Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / С дъх на спомени / Какво имаше в колбасите от времето на соца

Какво имаше в колбасите от времето на соца

salamНеотдавна по медиите нон-стоп се въртеше реклама препращаща ни към носталгията по кренвиршите от времето на соца. Както се очакваше, когато се говори за едно време, започват люти спорове. Затова реших и аз да разкажа за моите разследвания какво имаше в колбасите по времето на социализма …

Рекламните агенции пощуряха да правят реклами на колбаси с кадри от стари филми и да развиват измамната идея, че тогава имало хубави кренвирши, примерно. Сега няма кой да иде във времето на Тато да провери, да види каква е била хигиената, съставките.
Хората имат къса памет – по времето на социализма колбасите изобщо не бяха хубави, постоянно се разказваха легенди как слагали в тях тоалетна хартия, соя. И тогава също имаше недоволство от цените.
В най-известната подобна реклама, в черно-бели ретрокадри продавач посреща клиентка пред щанд, натъпкан с различни видове колбаси. Това пък е другата голяма измама – по времето на социализма нямаше магазини с щандове, натъпкани с десетки видове колбаси. Обикновено витрината в магазина беше празна, подредени 2-3 вида колбаси. В месарските магазини пък вонеше и чистотата беше съмнителна. Който си мисли, че са правили проверки, имало контрол, заблуждава се. И тогава хората от ХЕИ минаваха формално, вместо пари им натъпкваха чантите с дефицитна стока и магазинерите си правеха каквото си искат.

Тогава хубавите луканки, някои видове колбаси, бяха дефицитна стока, която се появяваше от време на време. Който можеше да си позволи (бяха скъпи), си ги намираше с връзки.
А най-масови бяха телешки салам и 2-3 вида кренвирши. И току ти кажат в магазина – “телешкият свърши”.
Но какво съдържаха те? Сегашните колбаси били лоши, разсъждават по-възрастните.

Пишещият тези редове имаше навремето шанса да научи какви бяха тогавашните. С колегата Мишо Вешим, като млади журналисти, през 1988 г. правихме цяло разследване за в. “Стършел” какво има в саламите и кренвиршите. Беше страшно да научим. Който е любопитен, може и сега да отвори архивите (БДС, отраслови нормали), да види всички рецепти от времето на социализма. В кренвиршите, които тогава мнозина мислеха за телешки, по рецепта се съдържаше сланина. Имаше няколко вида кренвирши по БДС, всичките със сланина и свинско, освен телешко. Единият от видовете съдържаше 70% сланина по рецепта. Телешкият салам беше същият, с по-малък процент сланина. А какво имаше в т. нар. телешки салам? Месо от бракувани крави. Тоест от крави, които вече не дават мляко и ли са заклани поради старост. Това го призна тогава черно на бяло в писмо до редакцията и СО “Родопа”. А тогава с телешки салам снабдяваха болниците, като диетична храна, без свинско. На опаковката не пишеше, че има сланина, нито някъде по колбасите пишеха съставките, както ни задължава сега Европейският съюз.

Тогава ходихме и в софийския месокомбинат, развеждаха ни. По начало колбасите се правят от остатъци от другото производство. Една машина изсмуква неизрязаното месо от кокалите, един барабан мели тая каша – сланина, изрезки, жили и др. остатъци. Седяхме пред един такъв барабан за мелене и ни достраша – човек с шинел да хвърлиш вътре, няма да се разбере. И става колбас. И тогава, и сега колбаси се правят така. (Само не ми се мисли в началото на 90-те, когато имаше луда крава, какво ли месо са внасяли наши производители да правят колбаси от него. За по евтино…)

Но тогава, при соца, имахме разговор с директора на СО “Родопа” Никола Спасов, лека му пръст. Упрекнахме го за колбасите, а той призна, че експериментално само веднъж слагали соя в едни колбаси на някакъв месокомбинат и като се разчуло, не могли да убедят хората, че повече не слагат. И за наша изненада взе да се шегува, как го викал предишният министър председател Гриша Филипов да му се кара, че слагал карантия в колбасите. Филипов беше известен с това, че говореше с руски акцент. А Спасов пред нас го имитираше как говори, с което малко ни стресна, защото шеги с член на политбюро тогава не бяха позволени, поне не на всеки: “Вика ме той и – Спасав, защо нйяма шкембйе на пазар? А аз си мисля – защото няма говедо в обор. Той – ти слагаш него в колбас!”
Та какво ли не слагаха в колбасите тогава. Месото не достигаше и имаше постоянен дефицит. Дори легендите за тоалетната хартия, които се разказваха, си имат някаква причина. Някой някъде е бутнал нещо в някакви салами и е тръгнала приказката.

