Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Ликовете на епохата / Отблизо с ТВ легендата Инна Симеонова

Отблизо с ТВ легендата Инна Симеонова

 Когато тя се появеше на екрана с дежурното изречение „Добър ден, уважаеми зрители“, всички приковаваха погледи в телевизорите. Красивата актриса Инна Симеонова, превърнала се в истинска тв звезда през 80-те години, заради перфектната си артикулация и безупречно поведение пред камера, бе най-търсената водеща за конкурси, концерти и предавания. Зрителите обаче я познават и от ролите й във филми като „баш майстора“ и „Борис I“, a напоследък чуваме за нея и като за треньор по конна езда.
Днес Инна Симеонова говори за отминалото си тв битие спокойно, без излишна емоция и не крие, че би се снимала отново в киното

По 4 часа всеки ден тренира конна езда една от големите звезди на БНТ Инна Симеонова. И досега тя остава сред най-разпознаваемите лица на държавната телевизия. А по-важното е, че всички я слушаха. Защото зрителите изключително много се интересуваха какво ще каже хубавата говорителка от екрана.

image_4046506_302

1981 г. В началото на 80-те Инна Симеонова е едно от новите лица на държавната телевизия. Много е млада, но талантът и е безспорен. Кадърът е от “Едно от пет”, направен в навечерието на Нова година. Тогава Симеонова съобщава от екрана: “Толкова много поздрави и пожелания, драги приятели, че и на мен просто ми се иска да се присъединя към тях.

Симеонова е единствената жена, която печели конкурса за говорители на държавната телевизия в началото на 80-те. Един ден майка и чете обявата за кастинга и убедена, че дъщеря и ще се справи, я записва. На първия етап се явяват към 800 кандидати. Всички чакат реда си в тясната улица „Поп Андрей“ в центъра на София. По това време там се намира студио 2 на телевизията. Председател на комисията е режисьорът Хачо Бояджиев, в журито са и първият български говорител Никола Филипов и колегата му Георги Ламбрев. Всеки кандидат трябва да си подготви текст, който да изчете пред тях. В крайна сметка Симеонова стига до финала с Димитър Игнатиев, популярен като Мики. Той и до днес работи в БНТ. Другият е Райчо Райков, който става редактор в дирекция „Информационна агенция“.

image_4046507_302

1981 г. Затова заедно с вокално-инструментална група “Сигнал” сме подготвили една малка изненада.” И започва да пее парчето “Тайна” заедно с големите музиканти. Вокалът Йордан Караджов (вдясно на снимката най-горе) е абсолютно неразпознаваем – с мустаци и по-дълга прическа. Видеото е заснето от изключително популярния в онези години режисьор Стефан Мушатов. Дълго време говорителката води музикалното предаване с Георги Минчев.

По това време всички говорители трябва да посещават курсове по техниха на говора и правоговора. „На правилен български език ме научи проф. Мара Георгиева. Преподаваха ни как да говорим технично – например как да дишаме. Курсовете бяха дълги няколко месеца. После ни слушаха и казваха – трябва да забързаш темпото или да забавиш“, разказва Симеонова. Още в началото се справя толкова добре, че получава похвала за начина, по който прочела новината за смъртта на съветския политик Леонид Брежнев през 1982 г. А похвалата е закачена с карфица пред студиото, където има голямо табло. Първите й изяви в БНТ са в рубриката и „Седем дни за вас“, която се излъчва в дебютните издания на „Всяка неделя“. По-късно е водеща на „Едно от пет“, „Мелодия на годината“. Водеща е и на поне 7 от церемониите на „Златният Орфей“.

image_4046508_128

1981 г. Личи си, че Инна Симеонова има много модерно излъчване. И до днес човек не може да я сбърка – голямата усмивка и червеният цвят на косата са същите. Снимката е кадър от “Баш майсторът” – една от най-смешните български поредици. Историята се развива в 5 филма, а в един от тях е поканена и Симеонова (в средата), която играе унгарка.

На една от тях трябва да води заедно с Николай Колев. Но час преди откриването него го няма, а говорителката знае само своите реплики. В последния момент трябва да научи наизуст целия сценарий. Разбира се, че се справя. Излиза след прословутия начален сигнал за откриването, който дирижира Вили Казасян, и всичко минава гладко и без гафове. „Хубаво си живяхме в онези години. Времената бяха много спокойни. Работехме много, но и се забавлявахме“, разказва Симеонова за годините, в които е прекарала в телевизията.

image_4046509_128

1981 г. Симеонова в грузинския филм “А ну-ка, дедушки” (“Хайде, дядовци”), където играе стюардеса от “Балкан”. Дори е облечена в оригиналната униформа на българските авиолинии от онова време.

image_4046510_128

1988 г. Говорителката закрива Първа програма след полунощ, защото навремето телевизията не е денонощна. Тогава обявява: “Първа програма завършва, драги зрители. Разделяме се с вас с пожелание за добро настроение и успехи през новата седмица. Лека нощ. Очевидно е, че излъчването на Симеонова е по-различно – изглежда много по-женствена и вече е истинска звезда сред телевизионните говорителки. Прическата и е изключително модерна за времето си. Напомня за визията на диско певицата от 80-те години Сиси Кеч.

image_4046512_128

2009 г. Току-що е получила голям букет от Николай Колев (вдясно), който е от нейното поколение говорители в БНТ. Двамата остават близки приятели и до днес.

image_4046529_128

1985 г. Режисьорите много я обичат и я канят предимно в комедийни роли. Симеонова обаче не се снима във всички, тъй като ръководството на телевизията в онези години и забранява. Май единственият драматичен филм, в който участва, е “Борис I”. Ролята и е епизодична, играе близка приятелка на Ана (Адриана Петрова), дъщерята на Борис. Главната роля на царя се изпълнява от Стефан Данаилов.

image_4046530_128

1986 г. Симеонов е дългогодишна водеща на “Мелодия на годината”. Само екранните и партньори се сменят. На снимката е с Орлин Горанов, през годините са и помагали още Миодраг Иванов и Боян Илчев, който е един от първите диджеи у нас. Музикалният конкурс е голяма сензация навремето. Всички го следят, а повечето песни, представени на сцената му, се превръщат в големи хитове. Режисьор през 80-те години на директното излъчване на конкурса от театъра във Велико Търново е известната Ласка Минчева.

Източник: www.24chasa.bg

Коментари

Коментари

sandacite

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.