Спомени от Народната република
Начало / Видео / Болгария. Братушки

Болгария. Братушки

Аркадий Мамонтов си уговаря интервю с новия президент Радев, а пред камерата обикновени българи говорят за отношенията между двете страни

Руският журналист и телевизионен водещ Аркадий Мамонтов, който наскоро се опита да вземе интервю от победителя на президентските избори Румен Радев, направи документален филм за България. Снимачната група на Мамонтов, чиято запазена марка е да отразява събитията от горещите точки на света, посети страната ни, за да види как живеят хората и какво е отношението им към братския руски народ.

Днес в България играят всички – и обикновените хора, и елитът, опитвайки се да изтеглят щастливия билет, но за момента не им върви. И така последните 25 години, отбелязва авторът в началото на филма си.

Жена на средна възраст споделя, че животът в България е труден, а хората са бедни.

Мнозина смело признават, че сме заедно с Русия, защото чувстваме руснаците като братя.

„В много войни сте ни спасявали. От Америка нищо не става”, казва пред камерата на руската телевизия музикант, принуден да свири на улицата за повече пари.

„Над 80% от хората у нас обичат руснаците. Имаме обща история и нищо лошо от Русия не сме видели, само добро. Всички проблеми за България идват от Западна Европа”, признава заместник социалният министър Стефан Досев, на който руският екип попада случайно на улицата.

Екипът на руския журналист попада на таксиджия, който  без свян демонстрира огромната си любов към братушките. Показва, че на екрана на телефона си има руското знаме, а самият GSM звъни с песента „Катюша“. „Американския химн ли да си сложа? Русия е на 3 000 км., Америка къде е, на 8 000 км. Какво добро съм видял от американците, кажи ми? Нищо!”, коментира шофьорът на жълтата кола.

Мамонтов отбелязва, че много от улиците в българската столица носят исторически смисъл особено за руското ухо. И няма никаква опасност да се загубиш в големия град.

Топ журналистът показва на сънародниците си и ретро музеят, станал вечен дом на много руски возила от времето на социализма.

Във филма си Мамонтов не пропуска и темата „Белене”. Той отбелязва, че главният проблем на страната ни е в енергетиката. Припомня, че Русия е направила два реактора за България и ако проектът е бил реализиран, страната е щяла да бъде неузнаваема. „Прозападната колона в българската власт традиционно обвини руско-българския проект в корупция. Излязоха редица материали, че това е вредно за страната и че това е българският Чернобил”, коментира той.

Снимките на филма са съвпаднали и с кандидатпрезидентската кампания в България. В кадър се появява и един от кандидатите – генерал Румен Радев. Той отива на  среща с движението на русофилите, но „дошъл тайно”. „Първоначално ни разрешиха да присъстваме на срещата, след това не ни пуснаха. Първоначално той се съгласи да ни даде интервю, след това се отказа”, разказва журналистът.

„След втория тур”, отговорил Радев на въпрос от какво се страхува да застане пред камерата на руска телевизия.

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

2 коментара

 1. „Екипът на руския журналист попада на таксиджия, който без свян демонстрира огромната си любов към братушките. Показва, че на екрана на телефона си има руското знаме, а самият GSM звъни с песента „Катюша“. „Американския химн ли да си сложа? Русия е на 3 000 км., Америка къде е, на 8 000 км. Какво добро съм видял от американците, кажи ми? Нищо!”, коментира шофьорът на жълтата кола.“
  Вероятно бакшишът е традиционалист и кара „Жигули“ от 1973 година или поне FIAT 124, мобилният му телефон е съветски и работи по стара, безаналогова, съветска технология. Очевидно и нещата, които могат да бъдат сложени да се чуват при позвъняване са две: „Американският химн“ и съветската песен „Катюша“. Друга музика не съществува. Диспечерката, ако ползва такава, му съобщава новите адреси по стара, военна, съветска радиостанция на дълги вълни. Платата за превоза я прибира в рубли по курса на рублата към, ех, към долара, за деня. Като му се повреди колата му я оправя в извънработно време съседът, иначе стругар в „Завод Имени Ленина“ (ЗИМ), срещу 2-3 бутилки водка и някоя и друга краставичка.
  П. П.
  Тука ги стяга чизмата: „Във филма си Мамонтов не пропуска и темата „Белене”. Той отбелязва, че главният проблем на страната ни е в енергетиката. Припомня, че Русия е направила два реактора за България и ако проектът е бил реализиран, страната е щяла да бъде неузнаваема.“
  Мамонтов, България, и по-специално червените мекерета токопродавци, продават, а не купуват ток. Енергия се намира, други са ни проблемите. А че страната може да бъде неузнаваема след вас го знаем добре, случвало се е вече.
  П. П. П.
  Такива предавания с подбрани и монтирани изказвания на „случайни хора“ могат да се правят колкото искаш. Те се и правят – отдавна и по цял свят.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.