Спасов разказа още нещо интересно – и тогава постоянно го атакували, че хубавите стари колбаси ги нямало вече, станали по-лоши. А той твърдеше, че няма промяна в производството. Дори разказа случка как ходил веднъж с Пенчо Кубадински в един месокомбинат, в който правят прочутата Смядовска луканка. И там Кубадински опитал луканката и изразил недоволство пред един стар майстор – “Абе, едно време беше по-хубава”. А старият майстор, който не се стряскал от големи началства, отговорил: “Ами, по-хубава. Бил си по-гладен.” Изглежда има феномен на вкуса – човек си помня емоционално миналото време, и то придава преувеличени вкусови качества на храната, която е ял.

tn_20160315_173639
Тогава при соца не слагали консерванти и Е-добавки? Това пък е най-голямата заблуда. Сега научаваме за Е-добавките пак от опаковката, за което производителят е задължен. И някои от тези Е-добавки въобще не са опасни, всеки може да ги види в справочници в таблица (виж тук). А при социализма слагаха консерванти без никъде да пише. Например за колбасите задължителни бяха нитритите. Без този консервант месото става сиво, лош цвят, прилича на мърша. А с него е свежо, розово. Тогава не бяха разрешени оцветители за колбаси, сега са разрешени, но те не са по-опасни от нитритите. В големи дози нитритите са отрова и тогава, по времето на соца, ние установихме, че често в колбасите превишаваха съдържанието на нитрити. И нямаше сериозен контрол. Някой там в месокомбината лиснал повече с кофата. Тогава хора от Центъра по хигиена и ХЕИ ни насочиха към тази тема, защото засекли превишение на нитрити и високо съдържание на мазнини в колбасите.

mesomania_2009_21-2

По времето на социализма нямаше такова изобилие от видове колбаси, както сега. Хубавите бяха дефицитни, а масовите – боклук. Заблуда е, че тогавашните били по-хубави. И тогава, и сега хубави са скъпите.

Та, който хвали колбасите на социализма и прави реклама с тях, да иде да се гръмне.
И който си купува кренвирши за 4 лв., а месото струва 8 лв. килото, нека сам си направи сметката какво има в тях. И тогава, и сега е така. И тогава, и сега са хубави скъпите колбаси.

Сладки са само спомените по младостта, забравят се и дефицитът, и вицовете, и недоволството.
По този повод има и виц – “Едно време какви бонбони имаше – изядеш два и правиш секс цяла нощ. Сега цяла кутия изяждаш и не става…”

Автор: Иван Бакалов

Коментари

Коментари

sandacite

20 коментара

 1. Пълни глупости е по-голямата част от написаното. Незнам как може да измислиш и да напишеш такива работи.
  Единствено се слагаше силитра. Нарича се касапска селитра, в общия случай се използват ограничени количества от около грам на килограм натриев нитрит за консервиране, неутрализиране на ботулинови бактерии и запазване на цвета – Е250, подобни заместители са калиев нитрит (мисля беше Е249) и натриев нитрат Е251.
  Сега в едно пушено месо има над 13 Е-та, соев протеин и някаква друга съставка…

  • Миналото не е от значение ,единственото което мога да кажа е че си правя сам месните колбаси от миналото сам ,а всичко в момента по магазините е каша с боклуци

 2. Платили са му. Не го мисли.

 3. Стефан Стефанов

  И Аз не харесвам Комунизма, но повече не харесвам Лъжите които пишете !

 4. Пресиян Илиев

  Имахме познат на семейството, който беше работил в месокомбинат, всичко са слагали, ми е разказвал, предупреждаваше ни да не си купуваме определени видове салам изобщо, кости, копита, рога, кръв, де що мое. А аз съм ходил на бригада 2 пъти и съм гледал в консервен комбинат, каква пумия беше. Хигиена ли, говори ми. Отделно че и ние самите правехме яко мизерия, бригадирите, а като разбрахме че са за износ за СССР и вътре беше, плюене, камъни, капачки, стъкла, жаби в бурканите, абе каквото си пожрлаеш. Така, че едно врме си беше същата мизерия, та и по лоша на места, със сигурност.

  • И аз помня по бригадите в консервния комбинат – то не бяха буци пръст, то не бяха фасове и за жабите е вярно. Верно мен ме мързеше да търся специално жаби де. Ама щом ни караха да им работим безплатно – нека си хапват жаба с фас и малко доматки. А братовчед ми беше в Сердика – за млякото даже няма и да обаждам.

