Спомени от Народната република
Начало / Варна / Как изглеждаше Варна преди 60 лета

Как изглеждаше Варна преди 60 лета

Има дни, в които морската шир е равна и блестяща като разтопено сребро. Лъчите на лятното слънце се пречупват в огледалната повърхност и се стичат на златни потоци. В такива часове няма нищо по-хубаво от това да се плъзнеш с бяла платноходка и да слушаш как трептят и се губят гласовете на рибарите. Колко дивно хубави и незабравимо красиви са дните и нощите по нашето Черноморие! Лятото минава с огнени стъпки по ситния пясък и бронзира телата на летовниците. Нощите идват с пресен бриз, който сякаш е лечебен полъх за обгорелите хора, идват с музиката по градините и със спокойствие и усамотеност под сянката на кичести дървета. Чудно, неповторимо хубаво е черноморското лято!

В летните месеци брегът на морето става магнит за всички, които се стремят към слънцето и прохладата, към здравето и свежестта.

Да отидем във Варна заедно с retro.bg. Назад, по вълните на времето…


Варненски рибари с богат улов делфини

1956 г. Сега Варна е наш, народен град. Неговото лице е украсено с ведростта и простора на морето, с нежно трептящия въздух през лятото, с чудните златни пясъци и волния писък на чайките.


Безгрижие

За тринадесет години градът видимо измени стария си облик. Народната власт построи много жилищни блокове за трудещите се. За една година само в квартал «Аспарухово» издигнаха снага сградите на цял един нов квартал, наречен в чест на съветските строители «Дружба». Построени са хлебозавод, училища, физкултурни игрища и плувен басейн, модерен олимпийски стадион с лице към морето. Благоустроиха се улици, градини и площади. С небивало темпо се строят много нови жилищни кооперации и индивидуални домове.


Морски велосипед

В града кипи незапомнен и немислим за миналото културен живот. Създадени бяха държавен симфоничен оркестър и опера, куклен театър, музикално училище, постоянна художествена галерия, Военно-морски музей и Музей на революционното движение. Обогати се старият Археологически музей. Фондът на Народната библиотека нарасна от 50 000 на 200000 тома. Новооткритите пионерски домове и детски градини се изпълниха със смеха и глъчката на стотици дечица. Създаден бе Републикански научен институт по рибарство и рибна промишленост. Открити бяха нови училища. Хиляда и петстотин студенти се отправят всеки ден към аудиториите на Висшия институт за народно стопанство. А колко са самодейните колективи по учреждения и предприятия — хорове, оркестри, естрадни групи, танцови състави! . . . Държавните корабостроителни заводи «Георги Димитров» имат пълен самодеен симфоничен оркестър. Всичко това бележи един несъмнен културен успех — Варна достойно се нарежда на първите места след столичния град.


Кът от Централния плаж

Към Варна и нейното чудно хубаво крайбрежие са обърнати очите на десетки хиляди хора от страната и от чужбина. Щом юни опърли с жегата си тучните родни нивя и пясъкът по крайбрежната ивица стане като жарава, започват да прииждат гостите — от полето и от планината, от малкото селце и от душния град. Шумен народ, зажаднял за почивка и простор, за слънце и йодов дъх на водорасли, изпълва десетките почивни станции и домове и хилядите отредени за курортисти стаи в големия град.


Морската пързалка

Във Варна гостите могат да намерят всичко. От пролет до късна есен красиво подредени търговски магазини предлагат обилни продукти и плодове — едри мъхести кайсии и праскови, тежки крайморски дини и налети със сладост бели гроздове. Истинско щастие е да се прекара няколко седмици тук.


Трудещи се на почивка

И народът приижда. Само в станциите и домовете на профсъюзите летуват повече от 6000 работници и служащи. Други тридесет хиляди идват на свободно летуване. Все по-големи са групите на чуждестранните летовници. През последните години градът стана просто тесен да побере своите гости.


На плаж

Държавата започва широко строителство за разширяване и благоустрояване на този пръв наш морски курорт. Серия от най-модерни и луксозни хотели се строят в местностите «Курорт Варна» и «Златните пясъци» с 2600 легла, ресторанти, сладкарници, паркове. . . Прокарани са вече асфалтови пътища, по които ще полетят нови автобуси и леки коли. Завърши строежът на летния театър с 1800 места. Северните склонове на околността се превръщат в лесопарк с дължина от 20 километра.


На слънчевите тераси

Особено големи са грижите на народната власт за децата и юношите. Техните лагери са устроени удобно и красиво край брега и привличат шумни орляци младежи от всички краища на страната и от много чужди държави. Повече от двадесет страни, включително и народнодемократичен Китай и братска Корея, изпращат своите деца на летуване във Варна. Пионерският международен лагер е едно от най-привлекателните места в курорта лете. Часовете, прекарани там, са незабравими за цял живот.


Утро над Варненския залив

А плажовете! Това е всъщност най-ценното нещо на града. През интензивните курортни дни те се запълват така гъсто, че понякога е трудно да си намериш място. През 1956 г. имаше дни, когато през плажовете минаваха дневно до двадесет хиляди души.


Един от първите хотели на „Балкантурист“

А излетите и екскурзиите! Като чайки се носят красивите пътнически кораби на Българския морски флот към Несебър, Созопол, Обзор, Балчик, Ропотамо и близкото устие на Камчия. С автобуси се отива до Содовия завод, Девненските извори, Побитите камъни, живописния Аладжа манастир.


Най-новият хотел „Чайка“ в местността „Курорт Варна“

Безценно богатство е курортът Варна за нашата малка, но красива страна. Гордост изпълва сърцето, когато виждаш как пред очите ти градът придобива всеки нов ден все по-благоустроен вид и става силно желан център за курортисти и екскурзианти и от чужбина. Който е прекарал там почивката си, никога не ще забрави лъчите на юлското слънце, хладните синьозелени води на морето и топлите нощи с едри трептящи звезди. И винаги ще иска да се върне там отново, в нашата черноморска красавица, във Варна!


Хотел „Чайка“


Хотел „Чайка“


Хотел „Чайка“


На плажа на „Балкантурист“


Ресторант на „Балкантурист“


Почивният дом на строителите


Ученици на разходка


Парад на моряците


Новият квартал „Дружба“


На градския пазар


Поглед към Варненския залив​


Пред Централните морски бани


Пролетна отмора


Пред входа на Морската градина


Фонтанът на Северните бани


Площад „Независимост“


По улица „Преслав“


Площадът зад Народния театър


Домът на Народния флот


Манифестация на ученици


Мир и дружба между народите


Старият часовник


Консервен комбинат „Янко Костов“

Коментари

Коментари

sandacite

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.