Спомени от Народната република
Начало / Делници и празници / Празнични мероприятия / Първи май – боен празник на труда

Първи май – боен празник на труда

Стахановци, ударници, първенци и многомашинници – с тях изгряваше Денят на труда Първи май в соцепохата. Те бяха примерът на трудовия народ и винаги маршируваха в челните редици на манифестантите, а гърдите им бяха окичени с ордени за заслуги на трудовия фронт.

От високоговорителите ехтеше „Дружна песен нек да екне, песен, песен на труда! На сърца ни да олекне, да живей, живей труда!“ или пък „Работници, работнички, от вси страни, сплотете се!“. Върволицата от трудещи се приветстваше партийното и държавно ръководство, а на трибуната освен партийните ръководители бяха и челниците в труда. Всяко предприятие  имаше своя представителна група на манифестацията.  Тържествените колони с работници и служители минаваха пред трибуната и скандираха „Слава на БКП“, „Слава на КПСС“, „Вечна дружба“ . След манифестацията следваше тържествен обяд в някой ресторант или вкъщи на печено агнешко.

1

1. Портретите на членовете на Политбюро на ЦК на БКП и на ЦК на КПСС мако преди началото на Първомайската манифестация в София, 80-те

2

2. Текат последни репетиции преди манифестацията за Деня на труда в София, 80-те

3

3. Първи май 1985 година. Сливен – празничен и оптимистичен

4

4. Първи май, Пловдив. Площад „Централен“. Празнуват трудещите се.

5

5. Върволица от манифестанти в Михайловград (дн. Монтана)

6

6. Минават тържествените колони от трудещи се във Варна

7

7. Да живее Първи май!

8

8. Празникът и в очите на най-малките варненчета

9

9. В челните редици са младите русенски работнички

10

10. Трудещите се от Силистра и техния празник

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

4 коментара

  1. Точно по същия начин, принудително манифестирахме и на 1 Май 1986 под радиоактивния чернобилски дъжд. След по-малко от две години една съученичка почина от рядка форма на левкимия.

  2. Колко е жалко да си купен болшевишки трол. Вонящ отвън и отвътре, готов и майка си да продаде за жълтите стотинки, които червените животни плащат за писане на простащини.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.