  • Когато нямаш съвест и си свиня, свиня ще бъдеш винаги, независимо от вида на обществото в което живееш! Язък че носиш владетелско име Пресиане (неправилно са те кръстили, името е Персиан)! Плебей си и душичката ти е плебейска, долна, смрадлива! А Злодея, сигурно се е празнил или пикал в млякото, българският идиот е най-качественият идиот! Ей затова и днес сме на тоя хал, защото болшинството от обществото ни се състои точно от такива идиоти „борци срещу комунизма“ – най-обикновени долни свине! Не комунизъм, Бог да слезе на земята и да вкара българите в рая, пак ще го засерат и все ще са недоволни!

 5. Иванеееееее,Бакалов,ама никакъв те няма бе!!Какви са тия измишльотини,дето си ги изсмукваш от пръстите.Глупост до глупост си написал от първия до последния ред.Ако си купувал това,което Пресиянчо ти е приготвял/дето даже пОмия не знае как се пише/-ок,ама онези колбаси и меса нямат нищо общо със сегашния боклук.Същия боклук,който си купувам сега в любимия ви „на запад“

 6. Разбирам единствено, че повечето от коментиращите са имали привилегията въобще да си купят колбаси, защото по моите спомени сме сменяхме да чакаме на опашката с брат ми и баба ми пред магазина цял ден, вместо да си играя с децата. Така или иначе много рядко сме успявали да купим и затова не ги помня… Същата история беше и с дрехите и играчките! Налагаше ми се да доносвам дрехите на брат ми, които си бяха за момченце и хич не ми беше приятно. От време на време брат ми ме водеше да повисим по витрината на Корекома и да точим лиги по непознатите стоки, които глупаците и боклуците на Запад можеха да си купят, без милицията да ги обискира. Съжалявам, че не мога да съм съпричастна към спомените ви за прекрасното соц. минало!

  • Носили сте дрехите на брат си, а сега масово всички износват дрехите на запада… Е все тая , пак сме там дето сме си били.Нищо не се е променило. Сега няма Кореком , но пък има магазини пълни с китайска стока . Не говоря за София , за по малките градове. Голям избор има сега , магазини с китайски дрехи , от които стърчат конци или маркови , втора ръка. Просто да ни завиди човек .

   • Това от къде си купувате дрехите и играчките днес е въпрос на избор, докато аз нямах избор – просто нямаше какво да ми купят!

 7. Хаха, нямало опашки през соц-а, може, ако магазинът е бил затворен. Опашки имаше за абсолютно всичко, дори и за хляб, и понякога продължаваха по цял ден! Да не говорим, че понякога се налагаше да обиколиш целият град за един хляб, което си беше 15-20 километра преход, защото редовните автобуси през социализма бяха като печалба от тотото! Колкото до качеството, комунизъм и качество са две взаимоизключващи се понятия! Само който не е стъпвал в „плод-зеленчук“, месарница или хлебарница от онова време, той не знае за какво става въпрос. Мръсотията и мизерията бяха покъртителни. Много от тези магазини си бяха в състоянието, в което ги бяха заграбили от собствениците им преди 45 години, дори една боя не им бяха ударили.

 8. Как бихте коментирали цена за килогрем свинско месо около осем лева а кремвирш като отпадъчен продукт по скъп от месото? Не я разбирам пазарната икономика. Slkf iehd fj u,e;lr,trje m,dlsj ;eif=

  • КРАСИМИРА УЗУНОВА

   ИСТИНСКИТЕ КРЕМВИРШИ ,СА НАИ МАЛКО НА ЦЕНАТА НА МЕСОТО. Всички тези ,които си спомнят с умиление за колбасите през соца, или са били много гладни или са имали връзки. Единствените наистина хубави колбаси ,бяха луканките,сухите салами и св.филе. Те обаче бяха дефицитни и доста скъпи за едно обикновено семейство.

 9. Свилен Кисов

  Журналист човека пише! И си вярва! Днешните колбаси по хубави от социалистическите от прясно месо и с полезни Е-та, Да е виждал зелен кон, Сигурно в парламента и магарета има…. Достатъчно е да се преброят магаретата и свинете, за телета и овце да не говорим и ще ни стане ясно що ядем. Замразено месо от резерва на нашите мили братя…..на по десетилетие . Спомням си 45 годишното месо задържано на митницата….! А консерванти с лопатата насипвани. За всяка стока в хипер маркетите гарантирам, че е с анти човешки произход. Боя, соя, захарин, друг овкусител, консервант и опаковка…За ГМО зеленчуци и плодове да не говорим…!

