Спомени от Народната република
Начало / Социалистическо строителство / Архитектура / Кои са най-ненормалните комунистически сгради

Кои са най-ненормалните комунистически сгради

Комунизмът си отиде, но не и социалистическата архитектура. В цяла Източна Европа останаха грандиозни постройки, състоящи се от хиляди тонове бетон и метал, които демонстрират величие и вдъхват страхопочитание.

Те са сгради на учреждения, хотели или просто паметници на героични подвизи. Повечето от тях определено впечатляват и остават в съзнанието на всеки, който някога ги е виждал.

Някои са посветени на героични подвизи на забравени герои, а времето неусетно ги руши, защото никой не ги поддържа. Но през погледа на съвременния човек много от тях изглеждат странно, дори абсурдно.

Събрахме едни от най-грозните примери на социалистическата архитектура, както и няколко паметници, които няма да ви оставят безразлични.

618x346

Сградата се намира в грузинската столица Тбилиси, построена през 1975 г. Първоначално там се е помещавало Министерството на магистралите. В момента това е сграда на Bank of Georgia, част от английски банков консорциум. Направен е основен ремонт, но архитектурата си остава.

618x346-1

Това е курортният комплекс „Дружба“ в Ялта, курорт,намиращ се на спорния кримски полуостров. Вижда се симбиоза между две соц архитектурни тенденции – изграждане на конструкции, повдигнати от земята и сгради, приличащи на летяща чиния.

618x457

Бузлуджа също прилича на летяща чиния. Това е най-големият идеологически монумент в България. Официалното име е Дом-паметник на партията. Построен е през 1981 г. в чест на 90-годишнината от Бузлуджанския конгрес, с който се учредява Българската социалдемократическа партия. В момента се нуждае от спешен ремонт.

618x346-2

Фестивалният и конгресен център във Варна е открит през 1986 г. Автор на сградата е арх. Косьо Христов. Първоначално той е наречен „Фестивален комплекс Людмила Живкова“ и е бил филиал на НДК, което не му пречи да е грозен.

618x345

Сградата на Държавния научен център за роботика и техническа кибернетика в Санкт Петербург. Тя е с доста необичайна форма и й липсва всякаква архитектурна естетика. Според някои прилича на сатанински храм.

618x346-3

Монументът на революцията се намира в Хърватия. Той е построен през 1967 г. като абстрактна скулптура, която отдава почит на хората от Мославина, сражавали се по време на Втората световна война. Страните от бивша Югославия са пълни с подобни футуристични бетонни структури, изградени в бруталистичен стил.

618x346-4

Хотел „Форум“ в Краков, Полша. През 70-те години е модата на повдигнатите грозни сгради.

618x346-5

Мемориалът „Илинден”, наричан още Македониум, е исторически комплекс във височините на гр. Крушево, Република Македония. Открит е е през 1974 г., по случай 30-тата годишнина от свикването на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония, което провъзгласява независима македонска държава и македонски език. Заема 12 хектара площ, а в центъра му има крипта.

Източник: www.webcafe.bg

Коментари

Коментари

sandacite

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.