Спомени от Народната република
Начало / 1980-1990 / Колко струваше саламът едно време

Колко струваше саламът едно време

tn_20160315_173632 tn_20160315_173639 tn_20160315_173752

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

11 коментара

 1. Саламът, доколкото и когато/какъвто имаше не беше по-евтин от днес. При средна заплата към средата на 80-те от 180 лв, луканката беше 12 лв/кг. Днес, при средна заплата от 770 лв, килограм луканка е средно 25 лв. Знам, че болшевиците сте неграмотни и не можете да смятате, но помолете някой от внуците си емигрирал в града и получил средно образование да ви го сметне.

  • Средната работна заплата беше 500лв, под 300лв нямаше никъде

   • Може ли да подкрепите документално твърдението си, че не е имало заплата под 300 лв. Защото тук, на този сайт, има сканирани трудови книжки със ясно записани заплати около 120 лв. И хората масово получаваха толкова.

   • 500 лв може да е била в ЦК на БКП.

   • Средната работна заплата беше 500лв, под 300лв нямаше никъде ахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа

  • @ до Тодоров…
   Да, при 180-200 лева средна заплата, луканката наистина струваше 12 лева, сухият шпек или сервилат – 6 лева, луканковият салам 8-9 лева, килограм кренвирши 4-5 лева, кравето сирене 2,60, а овчето 3,60, кофичка кисело от 60 и 80 стотинки, цигари Арда – 60 стотинки, Феникс – 1 лев, малка боза – 6 стотинки, голяма боза – 12 стотинки, билет за градският транспорт – 6 стотинки, билет на самолет София-Бургас – 20 лева, София-Варна – 22 лева и т.н. и т.н.

   Ама Тодоров, странно защо, премълчаваш или не казваш, в същото онова „скапано“ и „отвратително“ време, колко струваше токът, водата, парното, бензинът, зимните и летните почивки на народа – на море или планина (15 лева за 15 дни – нощувка + 3 пъти дневно хранене) в почивни станции, безплатното образование и здравеопазване, почти безплатното кино, театър, цирк и т.н. и т.н.

  • „Болшевиците“ сме НАЙ-грамотни. Неграмотни сте вие – ПРОСТАЦИТЕ)

 2. 500 лв., ама ако тате е бил офицер и то по-висш в БНА или в милицията. Народът бъхташе за 120-250 лв. Не можеш да работиш на длъжности от определено ниво нагоре, ако не си член на БКП. От тях се удържаха данък общ доход – ДОД, „ергенски“ данък, ако не си женен, пари за профсъюза – държавен, и разни даждиета за ДКМС, както и „доброволни“ помощи за марксистките диктатури по света. Цената на салама варираше от 2.80 лв. – „кучешка радост“ до 12 лв. – луканки и суджуци. Имаше и суджук по 16 лв. За 80-те години става дума.

 3. Лицето, представило се като „иван“ е или манипулатор или отрастнал в семейство на висши комунистически апаратчици. Не забравяйте „другарю“, че мнозина са работили по времето на комунистическата диктатура и много добре помнят какви бяха заплатите тогава.

  Трябва да се отбележи обаче, че реалните доходи на голяма част от народа бяха малко по-високи от отразените в документите защото тогава се крадеше масово, наистина масово. Крадеше се всичко, което може да се продаде или размени за друго откраднато. Който нямаше какво да открадне, крадеше от работно време. Тогава, за разлика от сега, обикновените хора крадяха, а на върхушката не се налагаше да краде много защото всичко им се предоставяше законно: луксозни коли, резиденции, специална храна, огромни заплати…

 4. Петър Иванов

  Много добре си беше тогава. Аз съм от село и се гордея с това /защото много сега са от София, но по душа са селяндури/ и по онова време ние селяните си бяхме частници. Произвеждахме плодове и зеленчуци и си ги продавахме и печелихме. Ако някой не го мързеше можеше да си вади допълнителни пари.

  • Печелехте, защото нямаше конкуренция и имаше дефицит. „Плод-Зеленчук“ беше пародия и вие запълвахте нишата. Дали сте плащали данъци се съмнявам…

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.