Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Ретро шоу / Дипломата на Цецка все повече издиша

Дипломата на Цецка все повече издиша

Успехът от Юридическия факултет на кандидат-президента на ГЕРБ мистериозно се увеличи от 5.12 на 5.19

gerb-izvadi-diplomata-na-cecka-cacheva-vijte-zashto-snimki-406416След разследването на в. „Сега“ за дипломата на Цецка Цачева – кандидат-президент на ГЕРБ, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ изненадващо реши да отвори архива си за bTV и да покаже досието й като студентка. Нещо, което бе отказвано на „Сега“ в продължение на три седмици, въпреки че имаше изрично съгласие от Цецка Цачева.

Зрителите видяха две свидетелства за успеха на Цачева, на които се виждат само оценките й от държавните изпити – едното със сгрешено име на родното й село, другото „поправено“. Показани бяха и две отворени книги – едната със списък на студенти от Юридическия факултет, сред които се видяха името на Цачева, факултетният й номер и годините й на приемане и завършване – 1978 и 1982 г., както и забележка в скоби „поправена“, очевидно отнасяща се за дипломата й. В репортажа беше демонстрирана и книга с оценки от изпитите от четирите години на следване в специалност право, без да се вижда името, за което се отнасят те. Вместо да даде отговори, излъченият материал предизвика още повече въпроси.

Във вторник „Сега“ отново поиска достъп до досието на Цецка Цачева в СУ, но получи категоричен отказ от шефа на пресцентъра на университета Боряна Коларова. Въпреки че „Сега“ от три седмици е в постоянни преговори с нея – по имейл и по телефон, вчера тя обяви, че никога не е получавала искане от „Сега“ да види досието на Цецка Цачева. И се оплака, че въпреки че отговорила експедитивно и изключително подробно на всички поставени въпроси, в статията на „Сега“ „Софийският университет не само е представен в негативна светлина, но се правят недопустими внушения, че крие нещо, свързано с тази диплома.“ С репортажа на БТВ смятала темата за изчерпана и затова „Сега“ няма да получи никакъв достъп до никакви документи.

Загадката с успеха
2111212971
От показаните по bTV документи излиза любопитен факт – успехът на Цачева от следването се оказва различен от този, който е изписан в дипломата й. В дипломата пише 5.12, а в документите, показани от СУ – 5.19. За разминаването няма обяснение. В същото време „Сега“ разполага с официален отговор от СУ, в който се казва, че Цачева е „завършила право семестриално през м. юни 1982 г. със среден успех от курса на обучение мн. добър 5.12“. „Средният успех от следването и средният успех от държавните изпити са едни и в дипломата, и в приложението към нея“, заяви шефът на пресцентъра на СУ Боряна Коларова, която твърди, че е направила проверката лично.

Не е ясно как успехът на Цачева се повиши със 7 стотни за няколко дни – от мига, в който СУ направи проверка по искане на „Сега“, до репортажа, направен от bTV в понеделник вечерта. Не е ясно и кога СУ казва истината – когато Коларова отговори на „Сега“, че няма никакво разминаване, или когато показа на bTV анонимни документи с успех 5.19.

На показаните свидетелства за успех се вижда ясно, че наистина родното село на Цачева е било погрешно изписано. Така се потвърди обяснението на СУ, че „при изготвянето на дипломата е допусната техническа грешка при изписването на мястото на раждане – вместо село Драгана е изписано село Драгино. Това тогава е наложило дипломата да бъде изготвена наново, като уникалният номер е бил изписан на ръка.“ Не е ясно обаче защо, след като е поправена маловажната грешка с родното село, не е поправена и важната грешка с успеха на Цачева. Не е логично тя да се е съгласила в дипломата й да е изписан по-нисък успех, при положение че оценките й са по-високи.

Има и още един странен факт – на поправеното свидетелство за успех не е изписан номерът на дипломата, към който то се отнася. Няма и подпис и печат на ректора на СУ. Двата документа са с дата 12 май 1983 г., но подписът на декана на Юридическия факултет е различен.

