше режим на тока разбира се.

  Но пък си живеехме както днес си живеят хората с по 3000 – 4000 лева заплата. Всичко можехме да си позволим, но нямаше от къде.

  Следващия път, когато някой олигофрен напише, че за някои неща българинът „не плащаше или плащаше малко“. Да си помисли, дали тези неща струват пари за да се изработят или предоставят. Ако са стрували пари, кой ги е плащал и от къде са идвали парите?

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.