Спомени от Народната република
Начало / Вчера и днес / Централна гара – 40 години разлика

Централна гара – 40 години разлика

/СНИМКИ/ Централна гара - 40 години разлика - картинка 1
/СНИМКИ/ Централна гара - 40 години разлика - картинка 2
Хубаво е когато всичко е новичко и чистичко, така че, хора - пазете!

На 23 февруари 1971 година е направена първата копка за новата гара от тогавашния министър на транспорта Григор Стоичков. На 15 април 1974 година е съборена последната, западната част от старото приемно здание. На 6 септември 1974 година е открита за експлоатация новата Централна гара София.

socbg.com

Централна гара – 1975 година

Централна гара – 2016 година

Приемната сграда е проектирана от „Транспроект“ – София с главен проектант арх. Милко Бечев, а строителството е извършено от СО „Трансстрой“- І-во строително. На мащабите на гаровата сграда отговаря и предгаровият площад, проектиран от арх. Олга Станева и Снежана Даскалова и построен от СО „Инжстрой“.

През светлата надземна част от малкия шадраван се издига 34-метрова бронзова статуя на майка и дете – символ на красотата и благоденствието, чийто автор е проф. Величко Минеков.

socbg.com

1975 година

2016 година

На 1 юни 1975 година е пуснат в експлоатация и вторият етап и са възстановени всички служби. По време на строителството началник на гарата е чешкият възпитаник Георги Бойкин. Приемната сграда на гарата има 5 блока с 2 подземни и 3 надземни етажа с 365 помещения. Разположените по дължина паралелно 36 Х-образни колони, върху които лежи покривната конструкция, са съчетани с алуминиева дограма, стъкло и бял мрамор.

socbg.com

1975 година

Монтирани са 24 ескалатора, внесени от СССР, осигурено е парно отопление и климатична инсталация, внедрени са билетопечатащи машини. Гарата разполага с 6 покрити перона и чакални с 500 места за сядане. Обзаведен е киносалон и салон за събрания. За информация на пътниците гаровият район е озвучен с модерна радиоуредба, която включва 1300 високоговорителя. От Италия е внесена електронна информационна уредба „Солари“.

В този си вид сградата на Централна гара София ни бе позната и до скоро.

Вече можем да се насладим и на ремонта на Централна гара София изцяло и съвсем. 40 години са минали без никакви дейности по нея, но да си го признаем, излъскана е. Има климатици, места за сядане, уютно е, има растения, заведения, книжарници, контакти, асансьори, ескалатори. Отново има спящи по пейките, но полицаите са повече, чувстваш се някак по-защитен дори и за последните влакове. Проектът „Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София“ обхващаше обновяване на чакалнята, подлезите, пероните, част от коловозите, подобрена е енергийната ефективност, а на покрива са монтирани слънчеви панели.

2016 година

2016 година

Не знаем какво е да се работи в тази нова гара. Има оплаквания от тясно пространство в билетните каси, блъсканица и без място за отдих и почивка. От пътниците все има недоволни, разбира се. Няма как. Липсват ясни, точни и конкретни обозначения за перони, коловози и т.н., тъй като по-възрастните хора не се справят толкова лесно. Има си го това питане, търсене и лутане, но ще свикнат. Има пресни закуски, метрото е близо, чистичко е и тоалетните все още са читави, дори приятни.

Да се надяваме тази нова гара да издържи повече от предишната и да не се налага непрекъснатото и ремонтиране. И без аварии!

Източник:no-comment.bg

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.