Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Щит и меч / Полската афера

Полската афера

320948_469811089750056_1568643353_nПрез 1972 година ДС разкрива мащабна група от български студенти, които извършват контрабанда на икони, дрехи и валута на територията на цяла Европа. Всъщност разкритието е на полската полиция, а нарушителите са деца на дипломати, които ползват привилегията да имат дипломатически паспорти, които им позволяват безпрепятствено и без проверка да минават през граничните пунктове на Европа. Според справка на отдел „Международни връзки“ при секретариата на МВР полската полиция е разследвала Никола Узунов, Владимир Ванчев, Васил Иванджийски, Димо Димов. Групата е направила около 1 милион злоти от препродажба на икони, злато, монети и накити, гласи още справката. Тогава средната работна заплата в Полша е била 2235 злоти, а за сравнение, в България – 123 лв. Според документите в България е заведено следствено дело срещу Камен Марков, Емил Будев, Георги Божков, Дочко Цветков и Димо Димов, всички студенти в МГИМО в Москва. „В съучастие с групата от Варшава те са се занимавали с търговия, като поддържали връзки и пласирали в Австрия, Западен Берлин и на други места. Пред следствието Марков признал, че притежава незаконна валута на стойност 32 989,14 лв.“, пише в справката на секретариата на МВР.

pomaranczowa alternatywa mck5_3352302Николай Узунов е син на бившия съветник към посолството на НРБ във Варшава. Васил Иванджийски е син на бившия секретар на посолството на НРБ в полската столица. Владимир Ванев също е син на дипломат във Варшава. Димо Димов е син на дееца на БЗНС Вергил Димов, адвокат и бивш министър на комуналното стопанство. Те имали помагачи в Москва – Георги Божков и Христо Малеев, студенти в Московския държавен институт по международни отношения, пише още в справката. В нея над името на Малеев има три въпросителни, вероятно за да се провери дали няма някаква родствена връзка с Мара Малеева, жената на Тодор Живков. Във Виена помагач е били Велчо Велчев, а в Париж – Величко Николов, син на полк. Никола Величков – служител на МВР. В София помагачи са били Светла и Искра Гостеви, дъщери на бившия консул във Варшава.

tn_20150827_161114Вергил Ванчев е син на члена на Държавния съвет и тогавашния председател на Окръжния народен съвет в Хасково Пандо Ванчев. От лятото на 1970 г. задържаните в съучастие със сина на Цвятко Божков – Георги, и със сина на полк. Никола Величков – Величко, са закупували икони по контрабанден път, пренасяли ги незаконно в Полша и ги продавали във Виена и Западен Берлин. С получената валута купували златни монети и конфекция, които внасяли контрабандно в Полша и продавали на високи цени. До момента на задържането си са продали около 80 икони във Виена със съдействието на невъзвращенеца Велчо Велчев, роднина на Узунов, и австрийските граждани Манек, Юлек и Гелер, изселници от Полша. Част от иконите са продавани в Западен Берлин чрез немския гражданин Гутерман. По данни на следствените органи групата е пренесла през граница и продала 80 икони, 500 бр. златни монети, 400 броя конфекция, от които е реализирала печалба от 1 млн. полски злоти. Част от валутата Калин Марков, инж. в завод „Георги Кирков“, и Емил Будев, син на посланика на НРБ в Куба Ангел Будев, са внесли по незаконен начин в България, като са се възползвали от дипломатическите си паспорти. Техен съучастник е Георги Божков – син на Цвятко Божков, бивш зам.-министър на вътрешната търговия.

Арестуваните правят признание

560322_492245410839957_51027886_nЗа аферата е уведомен и Втори отдел на Шесто управление на ДС – „относно ползуването на дипломатически паспорти на следващи в чужбина синове и дъщери на отговорни работници от МВнР и други ведомства“. Разследването по това дело се разраства, тъй като секретариатът на МВР уведомява за скандала Секретариата на ЦК на БКП.

Образувано е следствено дело №172/1972 година по описа на отдел „Следствен“ на ДС, като Калин Марков, Емил Будев, Георги Божков, Димо Димов и Дочко Цветковски са обвинени в нарушаване на закона.

424534_472327432831755_136397009_nСлед скандала Секретариатът на ЦК на БКП взима решение да не се издават дипломатически паспорти на студенти. В доклад на Ангел Цонев, тогава министър на вътрешните работи, се казва: „Установено е, че само през 1970 г. български студенти, притежаващи дипломатически паспорти като синове и дъщери на дипломатически служители, са закупили от дипломатическия магазин в Будапеща стоки на стойност $31 172. Само студентите Георги и Николай Георгиев, синове на Йордан Георгиев, търговски представител в Будапеща, Кирил и Емил Николови, синове на Никола Николов, съветник по икономическите въпроси в Будапеща, и Мая Вапцарова, дъщеря на Борис Вапцаров, бивш посланик в Алжир, която работи като кинорежисьор към унгарските киностудиа, извършили покупки за около $18 600. С необходимата валута те се снабдявали посредством обмяна на унгарски форинти във Виена, като използвали дипломатическите си паспорти. Със закупените стоки от дипломатическите магазини търгували и извличали големи печалби.“

Автор: Йово Николов

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.