Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Когато се наливаха основите / Това беше някога „Кремиковци“

Това беше някога „Кремиковци“

tn_20151110_154507

„Кремиковци“  – гордостта на социалистическата индустриализация, от години е само спомен за десетките хиляди някогашни труженици в най-големия металургичен комбинат на Балканите. През 2009 г. след дълги години на грабеж и безхаберие от страна на държавата и управляващите той беше обявен в несъстоятелност. Днес комбината се реже за скрап.

Началото е дадено през 1956 година. Тогава с постановление на Министерския се създава Металургичен комбинат „Кремиковци“ на базата на Кремиковското железнорудно находище. Строителството на комбината започва през 1960 година с помощта на съветски специалисти. През 1963 година влизат в експлоатация първите му производствени мощности, започва производството на кокс и чугун. През 1964 година започва производството на агломерат, а до 1969 г. — на електростомана, конверторна стомана, фероманган, горещовалцувана ламарина, електрозаварени тръби и студено огънати профили, безшевни тръби и бетонно желязо. През 70-те години влизат в експлоатация станове и цехове за производство на студеновалцувана ламарина, за горещо поцинковане, на покалаена ламарина (бяло тенеке) и на ламарина с пластмасово покритие (металопласт).

През 1979 година комбинатът се преименува на Стопански металургичен комбинат (СМК) „Кремиковци“, а през 1982 година — на СМК „Леонид Илич Брежнев“. През 1987 година той става Технологично-металургичен комбинат „Л.И. Брежнев“, а от 1988 година отново е Металургичен комбинат „Кремиковци“. През 1989 г. се регистрира като Държавна фирма „Кремиковци“ със седалище в София, квартал „Ботунец“. С Решение на Министерския съвет през 1991 година се преобразува в ЕАД, а след 1995 година започва приватизацията му. Към края на социалистическите години в България в предприятието заема пост и българският банкер и бивш зам.министър на икономиката Левон Хампарцумян.

tn_20151110_154534

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.