 10. Не те помня кой си, Иване, но още в началото започваш с лъжи.Да наречеш себе си и Мишев/Вешим/, журналисти и то във вестник като „Стършел“ си е жива обида за гилдията.
  забележителна е годината , за която пишеш.Една година преди преврата.Тогава-както и сега -най -големите плювачи бяха сред дечицата на хардлайнерите в БКП.Явно по това време си дошъл от село в София .
  Всички вече „мразим“ коменизЪмЪт, ама я малко се спрете с тъпите Ви фейлетони.
  Баба ми , лека и пръст, пазаруваше от една месарница на Графа и Раковска.Страхотни колбаси и дори имаше неща , които надали сте чували сега.Говоря за 60-те и 70-те години.Български пуйки , които спрямо сегашните американски са като орли към врабчета.А по въпроса за кренвиршите-то такова нещо ядяха само селяндурите.

 11. Да и аз съм хапвала в детските си години свинска опашка в един кренвирш. Бях ужасно потресена и погнусена. Не рабирах как се е случло това… то отказах кремвиршите:)) Имало е тайни фалити на Соц-а(3 пъти)
  Безпорно са били притискани в Соцът от кратки срокове, от липса на стоки, от липса на месо.. Просто държавата умишлено е била съсипвана и сме били в постоянен глад и недоимък с цел унищожаването на България. Напълно е възможно това в горните постове да е било истина. Когато не е твое и няма стоки – човек е склонен да се корумпира. Контролиращият от ХЕИ (например човек с власт) взема една луканка или 10, и дава подпис, че всичко е наред. „Е за 1 кофа нитрити ще си затворим очите, ако човекът е под крилото на партят:)) Да – всичко беше дефицит, крадяха и разпиляваха другарите и вивееха като ромите – ден за ден. Дай им власт и гледай колко са жестоки към най-близките си… Първо насилствено са рапилели частната собственост – животни, земя, градини и ниви, златният резерв на България. Та на фонът на цялата античовешка система, какво означава малко Е-та в повече в колбасите…?! „Ами малко рак за хората след години-това е в прекрасното светло бъдеще т.е. днес. Едни от най-болните хора сме ние в ЕС.
  Изкупувало се е месо напр.(през 1990 старо месо от 1960г.) от военните запаси на незнам си коя държава. Т.е. в днешно време можеш да се снабдиш с месо с изтекъл срок.
  В мандрите беше същото. В Сердика се правеше млякото- сестра ми беше на практика и каза, че повече няма никога да яде млечни продукти.

 12. ЕдинЧовечеЦ

  До – АВТОРЪТ…

  Ако Вие не помните, то ние помним, какъв вкус имаха всички колбаси. Нямало било изобилие… Ами да, нямаше те за това и малотрайните колбаси си бяха малотрайни, а не както сега по 1 месец на витрината. Дори един обикновен шпек салам, бе в пъти по-вкусен от сегашните. Да не говорим за луканката, която за жалост, въпреки много фирми и реклами на пазара, няма нищо общо с тази от соца. Не заблуждавайте хората, че скъпото сега било хубаво… Много рядко, човек може да попадне на хубав колбас, който да напомня този вкус от едно време. Просто технологиите са различни. Няма сурово пушене вече всичко е химия, лепило и т.н. Ограничете тази отрова колкот оможете, напблягайте на домашните мезета, не е толкова трудно!

 13. МНООГО ЩЕ ГО ТЪРСИМ ТАТО АМА НИКОГА НЯМА ДА ДОЙДЕ ТОВА ВРЕМЕ. ТОЙ КРАДЕ АМА И НИЙ НЕ МУ ОСТАНАХМЕ БОРЧЛИИ. ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ НЕГО КРАДАХМЕ . ЗАТУЙ СЕГА ША СИДИМ ГЛАДНИ . НЯМА БРАТКО ТО ДО ЕДНО ВРЕМЕ . КОЙТО КРАЛ КРАЛ КОЙТО НЕ Е КРАЛ СЕГА ДА СИ ДЪРПА СОПОЛА.ТЪЙ ШАЙ . ШИ ЧАКАМЕ ДЕЦАТА ДА ИСПРАТЯТ НЯКОЙ ЛЕВ ОТ ЧУЖБИНА ДА СИ ПЛАТИМ ТОКА ТО НАЛИ ЗНАЕШ ЧЕ ВСЯКО УДОВОЛСТВИЕ СЕ ЗАПЛАЩА.

 14. Продаваха се всевъзможни боклуци. По мизерно от целия т. нар. „соцлагер“ беше само във „великия“ СССР и Румъния след средата на 70-те. Всеки, който преди 89-та е посещавал бивша Югославия, Унгария, Чехословакия, ГДР знае точно за каква мизерия в България става дума.

  НРБ беше най-верния сателит на съветския поробител и съответно най-мизерния.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.