Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Детство мое / Среща с Кирчо от „С деца на море“ 45 лета по-късно

Среща с Кирчо от „С деца на море“ 45 лета по-късно

Днес и снимките, и филмите за Черноморието от онова време будят само носталгични усмивки. И все пак … имаше много чар ! Несебър и Созопол не бяха туристически атракции, а обикновени рибарски селища… На пустият плаж „Кабакум“ край Варна вместо сегашните хотели имаше тръстика и дюни, а недалеч от брега можеха да се видят делфини … а за Поморие даже и песен нямаше още, разказва днес Кирил,

938cc626edbfbfb6c22c5a6e56651e2b4d5554168023894

Едва ли има човек, който да не си спомня култовата семейна комедия от 70-те години на миналия век „С деца на море”. Във втората новела „Фотолюбител“ децата нарушават плановете на съседа си от София чичо Манчо, който е в командировка в Несебър с чужда жена. Ролята на чичо Манчо се изпълнява от ненадминатия Георги Парцалев, а едно от децата е малкия тогава Кирил Петров. Сега, почти 45 години по-късно (филмът, по сценарий на братя Мормареви, е от 1972 г.) Кирил е популярен глас от радиоефира. Той е единият от „Тройка на разсъмване” по радио Витоша и отново е с деца на море. Само че не във филм, а в действителност и не с други, а със собствените си отрочета – Иванчо и Марийка.

Всеки зрител помни репликата: „Кире, мери!”, след която малкият герой от филма измерваше разстоянието до обекта, предназначен за снимка. Сега, в епохата на дигиталната техника, това не се наложи. Наред с техническия прогрес обсъдихме с радиоводещият и неизбежните промени около нас и новата ера „с деца на море”.

kircho_petrov2

„Почивката на Черно море , или просто Морето, както го наричахме, през 70-те години беше нещо сакрално! – казва К. Петров днес. – Този момент във всяко семейство се обмисляше, обсъждаше и подготвяше с трепетно очакване през цялата година ! Поотрасналите деца, ако имаха късмет, ходеха на „пионерски лагер“ в Бяла, Равда и Обзор, където се влизаше в морето под строй и свирка за пет минути, а по-възрастните – на тогавашния „ол инклузив“ – профсъюзните почивни станции. Авантюристите ходеха на палатка или на квартира с една баня за 12 души и тоалетна на двора, а баровците – на Съни бийч и Златните ! Леле , какви курорти бяха това ! На фона на развитосоциалистическата действителност тогава в страната, тези два курорта бяха като ярко цветно петно върху скица с въглен ! Днес и снимките, и филмите за Черноморието от онова време будят само носталгични усмивки. И все пак … имаше много чар ! Несебър и Созопол не бяха туристически атракции, а обикновени рибарски селища… На пустият  плаж „Кабакум“ край Варна вместо сегашните хотели имаше тръстика и дюни, а недалеч от брега можеха да се видят делфини … а за Поморие даже и песен нямаше още ! Това време няма да се върне, и може би е за добро. Нещата се променят и макар автентичността да е изгубена, днешните възможности за почивка са несравними с „Балкантурист“ от онова време. А и днешните деца , освен делфин в морето, искат и wi-fi на плажа”, констатира неизбежното Кирил.

kircho_petrov3

А на какво го е научило онова залечно лято, когато е снимал „С деца на море“. „Онова далечно вече лято ми отвори очите за нашето Черноморие. Филмът се снимаше в стария Несебър и Слънчев бряг в продължение на цялото лято и доста снимки бяха на плажа ! Слънце, море, пясък … мечтаната ваканция за всяко дете. Макар че снимането на филм не е лесна работа, едно дете го възприема повече като игра. Вече се бях снимал в един филм и знаех за какво става дума, но тук имаше много интересни подробности, които научих допълнително, а и снимачните площадки бяха много разнообразни. Научих се и да играя на карти в почивките !”, спомня си Кирил. И добавя, че най-яркият му спомен от Георги Парцалев буквално бил огромният златен кръст, който актьорът носел на шията си , както и множеството пръстени. „Той беше много, много добър човек и не се държеше като звезда, а наистина като чичо Манчо ! Така си говорехме с него и извън снимачната площадка, само че беше чичо Жоро. След като приключиха снимките в „Ханската шатра“ – сцената с кИбапчетата, Георги Парцалев настоя и ни заведе отново там и я повторихме, само че без камера, като той почерпи всички ни, впрочем той така се държеше и с целия екип”, продължава да си спомня радиоводещият.

kircho_petrov5

ВИЗИТКА

kircho_petrov1Кирил Иванов Петров е актьор и радио водещ. Като дете е участвал в 13 филма, като най-известната му роля е на малкия Кирчо от българският хитов филм „С деца на море”. В зряла възраст Кирил Петров става популярен в сутрешното радио шоу на радио Витоша – „Тройка на разсъмване“, заедно с другите двама автори и водещи: Милена Златкова и Тодор Милиев.

Роден е на 16 юли 1964 г. в Пловдив. Живее и работи в София. Внук по майчина линия на известния столичен невролог д-р Михаил Миладинов — потомък на големия род на братя Миладинови. Женен, с две деца. През 1982 г. завършва средното си образование в 35 ГРЕ „Добри Войников“ – София. В периода 1982-1984 г. отбива военната си служба в школа за запасни офицери, откъдето се уволнява с чин „Младши лейтенант от запаса“. Между 1984 и 1989 г. учи в СУ „Св. Климент Охридски“ , дипломира се със специалност „българска филология“. Специализира диалектология. Между 1989 и 1992 г. е преподавател по бълг. език и литература, и английски език — в 92-ро СОУ — гр. София. От 1970 до 1978 г. се снима като дете-актьор в 13 български и чуждестранни игрални и телевизионни филми.

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.