Анонимните документи
image_5810856_128Извън свидетелството за издържани държавни изпити с успех 4.66 няма други документи, на които да се вижда името на Цецка Цачева. Документите с оценките от всички изпити са без име. С тях също има проблем. Прави впечатление, че в графата западен език е написан „италиански“. В официалната си биография Цачева никога не е споменавала, че говори този език. На страницата на парламента е посочила като свои работни езици – немски и руски. Първоначално оценката по италиански е 4, а после е оправена на 6. Същата поправка се вижда и в книга, поставена в съседство – отново без да има видимост за кой студент става дума. Прави впечатление, че и двете поправки са направени без подпис и дата, както е редно, и не е посочено кой е поправял. Освен това има цели четири оценки по физическо. Не е ясно и защо са правени сметки на ръка, които са недопустими за официален документ. Ако тези оценки са нанесени в приложението към дипломата, то би трябвало да има крещящо несъответствие между титулната страница, където е изписан успех 5.12, и приложението с успех 5.19.

Дългогодишен преподавател в СУ коментира пред „Сега“, че тетрадките, които СУ показва, не са главната книга, която може да разсее всички съмнения за успеха на Цецка Цачева.

Мистерията с ръчно написания номер
10333
Все така няма отговор на въпроса откъде СУ е намерил заготовка за диплома без фабричен номер, за да поправи сгрешения документ на Цачева. През 1983 г., както и сега, всички документи са с уникален фабричен номер и ако в СУ са искали да издадат диплома със същия номер като сгрешената, е трябвало да задраскат фабричния. Той обаче е отстранен – като с „Photoshop“, което е невъзможно, защото през 1983 г. компютри и програми за подправяне на документи нямаше. Пресцентърът на университета твърди, че е имало заготовки без номера, но не можа да покаже нито една такава, нито друга диплома, освен тази на Цачева, където номерът е изписан ръчно.

Едно е сигурно – след като в. „Сега“ откри тази фактологична грешка, очевидно на Цачева трябва да й се издаде поредната диплома, защото и съществуващата й е невярна.

Репортажа на БТВ можете на видите тук

СНИМКА: bTV

Този документ показва как сгрешеното родно село на Цачева е поправено, както и че е завършила с успех от държавните изпити 4,66. Документът не беше обърнат от другата страна, за да се видят оценките от следването.

СНИМКА: bTV

bTV показа две свидетелства за успеха от годишните изпити на Цачева с дата 12 май 1983 г., който е 4.66. Едното е със сгрешеното село, където Цачева е родена. Другото е поправеното. Странното е, че на „поправеното“ свидетелство не е отбелязано към кой номер диплома се прилага то. Освен това на него липсва печат и подпис на ректора на СУ, а подписът на декана не съвпада.

СНИМКА: bTV

Това е един от най-интересните документи, показани от СУ на bTV. Той е без име и не е известно какво точно представлява. Виждат се оценки от различни изпити. Сметките, правени вляво на листа на ръка, не отговарят на нанесените оценки. Причината е, че оценката по италиански език е поправена от 4 на 6, а това не е отразено при пресмятането на броя шестици и четворки. Общият успех е – 5,19. В дипломата на Цачева той е 5.12. Още по-странното е, че има четири оценки по „Физкултура“ – една петица и три пъти „да“.

СНИМКА: bTV

На тази снимка ясно се вижда, че успехът от следването на Цачева според СУ е 5,19. Няма обяснение защо той се разминава с този от дипломата й – 5,12. И защо, след като дипломата на Цецка Цачева е поправена заради сгрешеното име на родното й село, не е поправен и успехът й.

СНИМКА bTV

Това не е главната книга на Юридическия факултет, където са описани всички изпити и оценки на всеки студент. Главната книга е затворената книга вдясно.

СНИМКА: bTV

Вижда се, че дипломата на Цачева е „преработена“, което е интересен термин.

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.