Спомени от Народната република
Начало / Социалистическо строителство / Монументалност / Възстановяват паметника на Брежнев в София

Възстановяват паметника на Брежнев в София

tn_20150826_164605След като стана ясно, че инициативен комитет е обявил конкурс за изграждане на 3 метров бюст-паметник на американския президент Роналд Рейгън на входа на Южния парк, Дружеството на приятелите на Русия в България са подели инициатива за възстановяването на монумента на Леонид Брежнев в столицата.

Като повод за тази стъпка те изтъкват наближаващата 110-та годишнина от рождението му, както и специалните отношения, които е имал към страната ни.

Макар и определяни в СССР като застой, годините на управлението на Брежнев се оказват „Златен век“ за Народна република България, заради потоците от нефт и рубли, които безвъзмездно се изливат върху страната ни.

Бронзовият бюст-паметник на съветсия вожд му бе вдигнат още приживе по повод 75-годишнината му. Той е отктрит през декември 1981 г. в градинката на Софийския университет. Лично Тодор Живков застава като почетен караул на официалната церемония при откриването му.

tn_20150826_165850

София се прощава с Брежнев, XI.1982 г.

В годините на горбачовата перестройка, паметникът тихомълком бе покрит и престоя доста време „опакован“, докато към края на 80-те просто изчезна.

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

6 коментара

  1. Паметник на рейгън ли??? АБЕ ТИЯ СЪВСЕМ ИЗТРЕЩЯХА…МАМИЦАТА ИМ ПРОДАЖНА!!!

  2. А ти червена гад на комунистите ли искаш?

  3. Добре бе синя гад такава, кажи ми с какво този рейгън е заслужил дори да му знаеш името, камо ли паметник да му издигнеш. Говоря за България. Какво е направил за страната? Едва ли знаеш, но понеже някакъв боклук от някакава боклукчийска партия го е предложил, значи на всяка цена трябва да се построи. ПРОДАЖНИЦИ И ГЪЗОЛИЗЦИ!!!

    • Не разбрахме също академик Лихачов какъв принос има, но му вдигнаха паметник. Светлана Шаренкова май го организира.

  4. Може и на Сталин да го вдигнат отново на входа на морската градина във Варна. Отвратителни болшевишки изчадия, заченати в атеистичен грях и отгледани в окървавените семейства на шумкари-терористи и палачи на българския народ-изверги! За щастие са на измиране вече.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.