Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Духът на времето / Как се роди спектакълът „Звук и светлина“

Как се роди спектакълът „Звук и светлина“

2400 прожектора, 140 светкавици,   6300 километра управляващи и захранващи кабели, ежедневни повреди, които се отстраняват за часове от 14-членния екип, който се грижи за съоръжението. Това се крие днес   зад уникалния спектакъл „Звук и светлина”, който вече над 30 години е символ на Велико Търново. Три години работа на българо-чешки екип са били необходими за изграждането на аудио визуалната програма, дело на гениалния режисьор Въло Радев.
Цялата система е разположена на 100 декара от хълма Царевец и струва на нашата държава   10 400 000 лева. Идеята за реализиране на звуково светлинното шоу се заражда в средата на 70-те години на миналия век. Първата временна програма е излъчена   през 1981 г., по случай 1300 години от създаването на българската държава. Година по-късно се прави първата копка на мега проекта – звуково-светлинно шоу. Макар и с малко закъснение от предварително обявената дата, на 11 ноември 1985 г. за пръв път забиват шестте камбани на хълма Царевец, които са част от изградения спектакъл.

5-zvuk-i-svetlinaПрочутият спектакъл „Звук и светлина“ се прожектира върху стените на крепостта Царевец и прославя Велико Търново вече 30 години. За това време шоуто е пускано близо 4000 пъти.

Подсказано от френски замък
Замисълът се ражда в края на 70-те години на миналия век, след като делегация на БКП гостува във Франция и вижда подобно, но по-кратко шоу, прожектирано върху един от замъците на Лоара. Зад идеята за аудио-визуален исторически спектакъл застават Тодор Живков и секретарят на ЦК на БКП Пенчо Кубадински.

„Те искаха да покажат на света по нов и нетрадиционен начин историята на България“, отбелязва инж. Първан Първанов. Специалистът ръководи звеното в общинската туристическа фирма, което отговаря за спектакъла. Той работи по програмата още от самото й създаване.
Онзи момент е напълно подходящ – на Царевец кипи активна реставрационна дейност. Крепостта вече напомня за величието, което е имала през вековете.

Пишат три сценария

a476480f-cb26-9531-baa0-7347b8aa087eСлед съвещание в ЦК на БКП е избран творческият колектив, който трябва да подготви уникалното за времето си шоу. Поканени са писателят Антон Дончев, композиторът Любо­мир Пипков, арх. Боян Кузупов и режисьорът Въло Радев. В протоколите е отразена и една (забавна днес) забележка, която Кубадински изрично отправя към Радев по повод предстоящата работа: „Да не бъде много модернистично, аз имам предвид, че др. В. Радев е един даровит режисьор, но той някъде изведе модернистични мелодии, в някои филми.“

Писателите Серафим Северняк и Антон Дончев започват да работят по два независими един от друг сценария. След труд, който продължил няколко месеца, творците предлагат своите концепции как аудио-визуалното представление да пресъздава родната история. По тях се произнася Общонародният комитет за честване на 800 г. от въстанието на Асен и Петър. И… не ги одобрява – и двете идеи наподобяват пиеси, следователно щели да бъдат много дълги за публиката.
Тогава блесва звездата на Въло Радев. През 1979 г. той представя своето виждане за спектакъла. Общонародният комитет го харесва и смята за подходящо съчетанието между визуални ефекти и българска музика.
След положителното становище Въло Радев прави обстоен оглед на крепостта Царевец. Режисьорът е категоричен, че в България няма хора, които да могат да реализират идеята му. Партийните началства приемат да бъде потърсена чуждестранна помощ. С инженерното проектиране се захваща чешката фирма „Арт Центрум“, която се занимава с автоматизация и защита на електроцентрали в цяла Европа.

5-zvuk-i-svetlina

На историческия хълм са поставени 2400 прожектора. Те са групирани по четири цвята, а мощността им е от 1000 до 2000 вата. Монтирани са шест камбани. Най-голямата от тях тежи цели шест тона. Интелигентна система от 140 светкавици и два лазера прави шоуто уникално. Двата лазерни лъча разцепват нощния мрак от върха на патриаршеския храм „Възнесение Господне“.
Шест мощни трафопоста и 72 табла осигуряват електроснабдяването за спектакъла. Общата дължина на кабелите, които са разположени върху 100 декара площ, е почти 630 километра, разкрива инж. Първан Първанов.
Демоверсията на „Звук и светлина“ е готова през 1985 г. Режисьори са Въло Радев и чешкият му колега Яромик Хник. В авторския колектив влизат още Иван Чолаков, Иржи Черни и Иван Халачев. Композитор на музиката е Симеон Пиронков. До 1988 г. екипът продължава да работи, като всеки месец добавя по нещо ново в програмата. Окончателният вариант е готов през април 1988 – близо 10 години след първата идея. Реализацията на проекта по онова време струва цели 10,4 милиона лева.

tsarevets_zvuk_i_svetlina
Фурорът през 1985 г.
Публичната премиера на „Звук и светлина“, макар и в незавършен вариант, е излъчена през 1985 г. във връзка с честването на 800 години от въстанието на братята Петър и Асен и създаването на Второто българско царство. На 11 ноември вечерта Велико Търново гъмжи от хора. Десетки хиляди гости от цяла България са се струпали по всички кътчета, откъдето има гледка към Царевец. Достъпът до панорамната площадка пред историческата крепост е ограничен – там е целият държавен елит начело с Тодор Живков.

Минути преди прожекцията целият град потъва в мрак. За кратко настъпва паника, тъй като търновци решават, че токът е спрял, за да може цялата армия от прожектори, светкавици и лазери да бъде захранена. Това обаче се оказва мит.

epicenter.bg

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.