Спомени от Народната република
Начало / Под пагон / Три пъти ”УРА” за казармата

Три пъти ”УРА” за казармата

1272213_597310083644653_1466775230_o„УРА” за казармата – „Там момчетата ставаха мъже!” – любим рефрен на повечето от поддръжниците на наборната военна служба. Разбира се, че са ставали. Влизаш на 18 и излизаш на 20, дори 21- годишна възраст. Предвид редките отпуски, физическите упражнения, редовното хранене по час и създаването на елементарни хигиенни навици, умилените майки, размекнатите баби и срамежливите съседски момичета, започват да виждат в завърналия се войник, един зрял мъж. Предполагам, че всяко момче в тази възраст се развива доста бързо, което при подходящи условия, това става още по – забележимо.

Нека обаче да помислим реално на какво се дължи това възмъжаване:

untitledъу1На нормалния режим на хранене. Странно нали? Какво пък толкова? Ами, това, че поне до края на 90 – те на село все още казваха „да вър’им да ядем ‘ляб”, преди всяко хранене. Просто насъщният се оказва, че е в преобладаващата част от менюто на родния войник, докато не попадне в редиците на армията. Там макар и не с особено високо качество, храната започва да включва повече компоненти и да се приема на равномерни порции – елементарна култура на хранене.

Физическите упражнения. Малко ходене, малко тичане, малко лост и успоредка, нищо сложно, нищо специално. Носене на снаряжение, маршируване и мускулатурата се развива.

Хигиенни навици и дисциплина. За народ, който в по – голямата част от историята си е честитил банята, миенето на очите и краката преди лягане се счита за страхотен скок в хигиенната култура. Чувал съм истории за това как тази смела стъпка се е предприемала след много шутове в гъза на колебаещите се, но тук смятам, че насилието е било за добро.

Хубаво, де! Хайде сега ми обяснете, мили носталгици по въшлясалите общи спални помещения, какво ви пречи да си възпитавате сами децата на хранителни и хигиенни навици? Нима не можете да ги заведете до стадиона и да им покажете как се прави силово възлизане? Нима не можете да прочете в google.com, 5 – 6 основни правила за интелигентно дневно меню? Трудно ли е да се покаже на един подрастващ, как внимателно с тампонче да си почисти ушите?

Не е! Но друго си е да разчиташ на държавата.

Picasa1„УРА” за казармата – „По онова време нямаше гейове” –  Айде бе? Барем един е нямало? За илач? Няма да ви призовавам да четете мемоарите на Ицо Петрофф (шегувам се, шегувам се) просто си представете какво се случва с един младеж с хомосексуални наклонности, затворен заедно с няколко стотин подивели от тъпотия другари. Ох, миличкия…като си помисля какво ли е изживявал в общите бани. Бил е нещо като футболен национал в чалготека. Ако се замисля сериозно, процента на хетеросексуалните, обърнали резбата по време на службата си, е в пъти по –голям от този на завърналите се на десния бряг.

Разберете, сексуалната ориентация не може (а и не трябва) да бъде променяна насилствено! Общо взето тя е нещо интимно и изобщо не трябва да бъде коментирана от интелигентни хора!

Ако някой го притеснява модата мъжете да се поддържат почти колкото жените, нека не се трогва толкова. Ключовата дума е „мода”. Тя е циклична и непостоянна. Освен това не виждам причина днешните младежи да се съобразяват с вкусовете на хора, минали 50 – те. Те живеят в собствен свят и по правила, където космите и татуировките си разменят местата.

tn_20151110_145602-1024x6472„УРА” за казармата – „Имахме силна и непобедима армия!”. Да, така е! Вярно е, особено по времето на Балканските войни, дори по времето на Първата световна война. По времето на социализма армията е въоръжена с над 2000 танка и над 2000 бойни бронетранспортьора. ВВС имат 45 бойни хеликоптера и над 300 модерни бойни самолета. ВМФ разполага с 2 ескадрени миноносци, 3 стражеви кораба, 1 фрегата, 1 ракетна корвета, 4 подводници, 6 ракетни катера, 6 торпедни катера, 12 преследвача на подводници, Мирновременният състав на армията към 1989 г. е над 153 000 души, а мобилизационният капацитет на България тогава, по оценка на ЦРУ, надхвърля 2,11 милиона мъже.

