Спомени от Народната република
Начало / Под пагон / Как беше в казармата

Как беше в казармата

tn_20151110_145939-784x10242Казармата от едно време не беше най-приятното място за живеене. Щеш не щеш отиваш. Ако си късметлия, не те пращаш на край света или в някое гнусно поделение… Нареждаш се на опашка – обръснат, спретнат, минаваш през медицински преглед и вече си войник – облечен, обут и настанен в строя на Българската народна армия. Разпределят те в стая с около 20 – 30 легла на два етажа. Всички новобранци преминават през т.нар. индивидуално 45-дневно обучение, което завършва с клетва.
В началото, разбира се, е трудно – ред, дисциплина и гадни офицери. Ставането рано, хигиената – всички да ходят до  тоалетните под строй, не си е работа за някой, който се е излежавал до обяд в събота и неделя.

Сутрешната проверка:
tn_20151110_1459281Обикновено започва към 5 ч. Новобранците ги събуждат обикновено  с викове. За  закаляване тичаш между 1 и 3 километра, маршируваш под строй, закуска и след това обратно на плаца. Междувременно трябва да си оправиш леглото, да се облечеш, изкъпеш и обръснеш. Който не е успял, лошо го чака. „Щастливците” получават „непоряд” и се занимават с възможно най-гадната работа в казармата. Ако ти знае много устата, най-вероятно през цялото време ще се занимаваш с тях. След проверката следват учебни часове, обяд, почистване на оръжието, може и малко почивка.
Нарядите – неразделна част от казармата са въоръжени и невъоръжени. Първите 45 дни новобранците не пипат оръжие. Задълженията са прости – да се пази оръжието, да се сервира в столовата, да се чисти.
Денят завършва с вечерна проверка – подобна на сутрешната и така отново, и отново…
От време на време войниците се вдигат на учебна или бойна тревога. Целта е да се види колко бързо реагират, дали могат да напуснат помещението за по-малко от 5 минути, имитират се и бойни действия….
А сега… дали днешните младежи могат да издържат всичко това? Едва ли! Още при първата сутрешна проверка ще има закъснели, опърпани, заспали и изнервени физиономии, които ще докарат по-скоро инфаркт на офицерите, отколкото да ги научат на нещо.  Върнете казармата!

Иван Велев, Варна

Коментари

Коментари

sandacite

6 коментара

 1. Търновец

  При нас ставането беше в 5:20 🙂 20 минути са си 20 минути. И не можах да разбера защо да се „върне“ казармата. Да дадем автомати на циганите ли? Или просто да не сме само ние тези които са се минали, а и децата ни да поживеят мизерно.

 2. Хасковлия

  Малиии, ама к’ви хора сте станали в тая казарма!!! Не знам колко от вас са ходили, но аз лично и за 5 дни не искам да се върна. Щото никой от вас не е бил Лили Иванова, гол наметнат с чаршаф в 2 посред нощ върху нощното шкафче да забавлява пияните „стари“ или не е бил притискан между броните на два ЗИЛ-а за възмъжаване и още куп извращения да не изброявам.
  Не, благодаря, да ме командват хора с IQ на чамова талпа, изпълнени с комплекси и злоба…
  Добре е младежите да имат някаква подготовка, но според мен под друга форма.

  • лорд ЕвгМинч оф Итън

   Когато си смотан,обикновено има и извращения върху теб.

   • Какво значи смотан? Човек възпитан в добри нрави и спазване на божиите изисквания ли? Дето не се бие, не краде и т.н?

 3. Не съм служил и само на база коментари и оценки от близки и приятели, които са ходили в казарма, си изграждам мнението, но си мисля, че една начална военна подготовка за всеки, няма да навреди никому. Напротив – ще бъда от полза.

  Относно т.нар. „извращения“, преди няколко дни прочетох в една книга („Младежки, страсти, мъжки времена. Етнокултурна характеристика на българската казарма през социализма“
  – автор: Илия Вълев), че това понятие е доста условно и по-скоро зависи от това как го приема самият потърпевш. Така например за извращение се описва както „Бръсненето на портрета на Ботев“ или т.нар. „делфинче“, така и побоят, именно който е вече груба проява спрямо достойнството и здравето на младия войник. Докато първото е по-скоро закачка и вид забавление на старите войници (да, за съжаление, за сметка на някой млад войник, който може и да не приеме като шега това действие), то точно второто е опасното явление и следва да се преследва от закона. Точно второто обаче не мисля, че е толкова разспространено в казармите явление колкото някои го представят. Ако помислим логично, нали всеки има достъп до оръжие. Нали всеки трезвомислещ „шегаджия“ ще помисли в какви рамки да вкара „шегите си“, за да няма после сериозен обратен ефект върху него. Просто разсъждения….

 4. Винаги е било зле – примерно затворниците в общежитията открит тип са имали пари за лични нужди 10 или 15лв, заплатата на фазаните и курсантите е била едвам 3.50, на редниците и матросите – 1.50. В общежитията е имало два дни домашен отпуск на месец плюс възможност за годишна почивка извън общежитието, в казармата само една полагаема за две години. В последните години на наборната армия нещата не бяха много по-добре – заплатите достигнаха едвам 50лв, за сравнение в общежитията открит тип имаха право на 80% от МРЗ.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.