Спомени от Народната република
Начало / Лица и истории / Синята лампа / Самоуби ли се бодигард №1 на Живков?

Самоуби ли се бодигард №1 на Живков?

На 30 септември 1986 г., вторник, тогавашният официоз вестник „Работническо дело“ съобщава, че „след кратко боледуване“ е починал генерал Илия Кашев – началникът на Управление за безопасност и охрана (УБО). Но краткото боледуване, всъщност е куршум в главата!

yboГенерал Кашев наистина се оплаквал от високо кръвно и диабет. И за първи път от много години шефът на УБО си позволява да отиде на почивка с жена си в правителствената резиденция в Хисаря. След закуската на 28 септември съпругата му Ана се връща в столовата да го търси, но генералът го няма. Оказва се, че вратата на втори апартамент, където е отседнало семейството, е заключена. Разбиват я с ютия.

Намират генерала в банята, все още даващ признаци на живот. До него е пистолетът му „Валтер”, калибър 7,62 милиметров. Опитите да го спасят се оказват напразни – след по-малко от час смъртта му е факт.

В 19,30 ч. в Хисаря пристигат шефът на Националното следствие Костадин Коцалиев и неговият подчинен Ангел Александров. Виждайки трупа на генерала, Коцалиев проронва: „Ех, бай Илия, тук ли трябваше да те видя?”. Огледът на мъртвеца приключва късно през нощта. След дълго търсене под вратата намират деформиран куршум. Установено е още, че всички прозорци на апартамента са били затворени, а вратата – заключена отвътре. Липсват други следи. По пръстите на Кашев откриват частици от барут. Следователите са категорични – и дума не може да става за невнимателно боравене с пистолета, това е явно самоубийство! По-късно се разбира, че Кашев всъщност е споменавал пред жена си за такова свое намерение. Въпросът какво е подтикнало генерала към такова решение и до днес остава без отговор. Бончо Бончев, първи заместник на Кашев, бил по време на инцидента на лов с Тодор Живков. Като казал на Тато за случая, двамата решили да не съобщават и да не афишират смъртта на генерала като самоубийство. „Защото съобщението щеше да гръмне по целия свят – казва Бончев. – Човекът, който е сред най-близките на Живков, се е самоубил. Това не звучи много добре за имиджа на държавата, за правителството!”. И в болницата на МВР се намерил лекар, който подписал смъртния акт със заключение „инсулт”.

660_f2ecb996ebf24e3112cb1123bc3d4734В мемоарите си Иван Славков-Батето пише, че през есента на онази година (1986) Кашев е поставил пред Живков въпроса за разюздания живот на сина му Владимир и за произтичащите от това финансови преразходи на УБО. На ухо се говорело, че на Владко била дадена огромна сума безотчетни пари – 300 000 лева. Но Първия отговорил така на Кашев, че на генерала не му оставал друг избор, освен да посегне към пистолета си. А публична тайна по онова време било, че Тато наистина се отнасял с болезнена ревност към всяка забележка за Владко.

През 2006 г. се появи нова версия за смъртта на генерал Илия Кашев. Според нея бодигард № 1 на Живков бил убит като част от мащабен план за отстраняването на верните хора на Първия. По този начин се подготвяла промяната на 10 ноември 1989 г.

Но едва ли Кашев е би могъл да предизвика или да спре смяната на върха…

http://retro.bg/

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.