Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Ликовете на епохата / Погребението на Югославия

Погребението на Югославия

Йосип Броз Тито е човекът, който след Втората световна война управлява цели 35 години несъществуващата вече държава Югославия. Тито изигра значителна роля не само в европейската, но и в световната политика.  Той беше обичан, защото успя да се освободи от прегръдката на Москва. Не го подкрепяха обаче, защото беше комунист. Ето така най-просто може да се обясни отношението към него. В действителност обаче той беше един от малкото, които можеха да строят мостове между двата лагера.

Тито допуска една основна грешка във вътрешнополитически план: не позволява да се говори за конфликтите вътре в Югославия. Така след смъртта му те избуяват с пълна сила и отвеждат до последните кръвопролития на Балканите. Погрешно е обаче да се твърди, че омразата между народите в Югославия, потискана по времето на Тито, води до разпада на страната. С преодоляването на конфликта Изток-Запад политиката на необвързаност, водена от Титова Югославия, изиграва ролята си. С това и самата система на управление, създадена от Тито, се оказва ненужна и захвърлена на бунището на историята.

Неговото име е свързано с освобождението на страната от нацистите, с успешната съпротива срещу Сталин и с отварянето на Югославия към Запада. Тито е известен и с въведения от него модел на самоуправление. По негово време хората в тази страна се радват на благосъстояние, за което другите социалистически страни могат само да мечтаят. Югославия по негово време беше Западът за Изтока, най-вече защото всеки неин гражданин можеше да пътува свободно на Запад.

Със смъртта му обаче югоприказката свърши….

Тито умира 3 дни преди 88-ия си рожден ден, на 4 май 1980 г. На погребението му присъстват държавни ръководители и обикновени хора от общо 128 държави. Единственото в света погребение, привлякло повече на брой хора от цял свят, е това на папа Йоан Павел II през 2005 г.

Сърбите днес с носталгия си спомнят за него: „По негово време имаше висок жизнен стандарт, сигурност, много по-висока от тази в днешните времена на пазарна икономика“,- казва Войко Оберснел.

„Защитавахме морето си, страната си, а днес сме изгубили всичко. На това се дължи голямата част от нашата носталгия – някога сме имали своя страна, а днес вече нямаме.“, с мъка продължава да говори за него той.

Погребението на Тито

20160507_102321 20160507_103042 20160507_103306 20160507_103334 1024px-Grob_Josipa_Broza_Tita

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.