tn_20151117_153945Страхотно! Но времената се промениха. Съвременните войни са високотехнологични. Числеността на армията се описва като бройки пушечно месо, а не като живи бойни единици. Вече говорим за война на дронове, на ракети прелитащи през космоса, на удари по цели нанесени от спътници, за умни ракети, безпилотни самолети и не на последно, а даже на първо място – хакерски атаки.

За съжаление, нашата армия е изостанала технологично, с поне няколко поколения. Според мен разликата не може да бъде наваксана, поради ниския бюджет, а освен това в света на технологиите, пропуските се натрупват в геометрична прогресия. Тоест всяка изгубена година ни отдалечава с десетилетия от прогресиращите армии. Не искам да кажа, че няма смисъл да се опитваме да ги догоним, но войната не е Олимпиада и не може да се участва, само заради самото преживяване.

tn_20151110_145939-784x10242Ако все пак искаме да сме подготвени, то единственото, което ни остава е да се концентрираме върху партизанската война, която би се заформила след окупацията на по – силна армия или отцепването на определени региони от страната.   Това би оправдало наборната войска, но само ако тя съдържа в себе си перфектно обучение. Имам предвид нещо като 6 – месечна служба, с двуразови тренировки и изстреляни няколко десетки хиляди патрони, снаряди и метнати гранати. Тази служба няма да има време да възпитава мамини синчета, да рови на хората под чаршафите и да бълва мъжаги пиещи ракия и ядащи основно пържени кюфтета (по повод на една друга статия). Тя доста се различава от романтичните представи на доста от хората, освен това ще е изключително скъпа. Нещо, което държава, която едва изплаща пенсиите и социалните помощи на населението си, не може да си позволи.

Преди някой да ме е попитал „Какво предлагаш, тогава?”, отговарям сам:

tn_20150717_163739Скъпи читатели, свърши се! България никога повече няма да има наборна армия. Чочооулу  и Добри Джуров са мъртви, изостанали сме технологично и изнемогваме финансово. Това, което ни остава е да се образоваме, да възпитаваме себе си и поколенията след нас как да живеят в новите условия. Да се учим на нормално общуване, на толерантност, уважение към другите, за да може страната ни да просперира икономически. Трябва да свикнем с мисълта, че в условията на пазарен диктат повишаването на квалификацията и иновативността са задължителни, а не пожелателни. Едва след това, ще имаме държава, достатъчно силна, за да сложи в ред и армията си, със служещи, които вижда смисъл да се жертват за нея!

Автор: Стоян Гълъбов

 

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

8 коментара

 1. Стоянчо, ти освен всичките ти недосатъци си и педал. Тъпунгер, престани с прословутите си статийки. По въпроса с казармите си прав само за едно. Няма смисъл от 3 годишна казарма. 1-2 месеца са напълно достатъчни. А гейовете като теб в Белене…

  • Стоян Гълъбов

   От кога да си педал е недостатък? И кои са ми другите недостатъци, заради които заслужавам да бъда затворен?

   • Хахахаха. Ти верно си педал. И като гледам какви ги пишеш, човека в началото е много прав. Аман от разбирачи!

    • Стоян Гълъбов

     С думата педал, не можете да ме обидите. По – ще ми е интересно, ако извадите някой смислен аргумент 🙂

     • Никой не иска да те обиди. Обиждат се равни. Хората просто изказват своето презрение към долната ти личност. Да се спори с подобни твари означава да слезеш на тяхното ниво в калта. Може да ти се иска, но няма да те огрее.
      Няма смисъл да обясняваш на бактерия що е то морал и с какво се яде.

   • Недостатък е от както свят светува! А ти наистина си за Белене май…

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.