Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Детство мое / Когато лекарите предписваха UV светлина на децата

Когато лекарите предписваха UV светлина на децата

ultraviolet-bath-mcnally_8030_990x742

Изкуствено слънце за деца

Може да излекува тяхната авитаминоза. Или да причини рак.

Излагането на слънце е предписвано за лекарствени и лечебни цели още от древността в повечето западни и източни култури.

Например, в много европейски градове след индустриалната революция, замърсяването на въздуха е толкова силно, че естествената слънчева светлина е трудно да премине.

Нийлс Финсен, един Фарьорско-Датски лекар, който е израснал в мъждивата светлина на Северния Атлантик, е очарован от връзката между излагането на слънце и здравето. Той забелязал, че ултравиолетовата светлина може да убива бактериите. През 1890 той е проектирал, мощна електрическа лампа с UV светлина, която се оказала много ефективна при лечение налупус вулгарис (Lupus vulgaris), заболяване на кожата, причинено от туберкулозни бактерии.

soviet-ultraviolet

През 1903 г. е награден с Нобелова награда за медицина и физиология за работата си върху фототерапията.

За голяма част от първата половина на ХХ век, фототерапията  се предписва на деца за широк спектър от болести, от гръдни инфекции до анемия. В същото време, се появявам опасения завръзката между излагане на ултравиолетова светлина и рак на кожата.

artificialsun-5-1024x803

Три сестри и група млади деца, които седят около една кварцова лампа

След 1960, антибиотици и алтернативни лечения започват малко по малко да заменят лъчетерапията.
Ултравиолетова светлина все още се използва и до днес за някои кожни заболявания, а други видове не-ултравиолетови светлинни процедури се използват за лечение на настроението и разстройства на съня.

100_sssr

В наши дни някои от хората, които са били подложени на ежеседмично лечение с фототерапия като деца, са докладвали наличието на базално-клетъчен карцином. Въпреки че пряка причинно-следствена връзка не може да се установи, American Cancer Society отбелязва излагането на ултравиолетова светлина като основен рисков фактор за рак на кожата.

tibellia.com

Коментари

Коментари

sandacite

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.