Спомени от Народната република
Начало / Народна просвета / Когато ученическите униформи бяха задължителни

Когато ученическите униформи бяха задължителни

%d0%b2-%d1%87%d0%b0%d1%81-%d0%bf%d0%be-%d0%b1%d0%b8%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d0%b3%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8Помните ли, че преди 1989 г. ученическите униформи бяха задължителни. Бяла риза и черен панталон за момчетата и съответно бяла блуза и черна пола за момичетата. Плюс шапка с козирка за младежите и барета за девойките, както и синя връзка за чаварчетата, червена – за пионерчетата, и значка на ДКМС за комсомолците.
За неспазването на униформите се следеше строго и се налагаха сериозни наказания.
Специални изисквания имаше към прическите – високо подстригване за момчетата и прибрани коси за девойките. За груби провинения учителите налагаха наказание – прическа нула номер.

tn_20151030_170834

ЕСПУ в Ямбол

Къси поли за момичетата бе нещо недопустимо. Червилото, лакираните нокти и гримът бяха посрещани с вой и привикване при директора. Едва в края на 80-те години, и то главно в столицата, режимът почна да се пропуква. Тогава в гимназиите и техникумите плахо се появиха пъстри цветове, по-дълги коси и по-къси поли.

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

2 коментара

  1. Кой ги пише тези глупости и за 50-те ли става въпрос?!Аз завърших средно 77-ма и имаше униформи , да, но бяха сини костюми с вратовръзка за момчета и сини престилки за момичета.Вече нямаше никакви шапки , такета и т.н.Да не говорим, че остригването нула номер беше забранено.Освен по селата да е имало остатъци.А спрете се малко с лъжите.

    • Блага Славчева

      Завърших елитен софийски техникум 1971 година. Момичетата ходеха задължително с тъмносини или черни престилки с бели якички или поли до под коляното в същия цвят и бели блузи. Панталоните бяха забранени. Зимата се носеха барети. Момчетата носеха тъмни костюми, бели ризи, а зимата и фурашки. Маникюра, косата средна дължина, оскубаните вежди бяха забранени. Момчетата се подстригваха първи или втори номер. Имаше и други извращения. Не е лъжа изобщо. Да не говорим за униженията, а в така наречените „мъжки“ макар и елитни техникуми и бой. И все пак повечето станахме хора.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.