Спомени от Народната република
Начало / Оттук-оттам / А ти разбра ли тази графика?

А ти разбра ли тази графика?

От няколко дни във Фейсбук обикаля следната графика, която уж цели окончателно да развенчае мита за това, че демокрацията и свободния пазар са съсипали индустриална България. Напротив дори – според нея индустрията и експорта са ни по-добре от всякога.

Ето текста, който циркулира из виртуалното пространство:

„Какво изнася България от 1970 до 2014 година? Една статистика, която окончателно да развенчае мита за това, че демокрацията и свободния пазар са съсипали индустриална България.

Самолети, електронни компоненти, автомобилни части и машини. Индустрията в България била рузрушена? Тя не само не е разрушена, тя никога не е била в по-добро състояние.

Отсъствието на заводи за ЦЕЛИпроводници в планинските райони не е признак за съсипана икономика и индустрия, а за нормално работеща такава!

Следващия път, когато някой ви каже, че тая демокрация ‘сичко сасипА’ им покажете тази графика, да видим какво ще ви отговорят.

For reference:

http://atlas.media.mit.edu/en/visualize/stacked/sitc/export/bgr/all/show/1970.2014/

А ние учтиво молим специалистите да ни разяснят точно графиката и да ни докажат, че изобразеното е истината с точните факти и данни. В противен случай всичко друго ще се окаже поредната стъкмистика…..

14079896_902981446472422_664175409022807376_n

Какво изнася България от 1970 до 2014 година

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

3 коментара

 1. Аз ще ви го обясня – значи първо това mit.edu значи че сайта е на Massachusetts Institute of Technology, а не на Московский технологический институт. Второ – като задържите курсора на мишката над някоя цветна ивица, се показва каква стока е и колко струва. Трето – отдолу има легенда. Четвърто – горе има един линк Resources, и там вътре си пише кой го е направил, на коя дата какви данни е качил, и има и връзки към базите данни, които са ползвали. Оттам можете и да си свалите данните, и ако имате забележки можете да се свържете с авторите и да им изпратите вашите по-точни данни…

  • @Gligi
   Погледнахме. Това, че mit.edu „значи че сайта е на Massachusetts Institute of Technology, а не на Московский технологический институт“ въобще не означава, че графиката нещо казва.
   В периода 1970 1989 г., според графиката и данните у сайтчето на mit, България има нулев износ за Беларус, Русия, Украйна, Полша, Чешка република, Словашката такава, за Куба и Германия(ама демократичната), за Румъния и Сърбия, за Хърватска и Словения, за Казахстан и Грузия
   Така се прави пропаганда, а не сравнително изследване. Хубава картинка, но за нищо не става.

 2. Георги Димитров

  Който дори и за миг се върже на тая простотия, трябва да е най-големия глупак, трол, или не знам още какъв изрод! Да ми обяснявате че сега България има повече износ от преди, по времето на бай Тошо, е просто най-големия та.шак в историята на света!! Да не съм живял по онова време и да не знам, добре, ама съм живял .. и ми е пределно ясно какви глупости се целят от шепа цървули дето обувките не могат да си вържат!!!

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.