Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Ликовете на епохата / Пътят на пренебрегнатия талант до Барселона

Пътят на пренебрегнатия талант до Барселона

20160208_154809

Ицко в детския тим на Марица (вторият отляво сред клекналите) На горния ред е първият му треньор Огнян Атанасов. След това е освободен от отбора.

Трима треньори в историята са се отказвали от Христо Стоичков. Първият от тях е Ради Стефанов. През 1981 година ръководството на пловдивчани разпуска отбора на Огнян Атанасов и само 4-5 от големите таланти отиват при Стефанов. “Момче, ти си много добър, но прекалено нисък. От теб голям футболист няма да излезе”, са думите, с които Стефанов го отпраща.

Всъщност Стоичков е открит не за футбола, а за леката атлетика. Като треньор в “Марица” Георги Милев отива в училището на Камата “Никола Йонков Вапцаров” да прави отбор. Избира доста корави и здрави четвъртокласници. Дребничкият Стоичков е пренебрегнат, но за кратко. Примолва се и Милев се съгласява да го вземе. И не греши. Защото

дребосъкът прави 175

сантиметра в скока от

място,
а малката топка запокитва на цели 50 метра.

Милев е впечатлен и от дрибъла на малкия, когато го забелязва да играе мач в двора на училището. И заради това отива при Огнян Атанасов и настоява да го види. Атанасов също е впечатлен и го взема във футболния отбор. До разформироването му.

Някъде в този период бай Стоичко Стоичков, бащата на Ицо, решава да прати сина си и в “Ботев”. Все пак сърцето му е в този отбор. Навремето се е пробвал като вратар в него, като изкарва няколко сезона с екипа му. Но там среща твърд отпор от легендата Виден Апостолов. Камата нямал данни за техния отбор. А винаги е признавал, че мечтата му била да играе за “Тракия” с невероятния халф Петър Зехтински.

Така нежеланият Стоичков се оказва първо в заводския тим на комбината “Юрий Гагарин” при бъдещия си кум Атанас Узунов, откъдето е взет в Харманли и се оказва в ръцете на Сава Савов. Треньорът, който може би има най-голям принос за израстването му на терена.

Но пловдивския му период тепърва ще предизвиква скандали. Когато Валентин Михов поема ЦСКА, решава да се отблагодари на родния му клуб.

Купува автобус, превежда

30 000 долара на тима,

а за Огнян Атанасов и Атанас Узунов предвижда по 2500 долара. Все пак в касата на “червените” са влезли над 4 милиона долара от “Барселона”.

На 18 март 1991 година първо пристига писмо от Огнян Атанасов. “Господа, с писмо №266 от 25.09.1990 г. уведомявате председателя на ФК “Марица” (Пд), че съгласно получени валутни средства от трансфера на футболиста Христо Стоичков ще преведете сумата от 35 000 щатски долара.

12687834_10201077115488097_7218401434856356830_n

В същото писмо предлагате ФК “Марица” да получи 30 000 щатски долара, а на треньора Огнян Атанасов и служителя Атанас Узунов, които имат личен принос за развитието и създаването на футболиста, да се изплатят по 2500 щатски долара. Не съм съгласен с направеното предложение, тъй като първи треньор на Христо Стоичков съм аз. По времето, когато той е тренирал в нашия футболен клуб – 1976-1981 г.,

Атанас Узунов не е

работил в дружеството

и изобщо никога не се е занимавал с обучението на Стоичков. Така че той няма никакъв принос за изграждането и развитието на този състезател. Считам, че е справедливо да се постъпи така, както се постъпи с другия му треньор, Сава Савов, който получи цялата сума от 5000 щатски долара. В случая справедливостта изисква мярката по отношение на двама ни с г-н Сава Савов да бъде еднаква. Всяко друго решение и включването на други лица, които не са имали принос, ще бъде несправедливо. Ето защо ви моля да разгледате още един път въпроса и да го решите по справедливост. За целта изпращам номера на банковата си сметка, за да бъде преведена сумата на Огнян Живков Атанасов”, е пълният текст на писмото. Към него има и удостоверение от “Марица”.“Настоящото се издава на Огнян Живков Атанасов, треньор в клуба, в уверение на това, че футболистът Христо Стоичков Стоичков е тренирал в детско-юношеската школа към клуба за времето от 1976 (септември) до 1981 г. (септември) и негов първи и единствен треньор е Огнян Живков Атанасов. В посочения период в дружеството не е работил служителят Атанас Узунов и не се е занимавал с обучението на Христо Стоичков. Настоящото удостоверение се издава, за да послужи пред ЦСКА”, пише в него.

Само два дни по-късно се появява и ответният удар. Удостоверение подписано от директора на комбинат “Юрий Гагарин”. “Ръководството на комбинат “Юрий Гагарин” -Пловдив, удостоверява, че през периода на 1982 г. футболистът Христо Стоичков бе състезател на комбината, член на окръжната футболна група. Същият бе ръководен от Атанас Андреев Узунов, сега треньор във ФК “Марица” (Пд).

През посочения период Христо Сточков взе участие и в подготвителните лагери на отбора на Цигов чарк и Слънчев бряг. Комбинатът потвърдждава, че от отбора на “Юрий Гагарин” и с помощта на Атанас Узунов Христо Стоичков премина в редовете на ФК “Хеброс” – Харманли. През периода, в който бе наказан от БФС, Стоичков провеждаше тренировъчните си занимания отново с отбора на “Юрий Гагарин”, както в Пловдив, така и в лагерна обстановка на базата на комбината в Слънчев бряг”, се казва в удостоверението.

Последното малко изкривява истината, защото още през септември 1985 година Стоичков влиза в казармата. Пратен е в поделение 26110 в Стара Загора, което се намира до бирената фабрика в града и срещу комплекс “Загорка” в парка.

Там попада в артилерийския дивизион. Полкът е кадриран. С други думи, поддържа се само по едно подразделение, всички останали при учение идват от резерва.
Третият треньор, който се отрича от Стоичков е небезизвестният Луис ван Гаал, който прави всичко възможно да го изгони от “Барселона”. Заради това и до днес Камата не пропуска да се изгаври с неудачите на холандеца, особено след като пое „Манчестър Юнайтед“.

www.24chasa.bg

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

3 коментара

  1. Кой точно гений ? Тоя селтак дето викаше „Какво са ми дали на мен феновете?“ Толкова прост тоя … че ако му дръпнеш чинията 20 сантиметра в ляво, ще умре от глад! Не може да им по-прост човек от това …… ако не бяха феновете, селтако, още щеше да ринеш лайна на село, тъпак долен!!!

  2. Честит юбилей на най-големия !!! Пък тези псевдо специалисти могат да му ядът дедовия на Ицо него са го признали и уважават най-големите светила в световния футбол а това,че някакви никомуизвестни капацитети не са го оценили си остава за тяхна сметка

  3. Йордан Иванов

    Аз съм служил в 26110 от 09.92 до 03.94 и съм чувал за Стоичков защото моят старшина Куков е бил старшина на Стоичков. Изкарах доста добра служба и искам да благодаря на м-р В.Бушкалов, м-р Кирев, с-на Кукув от разузнавателна рота и на ст.л-т Неделчев и л-т Митев от Транспортна рота.Званията са от 03.94г.Поздрави на всички мои съвойници…….

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.