Спомени от Народната република
Начало / 1980-1990 / Добре дошли в Хасково от 80-те

Добре дошли в Хасково от 80-те

По времето на социализма Хасково се развива като промишлен град с основен превес на леката промишленост. Той е най-големият център на тютюнопреработвателната промишленост не само в района, но и в страната.

След Девети септември градът изпъква като промишлен център за разнообразна продукция на платове и коприна, минна техника, фрезмашини, машини за обработка на тютюн и др.

В града през 60-те и нач. на 70-те години са построени и предприятия на тежката индустрия- ЗММ, Стопанският комбинат за тежко химическо машиностроене.

За нуждите на непрекъснато нарастващото население са построени жил.комплекси ж.к. „Орфей“, ж.к. „Тримата ремсисти“, кв. „Куба“, кв. „Хисаря“, които оформят периферният облик на града.

Хасково се слави и с хубавите си паркове проектирани и построени тогава .Това са парк „Кенана“, изграден и оформен между 1955 и 1970 г, както и парк „Ямача“. Именно там днес се извисява и символа на града -статуята „Св.Богородица“. Трябва да се отбележи, че в края на 70-те год. на това място започва строителството на паметник в почит на петима загинали хасковски ремсисти. Пресечената пирамида е построена през 1978 г. По вътрешните й стени са изваяни релефи. Отвън с изглед към града под формата на сърце са монтирани цветни стъкълца, специално пратени от УССР. Поръчани са и светлинни сигнални лампи SIMENS, които според проекта да бъдат монтирани в кухината и да създават илюзията за пулсиращо сърце, наречено „Сърцето на Данко“(на името на един от загиналите ремсисти). Поради политически пререкания още преди 1989 г. работата по паметника спира преди завършването му, за да се възроди две десетилетия по-късно, но под друга форма.

Към края на 80-те населението на града достига почти 90 000 души.

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.