Спомени от Народната република
Начало / Бургас / Репортаж от откриването на РУМ „Велека“ в Бургас

Репортаж от откриването на РУМ „Велека“ в Бургас

tn_20150423_172310

Очакваният стокооборот за годината е 9 – 10 милиона лева с перспектива да достигне увеличение до 15 – 17 млн. лв.

На 30 декември 1982 г. около 30 хиляди жители на новите жилищни комплекси „Изгрев“, „Зорница“ и „Славейков“ в Бургас (с перспектива да станат 50 – 54 хил.) получиха като новогодишен подарък прекрасния търговски „дворец“ „Велека“. Красивата двуетажна сграда на РПК „Наркооп“, построена на площ 4 600 кв. м. (от които 2 200 кв. м. търговска площ) е разделена на три блока: основен, стълбищен, където са разположени: кафе-сладкарница, магазин „Млад техник“ и сервизен блок. Очакваният стокооборот за годината (изчислен на база сегашното население на комплексите) е 9 – 10 милиона лева с перспектива да достигне увеличение до 15 – 17 млн. лв.

В огромния интерес към търговския комплекс „Велека“ успяхме да се уверим и ние по време на 3-4 часовата ни обиколка из него. А и цифрите са красноречиви – само за месец януари стокооборотът е 860 хил. лева и планът е значително преизпълнен.

На първия етаж могат да се посетят уютната кафе-сладкарница и магазините за хранителни стоки, детски и диетични храни, домашни потреби и цветя, а на втория етаж се предлагат сувенири, парфюмерийни и галатерийни стоки, текстил, трикотаж, дамски, мъжки и детски обувки и играчки, ел. материали и уреди. Тук са т. нар. „Децфонд“, където може да се намери всичко необходимо за най-малките клиенти, и магазинът за тапети, килими, мокети, губери и одеяла.

tn_20150914_170611

От директора на комплекса Живко Авджиев и от управителя на сектор „Промишлени стоки“ Никола Стоянов научаваме, че редовно се доставят разнообразни мокети, както  и вносни мебели. Предвижда се откриването и на фирмени щандове – за безалкохолни наптики, на фабриката за шоколадови изделия „Маршал Толбухин“ – Бургас, на предприятието за осветителни тела от Чепеларе и др. Предстои и сключването на търговски договори по кооперативна обменна търговия за промишлени стоки със СССР, ГДР, Чехословакия.

Макар че търговският комплекс е изцяло на самообслужване, за експедитивното му зареждане със стоки, за културата на обслужване се грижи един внушителен персонал – 105 души. Повечето от тях са жители на комплексите „Изгрев“, където се намира магазин „Велека“, „Зорница“ и „Славейков“. Но за тези, които идват от центъра, пътуването не е проблем – около 7-8 минути с автобуси  N 1 и 11.

tn_20150423_172327 - Copy

loading...

Коментари

Коментари

sandacite

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.* Задължителни полета

*

// //
Powered by Web-SG.com.